Zonneboilers: niet alleen voor sanitair warm water!

Gepubliceerd op

De bekendste toepassing van een zonneboiler is de productie van sanitair warm water (voor keuken, bad, douche…). Maar een zonneboiler kan ook gebruikt worden om je huis te verwarmen of om  zwembaden te verwarmen.

Sanitair warm water

Het opwarmen van warm water in badkamer, douche, wasbekken of keuken is één van de populairste toepassingen van zonne-energie. Een gezin van 4 personen gebruikt al gauw -schrik niet- 90 liter warm water per dag. Dat is bijna 33.000 liter per jaar. Warm water is goed voor 15 tot 20 % van onze energiefactuur. Als datzelfde gezin een zonneboiler plaatst met een opslagvat van 300 liter en 5 m² thermische zonnecollectoren, besparen ze gemiddeld ongeveer 60 % op het energieverbruik door water. Toegepast met andere water- en warmtebesparende maatregelen kan het rendement van de zonnecollectoren nog hoger worden.

Verwarming

Het rendement van thermische zonnecollectoren voor woningverwarming ligt lager omdat de zon in de zomer het hardst schijnt, dus wanneer onze verwarmingsbehoeften het laagst liggen. Toch kunnen zonneboilers een belangrijke besparing op uw verwarmingskosten betekenen van 15 tot zelfs 25 %. In woningen met een ver doorgedreven isolatie kan dat aandeel nog oplopen, al blijft een aanvullende warmtebron natuurlijk noodzakelijk om het huis degelijk te verwarmen.

Zwembadverwarming

Zonneboilers kunnen ook toegepast worden om zwembaden te verwarmen. Omdat zwemmen een hoofdzakelijk zomerse aangelegenheid is volstaan enkele zonnecollectoren waarvan de oppervlakte ongeveer de helft tot 2/3 van de oppervlakte van het zwembad bedragen. Het zwembad fungeert als voorraadvat. Naverwarming is meestal niet nodig.

Wil je meer weten over de voordelen van zonneboilers, de werking van zonneboilers, de soorten zonneboilers die er bestaan, de toepassingen van zonneboilers, de premies voor zonneboilers of de zonneboilerfabrikanten die bij zonneboilerfederatie Belsolar aangesloten zijn… ? Surf dan naar www.InfoZonneBoiler.be om een concreet en niet-merkgebonden antwoord op al je vragen te krijgen.

Meer informatie:

www.InfoZonneBoiler.be

https://www.facebook.com/InfoZonneBoiler.be/