Handenwasser plaatsen? Zo doe je dat!

Heb je net een nieuwe handenwasser aangeschaft maar weet je niet zo goed hoe je deze moet plaatsen? Dan gaan wij je daarbij helpen. Een handenwasse plaatsen is namelijk minder moeilijk dan je denkt. Het is niet nodig om een klusjesman of handige oom in te schakelen. Hier leggen we uit hoe je jouw nieuwe handenwasser een mooi plekje kunt geven.
 

Zorg voor de juiste onderdelen

Voor je aan de slag gaat, is het handig om zeker te weten dat je alle benodigde spullen hebt. Als je een volledige fonteinset hebt aangeschaft beschik je waarschijnlijk over bijna alle onderdelen. Het is echter ook mogelijk alles los van elkaar te bestellen. Het is in ieder geval verstandig om te checken of je alles hebt.

Een fonteinset bestaat uit een aantal onderdelen. Allereerst is het natuurlijk handig om de fontein zelf bij de hand te hebben. Dat is de bak waar het water in terecht komt. Het water komt vanzelfsprekend uit de kraan. Deze zijn er in veel verschillende uitvoeringen. Om water uit de kraan te laten komen moet er een watertoevoer naar de kraan toe lopen. Als deze er al zat van de vorige fontein is deze weer te gebruiken. Als je voor het eerst een fonteinkraan installeert moet je een aparte waterslang aanschaffen. Allemaal heel logisch, denk je nu. Dat klopt, maar er komt nog meer bij kijken.

HandenwasserWat heb ik nog meer nodig?

Aan de onderzijde van de fontein zitten namelijk ook nog een aantal cruciale onderdelen. De eerste is de sifon. Als je een losse sifon bestelt, moet je goed kijken of hij dezelfde afwerking heeft als de kraan. Zo voorkom je dat het geheel er slordig uitziet. Bij deze sifon hoort een afvoerplug. Deze wordt vaak vergeten dus let goed op of je er al eentje hebt!

Om de fontein daadwerkelijk op te kunnen hangen heb je geschikt bevestigingsmateriaal nodig. Bevestigingsmateriaal wordt in de meeste gevallen met de producten meegeleverd. Het is echter altijd handig om extra materiaal bij de hand te hebben. Verder moet je zelf zorgen voor een geschikte boor en wat kitlijm voor extra stevigheid. Als alle benodigdheden in huis zijn kunnen we beginnen met het plaatsen van de toiletfontein.

Aan de slag met het plaatsen van je fontein!

Hangt er nog een oude wastafel aan de muur? Dan is het wel zo makkelijk om deze eerst te verwijderen. Denk er aan om eerst het water af te sluiten! Een watervalkraan is hartstikke leuk, maar niet als deze ongewenst is en vooral leidt tot dweilen. Laat ook de kraan van te voren leeglopen. Als de oude fontein is verwijderd kunnen we aan de slag met het plaatsen van de nieuwe fonteinset.

Meten en boren

Allereerst moet worden bepaald waar de fontein komt te hangen. Zitten er nog gaten in de muur van de oude fontein of wastafel? Dan is het waarschijnlijk het mooist om de nieuwe toiletfontein hier overheen te plaatsen. Het is belangrijk om op de volgende dingen te letten bij het boren:

Meet eerst de afstand tussen de gaten van de fontein. Teken deze vervolgens uit op de wand waar je de fontein gaat plaatsen. Op deze plek ga je de gaten boren.

Boor nieuwe gaten, de oude zijn niet meer geschikt. Om de fontein stevig te kunnen monteren moeten nieuwe gaten en pluggen gebruikt worden. Zo blijft de fontein goed zitten.

Boor de nieuwe gaten niet te dicht bij de oude gaten. Dit vergroot de kans op scheuren en barsten in de muur en kan het oppervlak verzwakken.

Let goed op wat voor boor je gebruikt! Met een verkeerd soort boor kun je krassen en scheuren in de muur of tegels veroorzaken. Welk soort boor je moet gebruiken is afhankelijk van het soort wand waar de fontein aan komt te hangen.

Als de gaten in de muur zitten, stop je de pluggen in de gaten. Hier komen straks de schroeven in om de fontein mee vast te draaien.

Monteer de kraan op de fontein

Wij adviseren om eerst de kraan op de fontein te monteren alvorens deze op muur te bevestigen. Op deze manier heb je meer ruimte om de losse delen op elkaar te zetten. Als je dit pas zou doen wanneer de fontein al aan de muur hangt is het veel moeilijker om alles te monteren. Door het vooraf te doen voorkom je beschadigingen aan het product.

Hetzelfde geldt voor de waterslang en de bovenkant van de sifon. Deze kunnen ook alvast aan de fontein vastgemaakt worden. Draai de kraan, waterslang en sifon niet té strak aan. Dit kan namelijk ook schade aan het product veroorzaken met lekkages tot gevolg.

Je kan nu de fontein plaatsen!

Dan is het nu tijd om het geheel aan de muur te gaan bevestigen. Hoe de fontein precies gemonteerd wordt is afhankelijk van het product. In de meeste gevallen worden eerst de schroeven in de pluggen gedraaid. Als de schroeven er in zitten raden we aan om met een waterpas te checken of ze op dezelfde hoogte zitten. Als dat het geval is kun je de fontein over de schroeven schuiven. Draai deze vervolgens goed vast met moeren. Ook hier moet je er weer op letten dat je de moeren niet té strak aandraait.

Handenwasser

Je kunt er voor kiezen om de zijkanten van de fontein aan de muur vast te lijmen met kitlijm. Dit zorgt voor een stukje extra stevigheid. Om te voorkomen dat er vocht en vuil achter  komt dien je de randjes van de opgehangen fontein ook nog af te kitten. Dit hoor je echter pas te doen als de watertoevoer en de afvoer aangesloten zijn.

Sluit de waterslang en afvoer aan

Als laatste sluit je de waterslang aan op de kraan en de waterleiding. Zo kan je weer lekker je handen wassen na je toiletbezoek. Om er voor te zorgen dat dit water ook weer weg kan lopen monteer je de sifon en sluit je hem aan op de afvoer. Als het geheel dicht is gekit kan je de nieuwe fonteinkraan in gebruik nemen.

In samenwerking met Sanitairwinkel.be

Meer nieuws van Sanitairwinkel.be

Radiator verven: je badkamer in een nieuw jasje!

Heb jij een oudere radiator in je badkamer hangen?

Wat is het verschil tussen een vlakspoel en een diepspoel toilet?

Bij Sanitairwinkel.be krijgen we regelmatig de vraag wat het verschil is tussen een vlakspoel of

Solid Surface: een nieuwe trend in de badkamer

Letterlijk staat Solid Surface voor duurzaam oppervlaktemateriaal.

Bereken de capaciteit van je radiator

In dit blogartikel vindt u alle informatie die u nodig heeft om de capaciteit/ het vermogen van d

GRATIS Nieuwsbrief