Duco brengt verademing in luchtdichte gebouwen

Weinig begrippen hebben vandaag de dag een hoger buzz gehalte dan luchtdicht (ver)bouwen. Logisch, want voor de bewoner brengt het een aanzienlijk energievoordeel met zich mee. Een gezond initiatief is het echter niet, zeker als er onvoldoende aandacht besteed wordt aan ventilatie. Doorgedreven isolatie is dan ook onlosmakelijk verbonden aan een degelijk ventilatiesysteem om gezondheidsproblemen, vochtophoping en andere klachten te vermijden.

Isoleren is goed, maar ventileren moet

In oudere gebouwen vindt vervuilde en vochtige lucht gemakkelijk de weg naar buiten via allerhande kieren en spleten. Hierdoor gaat er meer dan 25% van onze kostbare warmte verloren, wat uiterst nefast is voor het K- en het E-peil van een gebouw. Door nu echter beter te isoleren en luchtdicht te (ver)bouwen om aan de steeds strengere energieprestatie-eisen te voldoen, zijn gecontroleerde luchtstromen meer regel dan uitzondering. Maar toch zijn niet alle problemen hiermee van de baan.

Schadelijke binnenlucht moet het gebouw ook nog kunnen verlaten. Zo niet, dan neemt het risico op gezondheidsproblemen en vochtophoping aanzienlijk toe. U herkent het beeld ongetwijfeld: condensatie, schimmelvorming, concentratiestoornissen, hoofdpijn en muffe geurtjes om slechts enkele voorbeelden op te noemen. Voor velen een ware doorn in het oog, maar wel dagelijkse realiteit.

Door steeds luchtdichter te (ver)bouwen en dikkere isolatiepakketten toe te passen, is het tegenwoordig bovendien niet langer de vraag hoe de warmte moet worden vastgehouden, maar wel hoe oververhitting tijdens de warmere (zomer)maanden kan worden voorkomen. Het toepassen van buitenzonwering levert hieraan een belangrijke bijdrage, maar ook een efficiënte ventilatie speelt een sleutelrol in het verhaal. ‘Isoleren is goed, maar ventileren moet’ vormt dan ook de gouden regel in het creëren van een gezond, comfortabel én energiezuinig gebouw.

Systeem C? Natuurlijk!

Dat de noodzaak van goede ventilatie en gezonde binnenlucht al enige tijd door vele fabrikanten breed wordt uitgesmeerd in elke vorm van hun communicatie, zal ongetwijfeld niemand ontgaan zijn. De hamvraag die velen zich echter blijven stellen, is welke ventilatiemethodes een degelijke oplossing bieden op de problematiek van luchtdicht (ver)bouwen. Biedt het openen van een raam voldoende soelaas? Of kan een airconditioning zorgen voor frisse en gezonde gebouwen? Het antwoord op beide vragen laat zich al raden… Maar hoe kan het dan wel?

Één van de aangewezen oplossingen is het toepassen van een systeem dat ventileert volgens de principes van Systeem C. Door te kiezen voor een dergelijk ventilatiesysteem, bij voorkeur vraaggestuurd, kiest u voor een gezond en energiezuinig binnenklimaat waar het prettig is om te vertoeven. Natuurlijk staat immers synoniem voor gezond, wat zich ontegensprekelijk vertaalt in een gezonde woning en een gezond gezin! Het bevordert het comfort en de prestaties van eenieder, voorkomt ziektes én heeft een gunstige invloed op de strenge energieprestatie-eisen.

Brede waaier aan mogelijkheden

Als voortrekker in de aanpak van een gezond, comfortabel én energiezuinig binnenklimaat beschikt ventilatiespecialist Duco over een brede waaier aan Vraaggestuurde Natuurlijke Ventilatiesystemen (VNV). De modulaire componenten zorgen voor een enorme keuzevrijheid om elk ventilatiesysteem precies naar wens van de bewoner of gebruiker op te bouwen. De keuzemogelijkheid tussen de verschillende systemen is dan ook heel groot: van eenvoudig en snel te installeren -zoals het Duco Comfort System- tot high-end met het DucoTronic Plus System, maar steeds met één doel voor ogen: een optimaal binnenklimaat! Een duidelijk overzicht van Duco’s Vraaggestuurde Natuurlijke Ventilatiesystemen en nog zoveel meer vindt u terug in de nieuwe productcatalogus (download PDF).

Voor een gecontroleerde, natuurlijke luchttoevoer heeft Duco een zeer compleet gamma van ventilatieroosters voorhanden, gaande van standaard zelfregelende roosters die op elk type raam of inbouwsituatie geplaatst kunnen worden over roosters met geluiddemping, brandwerende roosters, roosters op maat voor hoogbouw, tot ventilatie en zonwering in één product of elektronisch gestuurde roosters (met voorverwarming). Welk product u ook kiest, er is steeds een gepast toevoerrooster voor elke situatie binnen handbereik.

Belangrijk om weten, is dat een gezonde woning echter niet enkel ontstaat door de integratie van ventilatieroosters in de gevel. Ook het mechanisch afvoeren van vervuilde en vochtige lucht vormt een essentiële schakel in het creëren van een perfecte luchtkwaliteit in de steeds beter geïsoleerde gebouwen. Om een pasklaar antwoord te bieden, ontwikkelde Duco diverse oplossingen om vervuilde en/of vochtige lucht centraal of zonaal af te voeren.

Kortom, Duco brengt verademing in luchtdichte gebouwen en maakt zo van elk huis een gezonde thuis!

In samenwerking met Duco Ventilation & Sun Control

Meer nieuws van Duco Ventilation & Sun Control

Inspirerende case: intelligente buitenzonwering voor energiezuinig kantoorgebouw DCM

In het nieuwe energiezuinige hoofdkantoor van De Ceuster Meststoffen (DCM) in Grobbendonk vind je

Gezond binnenklimaat een koud kunstje met dit ventilatiesysteem

Eén ding is zeker: een gezond binnenklimaat creëren is belangrijk.

BEN-wonen met natuurlijke ventilatie: droom of realiteit?

Vanaf 2020 wordt E35 de norm, vanaf 2021 zijn ‘BEN-woningen’ dat met een E-peil van 30 de norm.

Hoe deze BEN-woning voldoet aan de strenge E-peil eisen

Bijna-energieneutrale woningen worden de heersende norm.

GRATIS Nieuwsbrief