Zonneboiler met mazoutketel: hoe werkt het?

Denk je aan het weer in België, dan denk je niet meteen aan tropische temperaturen en massa’s zonneschijn. Toch hebben we voldoende zonlicht om op zonne-energie te verwarmen. Een zonneboiler in combinatie met een stookolieketel is dus ook in België een goede keuze. Ontdek hoe het werkt.
Zonne-energie in België
In Vlaanderen zijn slechts 1400 tot 1700 uren van de 8760 uren in een jaar, zonuren (afhankelijk van je woonplaats). Toch is dat genoeg om op zonne-energie te verwarmen. Zonlicht volstaat namelijk en dat heb je zelfs bij bewolking. Een zonneboiler gebruik je best in combinatie met een stookolieketel, zo kun je op elk moment aan je warmtebehoefte voldoen.
Zonneboiler met mazoutketel: werking
Wil je zonnestralen opvangen en in warmte omzetten dan heb je thermische zonnepanelen of zonnecollectoren op je dak nodig. De zon warmt de warmtegeleidende vloeistof in het circuit op. Dankzij de temperatuurstijging gaat de pomp draaien en wordt de vloeistof naar het opslagvat geleid. Via een warmtewisselaar geeft de vloeistof haar warmte af aan het water in het opslagvat. Zolang de zon schijnt en de temperatuur van de zonnepanelen hoog genoeg is, blijft de watertemperatuur stijgen. Het opslagvat slaat het warme water op totdat het gebruikt wordt tijdens je douche of wanneer je de verwarming opzet.
Stookolieketel als back-up
Van maart tot oktober is er in Vlaanderen voldoende zon om warm water te leveren, je hebt dan ook geen bijverwarming nodig. Maar wat als de temperatuur van de zonnepanelen te laag wordt? Dan stopt de pomp met draaien en wordt het water in het opslagvat niet meer opgewarmd. In de winter is enkel een zonneboiler voor verwarming en warm water niet voldoende. Dan is je stookolieketel ideaal als back-up! Hij werkt samen met je zonneboiler en zorgt ervoor dat je altijd genoeg warmte hebt. Ontdek hoe het werkt in dit animatiefilmpje.
The perfect match
Een zonneboiler met een stookolieketel is een goede combinatie. Zolang er zonlicht is bespaar je op mazout. Maar als de zon ons in de winter in de steek laat hoef je geen comfort in te leveren. Stookolie is dus plan B, wat beter is voor het milieu. Een systeem met alleen maar voordelen.
Interesse in mazout als back-up energiebron? Vraag de informatiebrochure aan of neem vrijblijvend contact op.