BEN-wonen met natuurlijke ventilatie: ontdek een inspirerend project!

De wetgeving rond het E-peil van de woning wordt almaar strenger. Vanaf 2020 wordt E35 de norm, en vanaf 2021 zijn BEN-woningen met een E-peil van 30 de norm. Ontdek een bijna-energieneutrale vakantiewoning in Oostduinkerke met een E-peil van slechts 18. Het energiezuinig vraaggestuurd ventilatiesysteem speelt in dit verhaal een sleutelrol. Laat je inspireren! 

Architecturale vakantiewoning

In een rustige wijk van Oostduinkerke vind je een verrassend ruime, comfortabele en energiezuinige vakantiewoning die grenst aan de duinen: KABANO. Die dankt zijn naam aan het Esperanto voor ‘hut’. Maar laat je niet misleiden, achter de expressieve gevel met speelse houtstructuur schuilt een volwaardig huis met een hoge duurzaamheid. Maak kennis met het energiezuinige ventilatiesysteem dat is toegepast. 

Bijna energieneutraal

Bouwheer Wim De Beus, tevens architect bij Wdb-Architectuurstudio bvba, wilde een strak en bijna-energieneutraal onderkomen realiseren, met focus op slimme techniek en een minimum aan onderhoud. “Met het behaalde E-peil van 18 beantwoordt KABANO zeker aan de verwachtingen rond energiezuinigheid”, bevestigt hij. Het toegepaste vraaggestuurd natuurlijk ventilatiesysteem speelt daarbij een sleutelrol. Benieuwd? Vraag je gratis brochure ‘Gerust ademhalen’ aan of neem vrijblijvend contact op met een ventilatiespecialist in je buurt.

Ventilatiesysteem met extreem lage reductiefactor

Door de ligging van KABANO vlak bij de zee, lag de keuze voor Systeem C voor de hand. Voor het ventilatiegedeelte deed Wim beroep op Duco, een toonaangevende Europese speler en trendsetter op het vlak van natuurlijke ventilatie- en zonweringsystemen. De firma gaf met een volledig elektronisch en vraaggestuurd ventilatiesysteem een gepaste invulling in lijn met het concept. “Essentieel was dat het systeem aan enkele vooropgestelde criteria voldeed, en dit was bij het DucoTronic Plus System met 0,35 als reductiefactor ruimschoots het geval”, duidt de architect.

Vraaggestuurde en elektronische ventilatie

De bewoners hebben geen omkijken naar het systeem. “Dankzij de elektronisch gestuurde roosters van het type TronicTop 50 en TronicTop 60 hoeven ze niets te doen. De discreet geplaatste roosters openen en sluiten automatisch in functie van het CO2-gehalte. De afvoer van vervuilde en vochtige lucht verloopt via de DucoBox Focus die een geïntegreerd systeem van regelkleppen heeft. Er wordt enkel afgevoerd waar en wanneer nodig, en in de juiste hoeveelheid. Zo blijft het warmteverlies tot een minimum beperkt, met een gunstige energierekening tot gevolg.”

Geruisloos ventileren

Ook het geluidstechnische aspect was een belangrijk gegeven. “De DucoBox Focus is op akoestisch gebied zo performant dat er tijdens het ventileren nauwelijks iets hoorbaar is, en dit zowel overdag als ‘s nachts.” Voordeel van zo’n vraaggestuurd systeem C is het beperkt aantal kanalen en bochten zonder invloed op de energieprestatie. De quasi onzichtbaar geplaatste roosters, de 100% automatische werking op basis van aanwezigheid en het aantrekkelijk kostenplaatje in installatie en onderhoud, trok Wim De Beus helemaal over de streep. “Omdat we bepaalde waarden hooghielden, kregen we een resultaat om trots op te zijn,” besluit hij.

Op zoek naar een efficiënt en energiezuinig ventilatiesysteem? Duco biedt zowel voor woning, kantoor, school als zorginstelling een innovatieve oplossing waarbij iedereen zich thuis voelt. Bovendien is Duco een van de voorlopers op het vlak van Bijna Energie Neutraal bouwen (BEN).  Neem contact op met een Duco ventilatiespecialist in je buurt voor advies op maat.

In samenwerking met Duco Ventilation & Sun Control

Meer nieuws van Duco Ventilation & Sun Control

Ventilatie & EPB: gratis webinar op 21/10!

De EPB-wetgeving wordt alsmaar strenger.

Inspirerende case: intelligente buitenzonwering voor energiezuinig kantoorgebouw DCM

In het nieuwe energiezuinige hoofdkantoor van De Ceuster Meststoffen (DCM) in Grobbendonk vind je

Gezond binnenklimaat een koud kunstje met dit ventilatiesysteem

Eén ding is zeker: een gezond binnenklimaat creëren is belangrijk.

BEN-wonen met natuurlijke ventilatie: droom of realiteit?

Vanaf 2020 wordt E35 de norm, vanaf 2021 zijn ‘BEN-woningen’ dat met een E-peil van 30 de norm.

GRATIS Nieuwsbrief