Goedkoop, groen en futureproof verwarmen? Kies voor een zonneboiler!

Gepubliceerd op 28 September 2017

Een zonneboiler met thermische zonnecollectoren is niet alleen de beste oplossing om met de gratis energie van de zon het water voor je bad, douche of keuken te verwarmen, het is ook de meest milieu- en energie-efficiënte manier om futureproof te wonen. Wim Persoons, voorzitter van zonneboilerfederatie Belsolar, bekend van de website www.InfoZonneBoiler.be, legt uit waarom. 

Goedkope én groene warmte

Met een zonneboiler bespaar je op jaarbasis zowat 60% (en meer) van de energie die nodig is om het water voor je bad, douche en keuken te verwarmen. Wanneer het verwarmen van sanitair warm water met woningverwarming wordt gecombineerd – vooral bij vloerverwarming is dat een  heel efficiënte oplossing – , kan de jaarlijkse besparing oplopen tot 35% van de totaal benodigde energie.  

Zonneboilers dragen niet alleen bij tot een vermindering van de energiefactuur, ze zorgen ook voor ‘echte’ groene warmte. Een zonneboilerinstallatie van 5 m² haalt tot 2.500 kWh nuttige warmte uit de zon. Dat is tot vier keer meer dan fotovoltaïsche panelen (pv-panelen), die zonne-energie omzetten in elektriciteit. Daarnaast bespaar je met een zonneboilerinstallatie een aanzienlijke hoeveelheid gas of stookolie die anders nodig zou zijn om water te verwarmen: elk jaar gemiddeld 55 m³ gas en 60 liter mazout per vierkante meter zonnecollector. Een zonneboiler vermindert daarenboven in belangrijke mate de CO2-uitstoot van gebouwen. Bij een eengezinswoning kan met een zonneboilerinstallatie gemiddeld 500 kg koolstofdioxide (CO2) per jaar worden vermeden.

Futureproof wonen

Een zonneboiler is niet alleen de meest energie- en milieu-efficiënte manier om gebruik te maken van de gratis energie van de zon, het is ook de basis om echt futureproof te wonen.

Conform het Trias Energeticas-principe is het beperken van de energie- en warmtevraag het eerste wat elke bouwer of verbouwer moet doen. Dat kan andere door doorgedreven te isoleren. Het plaatsen van pv-panelen komt pas op de tweede plaats en is als het ware de kers op de taart om in de nog maar geringe energiebehoefte te voorzien op een hernieuwbare manier.

Een gemiddelde K45-woning heeft een warmtevraag van ±16.000 kWh/jaar, bij een lage-energiewoning ligt een warmtevraag rond de 10.000 kWh/jaar, en bij een passiefwoning is dat ongeveer 7.000 kWh/jaar. Hoe kleiner de warmtevraag voor ruimteverwarming, hoe groter het aandeel dat de verwarming voor sanitair water verhoudingsgewijs inneemt in de totale warmtevraag. Bij een K45-woning gaat 75% van de warmtevraag naar ruimteverwarming en 25% naar de verwarming van sanitair water, bij een lage-energiewoning gaat 60% van de warmtevraag naar ruimteverwarming en 40% naar de verwarming van sanitair water, bij een passiefhuis gaat 40% van de warmtevraag naar ruimteverwarming en maar liefst 60% naar de verwarming van sanitair water.

Om futureproof te wonen, wordt sanitair water bij voorkeur verwarmd met thermische zonnecollectoren. In combinatie met andere duurzame energiebronnen kan thermische zonne-energie ook een groot gedeelte van de ruimteverwarmingsbehoefte dekken. Belsolar pleit daarom voor een correcte validatie van thermische zonne-energie in de EPB-berekening, vermits het E-peil van een woning geen waarachtige maatstaf is voor de energiezuinigheid van de woning. Volgens de