Balansventilatie: geschikte kanalensystemen voor doe-het-zelvers

Plannen om balansventilatie te plaatsen? Met een zelfbouwpakket installeer je je ventilatiesysteem helemaal zelf. Een van de belangrijkste onderdelen is het kanalensysteem. Welke kanalensystemen zijn er zoal? Ontdek onze ‘finest selection’!

Gezonde lucht in huis

Altijd een gezond klimaat in je woning, plus de mogelijkheid om warmte te recupereren. Het energiezuinige balansventilatiesysteem met warmteterugwinning heeft heel wat te bieden. Bye bye geurtjes, hello extra comfort! Vanwaar de naam balansventilatie? Bij het ventileren wordt evenveel verse buitenlucht in de woning gebracht als er vervuilde lucht wordt afgevoerd. De luchtstromen zijn in balans.

Hoe werkt balansventilatie?

De werking in een notendop: een ventilator blaast verse buitenlucht naar binnen via een luchtkanalennet in de droge ruimtes. Deze lucht gaat via doorstroomopeningen naar de vochtige ruimtes. Een tweede ventilator voert de vervuilde lucht af naar buiten, via een tweede luchtkanalennet.

Met warmterecuperatie

Koppel je aan dit systeem een warmterecuperatietoestel, dan profiteer je van balansventilatie met warmteterugwinning. Een warmtewisselaar recupereert de warmte van de gebruikte lucht en geeft die af aan de verse lucht die de woning wordt binnengezogen. Dat levert een stevige energiebesparing op.

Makkelijk zelf te plaatsen

Een beetje handig? Je kunt je balansventilatiesysteem ook zelf installeren. Gespecialiseerde firma’s bieden zelfbouwpakketten op maat aan. Dat komt goedkoper uit dan wanneer je het systeem laat plaatsen door een vakman. Een specialist bepaalt welk systeem jij nodig hebt, in functie van je situatie, je noden en je budget.

Zelfbouwpakket op maat

Na een eerste gesprek vertaalt de specialist de wettelijke normen naar jouw concrete situatie. Op basis van de resultaten selecteert hij het gepaste balansventilatiesysteem. Je zelfbouwpakket wordt geleverd op de werf samen met een gedetailleerd legplan en een uitgebreide instructie-dvd. Bij vragen krijg je bijkomend advies van een ervaren vakman.

Over de plaatsing

Over het algemeen geldt: toevoer- en afvoerventielen plaats je best diagonaal ten opzichte van de doorvoeropeningen. Zo verkrijg je een goede doorstroming van lucht doorheen de volledige ruimte. Het warmterecuperatietoestel komt binnen het geïsoleerd volume van je woning. Bepaal de precieze plaats van de aanvoer van verse lucht en de afvoer van vervuilde lucht in de buitengevel. Voorzie bij voorkeur vier meter afstand tussen beide.

De ventilatiekanalen

Ventilatiekanalen kunnen geplaatst worden in de chape of in de betonplaat. Of boven een vals plafond in een hal, gang of kamer. Ook mogelijk: tussen lichte wandjes, met een afkasting, of boven ingemaakte kasten. Let erop dat je er nog makkelijk bij kunt voor onderhoud.

Buizen in de vloeropbouw

Bij een instortsysteem zitten de ventilatiebuizen in de vloeropbouw: in de chape of in het beton. De ronde flexibele kunststofbuizen van polyethyleen (PE) hebben een diameter van 50 tot 90 mm en worden met elkaar verboden via een verdeeldoos. Vanaf de verdeeldoos lopen meerdere leidingen naar de vertrekken in de woning.

Stille werking

Hoe kleiner de diameter van de buis, hoe meer luchtkanalen er nodig zijn. Bij het Hybalans HB+   systeem vertrekt elke ventilatiebuis naar zijn eigen ventiel. Zo wordt geluidsoverdracht van de ruimten onderling via de kanalen voorkomen.

Er zijn nergens aftakkingen of vernauwingen in het buizentraject. Je kunt het ventilatiedebiet per kamer centraal instellen in de luchtverdeelkast.

Diverse luchtverdeelsystemen  hebben ondertussen ook verschillende diameters

Systeem

Type kanaal

Vorm kanaal

Ventieldiameter

Flexibiliteit

Hybalans HB+

PE-kanalen

Rond, diameter 92 mm

125 mm

100%

Comair Uniflex+

PE-kanalen

Rond, diameter 63 mm

130 mm

100%

Vasco EasyFlow

PE-kanalen

Ovaal, afmetingen 60x120 mm

130 mm

  50%Hybalans HB+ systeem

Hybalans HB+ is een woningventilatiesysteem voor renovatie en nieuwbouw. De kanalen uit kunststof zijn eenvoudig in te korten. Het verbinden van de ventilatiekanalen, de ventielen en de luchtverdeelkast doe je in enkele kliks, zonder te hoeven tapen. Monteer de luchtverdeelkasten bijvoorbeeld boven een verlaagd plafond, maar let erop dat ze bereikbaar blijven.

Vasco EasyFlow systeem

Het Vasco EasyFlow luchtkanalensysteem bestaat uit luchtkanalen van ruim één meter. Ze schuiven in elkaar waardoor de totale lengte (van het aansluitplenum tot het ventielaansluitstuk) flexibel is. Bij de installatie is zagen of snijden niet nodig. Je kan dit systeem monteren in verlaagde plafonds, isolatielagen, isolerende uitvullingslagen, lichte uitvullingslagen en cementdekvloeren. Het plenum is aangesloten aan de ventilatie-unit en verdeelt de lucht via de luchtkanalen naar elke te ventileren ruimte.

Comair Uniflex+ systeem

Het Comair Uniflex+ systeem is eenvoudig te installeren dankzij het handige kliksysteem. De binnenkant van de buis is antistatisch en antibacterieel gemaakt. Het Comair Uniflex+ systeem heeft heel wat toepassingsmogelijkheden: in het beton, in de afdeklaag, smeervloer of chape, in de isolatielaag, in een verlaagd plafond, in een gipswand of stenen muur, of als opbouw. De installatie bestaat uit een verdeler waarop de luchtverdeelslang aangesloten wordt. Hoe meer ruimtes je wil ventileren, hoe meer luchtslangen je op de verdeler klikt.

Altijd bereikbaar

Maak zachte bochten in het buizennet, geen scherpe. Zorg voor een luchtdichte plaatsing en overweeg geluidsdempers voor een geruisloze werking. Het afstellen van je systeem laat je best over aan een professional. Zo ben je zeker van goede prestaties.

Interesse in een zelfbouwpakket en/of advies op maat? Neem contact op met een specialist. Vergeet je brochure voor zelfbouwers niet aan te vragen. Succes!

In samenwerking met Dierickx Ventilatie bvba

Meer nieuws van Dierickx Ventilatie bvba

Houtkachelgeur in huis door je ventilatie? Zo raak je ervan af!

Winter is coming ... Bij heel wat gezinnen gaat de houtkachel aan. Gezellig!

Ventilatiesysteem Uniflexplus+ sneller ingeregeld dankzij nieuw ventiel

Meer akoestisch comfort, een strak design en een snelle inregelprocedure.

GRATIS Nieuwsbrief