Zuinig met water

Water uit de kraan wordt stilaan peperduur. Een gemiddeld gezin in Vlaanderen kreeg in 2014 een rekening van zo'n 380 euro gepresenteerd. In vijf jaar is de waterfactuur met maar liefst 17 procent gestegen. Omdat de verbruiker betaalt, loont het de moeite om zuinig om te springen met water. Bovendien scheelt het een slok op de borrel als je naast kostbaar leidingwater ook regenwater gebruikt.

Recuperatie van regenwater

Regenwater is een geschenk uit de hemel. Het is gratis en kalkvrij. Gebruik je regenwater om het toilet te spoelen, kleine en grote wasjes te draaien in de wasmachine, het huis te poetsen, de tuin en de planten te besproeien en de auto te wassen? Dan bespaar je zowat de helft op je drinkwaterverbruik. En dat kan tellen!

Bovendien heeft regenwater tal van praktische voordelen. Het vormt geen kalkafzetting op kranen en toestellen, het halveert de hoeveelheid wasmiddel die je nodig hebt, het veroorzaakt geen urineaanslag in het toilet en het voorziet je planten van meer mineralen. Met een regenwaterput draag je ook je steentje bij aan het milieu. Zo'n put vangt immers het overschot aan regenwater op na een stortbui wat helpt om overstromingen te voorkomen.

Sinds 1999 ben je als bouwheer van een nieuwe woning verplicht om het regenwater op je perceel te recupereren. De installatie bestaat uit een regenwaterput van minstens 3000 liter en een onderbrekingstank, die wordt aangesloten op de riolering. Het leggen van de leidingen en het opstellen van het pompsysteem behoren tot het takenpakket van de sanitaire installateur. De recuperatie van regenwater moet volledig gescheiden zijn van het drinkwatercircuit.

Ecologisch warm water

Een gezin van vier personen verbruikt zo'n 500 liter water per dag. Ruim de helft van al het water dat uit de kraan stroomt, verwarm je. En om dat water op te warmen, heb je energie nodig. Véél energie. Je kiest dus best voor een ecologische en zo goedkoop mogelijke manier om warm water te produceren. Ideaal is een boiler, een zonneboiler, een warmtepompboiler of een geiser. Maar wat is het verschil tussen deze toestellen en welke van de vier voldoet aan je behoeften?

In samenwerking met Bouwinfo.be

GRATIS Nieuwsbrief