Hoe bereken je het rendement van je zonneboiler?

Gepubliceerd op

Investeren in een zonneboiler is steeds een goede zaak: de aankoopprijs is de laagste van alle technieken met hernieuwbare energie, je geniet van heel wat premies, je bespaart op jaarbasis tot 60% op je warmwaterfactuur en voor een eengezinswoning is 5 m² dakoppervlakte doorgaans voldoende. Maar hoe bereken je het exacte rendement van je zonneboilerinstallatie?  

Hoewel bijna alle daken geschikt zijn voor zonneboilerinstallaties, zijn zaken als de oriëntatie, de hellingshoek en de oppervlakte van de zonnecollectoren op je dak van doorslaggevend belang voor een optimaal rendement van je zonneboiler. Net als de capaciteit van je voorraadvat trouwens.

Wil je heel precies weten wat de te verwachten jaarlijkse energieopbrengst is, dan kan je (of je installateur) terecht op de rendementsberekeningstool op www.InfoZonneBoiler.be. Klik op de knop Bereken je zonne-opbrengst. Het enige wat je moet doen, is een aantal parameters (aantal collectoren, buffervolume, oriëntatie, hellingsgraad en warmwaterverbruik) ingeven, en de online tool berekent meteen de opbrengst van de geïnstalleerde zonneboiler. Dat is handig voor installateurs die deze opbrengstberekening moeten maken bij hun premieaanvraag (want voor zonneboilers krijg je heel wat premies), maar ook voor eindgebruikers die maximaal profijt uit hun zonneboilers willen halen.

Via de knop ‘leden’ kan je bovendien in contact komen met de erkende verdelers van zonneboilers in Vlaanderen, alsook met hun respectievelijke zonneboilerinstallateurs die, op basis van de grootte van je gezin en van je reële energie- en warmwaterverbruik, concreet kunnen nagaan hoeveel  zonnecollectoren je gezin precies nodig heeft en hoe groot de inhoud van je opslagvat moet zijn. Een erkend installateur zorgt er tevens voor dat je factuur alle gegevens bevat die nodig zijn voor het aanvragen van premies voor zonneboilers.

Wil je meer weten over de voordelen van zonneboilers, de werking van zonneboilers, de soorten zonneboilers die er bestaan, de toepassingen van zonneboilers, de premies voor zonneboilers of de zonneboilerfabrikanten die bij zonneboilerfederatie Belsolar aangesloten zijn… ? Surf dan naar www.InfoZonneBoiler.be om een concreet en niet-merkgebonden antwoord op al je vragen te krijgen.

 

Meer informatie:

www.InfoZonneBoiler.be

https://www.facebook.com/InfoZonneBoiler.be/