Budgettip: zo geniet je van gratis warm water bij je thuis

08/05/2020

Gratis genieten van warm water voor je douche of bad. Wie wil dat nu niet? Goed nieuws, het is eenvoudiger dan je denkt! Zonneboilers en -collectoren kunnen van mei tot september je sanitair water opwarmen. Helemaal gratis, dankzij de warmte van de zon. In combinatie met een condenserende gasketel geniet je het hele jaar door van een heerlijk warme douche. 

Condenserende gasketel + zonneboiler, een gouden combinatie

Wil jij je oude verwarmingsketel vervangen, dan is een condenserende gasketel in combinatie met een zonneboiler een uitstekend alternatief. Je zonneboiler gebruikt immers gratis warmte voor warm water in je badkamer. Bovendien is een nieuwe gasketel energiezuiniger, waardoor je energieverbruik en -factuur dalen. Bereken hier hoeveel jij kunt besparen door te kiezen voor gas. Ontdek hier of je in aanmerking komt voor een vervangpremie van 500 euro of meer, want daarmee kun je nog meer besparen!

De zonneboiler: gratis warmte van de zon

Wil je gas gebruiken om je woning van warm water te voorzien, dan heb je keuze uit verschillende toestellen, waaronder de zonneboiler. Die maakt op een milieuvriendelijke manier de helft van je warm water aan. Hoe werkt het? Een zonneboiler bestaat uit een zonnecollector op je dak en een boiler die met elkaar verbonden zijn. In de zonnecollector op je dak zit een vloeistof die opwarmt door de zon. De vloeistof stroomt naar het opslagvat van je zonneboiler, waar een warmtewisselaar de warme vloeistof gebruikt om het water op temperatuur te brengen.

Je gascondensatieketel springt bij indien nodig

In België schijnt de zon genoeg om 60% van je sanitair water gratis op te warmen. Je gascondensatieketel zorgt voor verwarming en dient als aanvullende energiebron wanneer de zon niet (hard genoeg) schijnt. Als er bijvoorbeeld in de winterperiode minder zon is, verwarmt de gascondensatieketel je sanitair water. Ook als je zonneboiler het water maar tot 40 graden opwarmt en je water van 50 graden wil, springt je gasketel bij om het water op temperatuur te brengen. Zo geniet je van een beter sanitair comfort. Benieuwd welke ketel en installatie het meest geschikt is voor jouw woning? Neem contact op met een Cerga-installateur voor advies.

Voor nieuwbouw en bestaande woningen

Komt jouw woning in aanmerking voor een zonneboiler? Natuurlijk! Een zonneboiler is zowel geschikt voor nieuwbouw- als bestaande woningen. Voor een maximaal rendement plaats je de collector het best naar het zuiden gericht onder een helling van 25 tot 45%. Maar er bestaan ook collectoren voor platte daken die renderen onder een helling van 3%. Fabrikanten van gastoestellen bieden het volledige systeem aan: condensatieketel, zonneboiler én zonnepanelen.

Doe de switch en krijg minstens 500 euro

Hoe bespaar je maximaal? Simpel! Vervang je oude gasketel van vóór 2000 door een nieuw toestel, en vang dankzij Gas.be een viervangpremie van minstens 500 euro. Interesse? Vraag hier je gratis infobrochure aan. Daarnaast kan je via je netbeheerder een premie krijgen als je een zonneboiler laat installeren. Deze premie bedraagt 550 euro per vierkante meter tot maximum 2.750 euro.

De Cerga-installateur adviseert, installeert en onderhoudt

Wil je je condenserende gasketel op een vakkundige manier laten installeren of onderhouden? Het Cerga-label geeft je de garantie dat je beroep doet op een erkende professionele aardgasinstallateur.
Vind een Cerga-installateur in je buurt en neem contact op met je vraag.

Wil jij je energieverbruik optimaliseren, zowel voor het klimaat als voor je portemonnee? Dan is dit het moment om je oude gasketel van voor 2000 te vervangen door een nieuwe condensatieketel, of een combinatie van een gasketel met hernieuwbare energie. Gas.be ondersteunt jouw groene, duurzame investering met een premie tot 500 euro! Neem contact op met een Cerga-installateur voor advies en vraag hier je premie aan.

Ontdek meer

Nieuws

Meer nieuws +

Blijf op de hoogte. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.