Gratis warm water? Het kan! Ontdek hier de voordelen van zonneboilers

24/03/2020

Wist je dat zonneboilers- en collectoren van mei tot september je sanitair water kunnen opwarmen? Bovendien kan dat helemaal gratis, dankzij de warmte van de zon. In combinatie met een condenserende gasketel geniet je dus het hele jaar door van een heerlijk warme douche. 
 

Een verwarmingsketel gaat gemiddeld 15 jaar mee. Wil je je oude verwarmingsketel vervangen? Dan is een condenserende gasketel in combinatie met een zonneboiler een goed alternatief, vertelt Cerga-installateur Bart. “Een nieuwe gasketel is energiezuiniger, waardoor je energieverbruik en -factuur dalen. En je zonneboiler gebruikt gratis warmte voor warm water in je badkamer.” 
Een zonneboiler bestaat uit een zonnecollector op je dak en een boiler die met elkaar verbonden zijn. “In de zonnecollector op je dak zit een vloeistof die opwarmt door de zon. De vloeistof stroomt naar het opslagvat van je zonneboiler, waar een warmtewisselaar de warme vloeistof gebruikt om het water op temperatuur te brengen,” legt Bart uit. 
Er is genoeg zon in België om 60% van je water gratis op te warmen. “Als er in de winterperiode minder zon is, verwarmt de gascondensatieketel je sanitair water. Ook als je zonneboiler het water maar tot 40 graden opwarmt en je water van 50 graden wil, springt je gasketel bij om het water op temperatuur te brengen. Zo geniet je van een beter sanitair comfort.” 
Een zonneboiler is zowel geschikt voor nieuwbouw- als bestaande woningen. “Voor een maximaal rendement plaats je de collector het best naar het zuiden gericht onder een helling van 25 tot 45%,” adviseert Bart. “Maar er bestaan zelfs collectoren voor platte daken die renderen onder een helling van 3%.”

Vervang je oude gasketel door een nieuw toestel en krijg minstens 500 euro.

Vervang je je oude gasketel van vóór 2000 door een nieuw toestel? Dan biedt Gas.be je een vervangpremie van minstens 500 euro. 
Daarnaast kan je via je netbeheerder een premie krijgen als je een zonneboiler laat installeren. De premie bedraagt 550 euro per m² tot maximum 2.750 euro.

Tip: doe beroep op een Cerga-installateur 
Je condenserende gasketel op een vakkundige manier laten installeren of onderhouden? Het Cerga-label geeft je de garantie dat je beroep doet op een erkende professionele aardgasinstallateur.
Vind een Cerga-installateur in je buurt. https://www.gas.be/nl/particulier/vind-een-cerga-installateur

Ontdek meer

Nieuws

Meer nieuws +

Blijf op de hoogte. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.