Welke buizen heb je nodig voor je ventilatiesysteem?

Wil je een ventilatiesysteem plaatsen, dan heb je heel wat buizen nodig. Maar welk materiaal voor de kanalen en welke diameter kies je best? Bouwinfo to the rescue!

Plan vooraf

De kanalen van je ventilatiesysteem kunnen heel wat plaats innemen. Voorzie ze - indien mogelijk - al bij het begin in je ontwerp. Zet je ventilatie-unit zo centraal mogelijk in je woning. Zo beperk je de lengte van je ventilatiekanalen. Kies voor buizen die dik genoeg zijn voor het debiet van de luchtstroom.

Spiraalkokers

De diameter van deze buizen is doorgaans 125 mm, 160 mm of 180 mm. Spiraalkokers kunnen dienen als ventilatiebuis of als rookafvoerkanaal.

De voordelen

Spiraalkokers hebben een grote diameter. Voordeel: er kan veel lucht verplaatst worden zonder dat de ventilator veel toeren moet maken. Verder zijn spiraalkokers te combineren met diverse hulpstukken. Deze buizen zijn budgetvriendelijk en kan je er makkelijk aftakkingen mee maken naar de diverse kamers.

Kanttekeningen

Kies je voor spiraalkokers, dan kan het geluidsniveau een issue zijn. Zo kan er overspraak tussen de ruimtes ontstaan. Er is dan geluidsoverdracht tussen de ruimtes. Plaats daarom voor elk inblaasventiel een korte geluiddemper, ook wel overspraakdemper. Zo ga je geluidsoverlast tegen.

Grote diameter

Het is niet altijd makkelijk om de ronde ventilatiebuizen met hun grote diameter weg te werken. Hou van bij het ontwerp van je installatie rekening met standaard ventilatiebuizen. Je kan ze kwijt in een vals plafond of muurkast, in een technische schacht of op je zolder.

Wegwerken van de buizen

Bij een systeem D (ook wel balansventilatie) is een goed onderhoud van filters en leidingen cruciaal. Plaats je de buizen in de vloer, dan kan je er niet aan voor onderhoud. Niet zo handig dus. Kies je voor een grote buis achter een vals plafond of valse wand, dan kan je die  wel schoon houden. Dat lukt gewoon met een borstel. 

Ventilatiekanalen voor instortsystemen

Bij een instortsysteem zitten de ventilatiesystemen in de vloeropbouw: in de chape of in het beton. De ventilatiebuizen zijn gemaakt van gegalvaniseerd metaal of van kunststof. De buizen uit kunststof zijn rond en hebben een diameter van 50 tot 90 mm. Ze worden onderling verbonden via een verdeeldoos. Vanaf de verdeeldoos lopen heel wat leidingen naar de diverse kamers van je huis.

Flexibele ventilatiebuizen

Hoe kleiner de diameter van de buis, hoe meer luchtkanalen je nodig hebt. Er moet immers genoeg lucht afgevoerd worden. Bij balansventilatie zie je vaak systemen met een luchtafvoerslang die een grote diameter hebben (vanaf 90 mm).

De voordelen

Bij flexibele ventilatiebuizen is er geen overspraak tussen de kamers van je huis, want elke kamer heeft zijn eigen kanaal. Omdat de kanalen geen geluidstrillingen transporteren die door het systeem zelf veroorzaakt worden is er minder geluidsoverlast. Je kan het ventilatiedebiet per vertrek centraal in de luchtverdeelkast instellen.

Beperkingen

Er moet genoeg plaats zijn om de buizen aan te leggen en om de verdeelkast te kunnen plaatsen. De diameter van deze kanalen is kleiner dan die van de spiraalbuis. De ventilator moet dus meer toeren maken om het gewenste ventilatiedebiet te halen.

Kanalen voor natuurlijke afvoer
Doel: Maximale luchtsnelheid van 1m/s
Gewenst Debiet (m³/h) Doorsnede kanaal (cm²) Nodige diameter rond kanaal (mm)
25 70 94
50 140 134
75 210 164
Kanalen voor mechanische ventilatie
Doel: maximale luchtsnelheid van 1,5 à 2m/s
Gewenst Debiet (m³/h) nodige diameter voor rond kanaal (mm)
25 55 tot 77
50 77 tot 109
75 95 tot 133
100 109 tot 154
300 189 tot 266

Bron: website meeroverepb.be

Elk type kanaal heeft zijn voor- en nadelen. Welke kanalen je best kiest hangt vooral af van de mogelijkheden in je woning. Vraag een vakman om advies op maat. Ga je zelf aan de slag, laat je dan goed begeleiden.
 

In samenwerking met Dierickx Ventilatie bvba

Meer nieuws van Dierickx Ventilatie bvba

Houtkachelgeur in huis door je ventilatie? Zo raak je ervan af!

Winter is coming ... Bij heel wat gezinnen gaat de houtkachel aan. Gezellig!

Ventilatiesysteem Uniflexplus+ sneller ingeregeld dankzij nieuw ventiel

Meer akoestisch comfort, een strak design en een snelle inregelprocedure.

GRATIS Nieuwsbrief