Weinig druk op het leidingwater? Ontdek 7 mogelijke oorzaken

03/01/2022

Je merkt het meteen wanneer je de kraan openzet: het water stroomt minder hard dan normaal. Vervelend! Wat nu? Je kunt wachten tot het zichzelf oplost of op zoek gaan naar de oorzaak en wanneer mogelijk zelf het probleem proberen oplossen. We sommen 7 mogelijke oorzaken voor je op. Zo weet je of je best een loodgieter moet inschakelen, het probleem zichzelf oplost of je aan de klus moet.

1. Te veel vraag

Ervaar je drukverlies bij al je kranen in huis? Dan kan het zijn dat het drinkwaterbedrijf de vraag van drinkwater op dat moment niet kan volgen. Dit kan bijvoorbeeld zijn tijdens warme periodes in de zomer wanneer iedereen meer behoefte aan water heeft, waardoor de vraag zo hoog is dat de waterreservoirs niet snel genoeg worden bijgevuld en dus de druk bij veel vraag vermindert. In dit geval lost het probleem zichzelf op wanneer de vraag verminderd en is het gewoon geduldig wachten.

2. Er scheelt iets aan de leidingen

Het probleem kan natuurlijk bij de leidingen liggen. Is het geen zomer en hebben zowel jij als je buren minder waterdruk? Neem dan contact op met je watervoorzieningsbedrijf, die kunnen dan je info geven over eventuele werken of storingen in de buurt. Zij zijn namelijk verantwoordelijk voor de waterleidingen buiten je woning.

3. De hoofdkraan is dicht of het reduceerventiel is stuk

Is er enkel bij jou thuis drukverlies, zowel bij koud als warm leidingwater? Check dan de hoofdkraan en het reduceerventiel. Is het ventiel goed vastgedraaid? Indien niet, schroef het dan wat vaster (met de klok mee) of losser (tegen de klok in). Merk je geen verschil? Draai dan de hoofdkraan wat meer open en kijk of er iets aan de druk veranderd? Wil het niet helpen? Check voor de zekerheid bij je waterbedrijf of roep de hulp van een loodgieter in.

4. Je cv-ketel of boiler is stuk

Merk je enkel drukverlies als je warm water vraagt? Dan moet het probleem vermoedelijk bij de boiler of de cv-ketel gezocht worden. Denk maar aan warmwaterventiel dat stuk is, of iets dat verkeerd is afgesteld. Je sanitair-specialist of loodgieter kan je hiermee verder helpen.

5. Je kraan is verstopt

Doet het probleem zich alleen voor bij één kraan, dan weet je natuurlijk dat er iets met de kraan mis. Een verstopte perlator of de sproeistraalkop bijvoorbeeld. Draai deze los van het uiteinde van je kraan (met de hand of een speciale sleutel) en maak hem schoon onder stromend water. En bevestiging hem nadien terug. Is je kraan stuk, vervang deze dan.

6. De filters op de toevoerflexibels zijn verstopt

Het probleem kan zich ook verderop bevinden, in de filters van de toevoerflexibels bijvoorbeeld. Je kunt de flexibels met een sleutel losmaken wanneer je de watertoevoer ernaartoe hebt afgesloten. Er kan wel nog een beetje water meekomen. In de toevoerflexibels zitten normaal zeeffilters die ervoor zorgen dat het binnenwerk van je kraan beschermd zijn tegen beschadigingen door bepaalde deeltjes in het water. Je kunt de zeeffilters eruit halen en spoelen onder de kraan. Wanneer ze stuk zijn of geplet zitten, dan moet je ze vervangen. Ga te rade bij de fabrikant van je kraan voor eventuele vervangingsonderdelen.

7. Er is een lek in huis

Nog een andere optie is natuurlijk een lek bij je thuis, bijvoorbeeld een lekkende wc-bak. Dit kun je checken door een kleurstof in de waterbak van je wc te laten druppelen en te kijken of het na een half uur in de wc-pot zit. Een nieuwe wc is dan mogelijk. Het lek kan zich natuurlijk ook ergens anders bevinden. Bijvoorbeeld in een leiding. Dit kun je zien door de meterstand van je water in de gaten te houden. Verbruik zelf enkele uren geen water en kijk of de meterstand verhoog is. Heb je vermoeden van een lek? Schakel dan de hulp van een loodgieter in.

Heb je de genoemde oorzaken gecheckt en ben je nog niet zeker het drukverlies van het leidingwater veroorzaakt? Neem dan contact op met een loodgieter. Die kan je zeker verder helpen.

Ontdek meer

Gratis brochure aanvragen

Bekijk meer brochures Vraag geselecteerde brochures aan

Nieuws

Meer nieuws +

Blijf op de hoogte. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.