Hoe monteer ik mijn hangtoilet met een voorzetwand?

Gepubliceerd op

Wanneer je bouwt of renoveert, denk je bij een mooie afwerking niet meteen aan het toilet, maar eerder aan de woonkamer of de badkamer. Toch kan je van je toilet een hele mooie én praktische ruimte maken. Een hangend toilet is de ideale oplossing, maar hoe monteer je die precies? We leggen het je graag uit.

Weg met het oude toilet

Renoveer je je woning en moet het oude toilet eerst weg voor je je nieuwe plaatst? Dan is slopen het eerste werk. Sluit voor je begint de waterleiding af, want je wil niet dat alles op 1, 2, 3 onder water staat. Is de leiding afgesloten? Spoel het oude toilet dan nog één keer door voor je deze gaat slopen, dan is het grootste deel van het water uit de leiding. Daarna kan het slopen beginnen. Verwijder zowel het toilet als de stortbak.

De plaats van je nieuwe toilet

Na het uitbreken van je oud, staand toilet, is het tijd voor het nieuwe model! Die bestaat uit een frame en een reservoir dat mooi wordt weggewerkt achter een valse wand. Maar, waar wil je deze plaatsen? Omdat het een kleine ruimte is en je de leidingen niet zo makkelijk verplaatst, ga je deze waarschijnlijk op (ongeveer) dezelfde plek plaatsen. Wil je iets nieuw? Dan kan dat ook! Houd er wel rekening mee dat je voldoende beenruimte hebt wanneer je op het toilet zit. De ideale lengte? 50 à 60 centimeter, maar meer kan natuurlijk ook. 

Iets anders waar je best rekening mee houdt, is dat bij een hangtoilet het inbouwreservoir achter het toilet geplaatst wordt. Je toilet monteer je dus niet tegen de muur, maar tegen de voorzetwand die het inbouwreservoir afdekt. Het hangtoilet maakt het poetsen heel wat makkelijker, wat mooi meegenomen is in zo’n kleine kamer.

Pas de waterafvoer aan

Je hangtoilet plaats je niet tegen de achtermuur, maar het frame met inbouwreservoir wel. Daarom is het belangrijk dat je je waterafvoer aanpast. Je huidige waterafvoer moet je tot aan de achtermuur verleggen. Breek de grond open en bevestig een verlengstuk aan je huidige waterafvoer. Deze handeling hangt volledig af van je situatie. Als je waterafvoer al tegen de achterwand zit, kan je deze stap gewoon overslaan.

De juiste plek voor het frame

Waar precies moet je je hangtoilet monteren? Het is belangrijk dat je inbouwreservoir op de juiste plaats hangt. Daarvoor moet je de juiste hoogte bepalen en de precieze afstand tot de achterwand. Volg daarvoor volgende stappen:

  1. Teken op de achterwand een hoogte van 1 meter af. Moet er nog vloer geplaatst worden? Meet dan vanaf de vloerpas.
  2. Teken het midden van de muur af.
  3. Plaats het inbouwreservoir minimaal 13 centimeter van de achtermuur af. Teken dit af op de vloer.
  4. Teken op de muur en de vloer de plaatsen af waar de schroefgaten van het reservoir zitten.
  5. Boor de gaten en plaats de pluggen.
  6. Schroef de stelpoten van het inbouwreservoir los en plaats het reservoir tegen de muur zodat de boorgaten en schroefgaten op elkaar liggen.
  7. Zet het frame vast met houtdraadbouten en stel hem waterpas af door met de stelpoten te spelen. Zorg bij het plaatsen dat de markering van 1 meter op de muur gelijkstaat met de markering op het frame.

Als je deze stappen volgt, ben je zeker dat je toilet zo ver mogelijk naar achter hangt en in het midden van de muur uitkomt.

Sluit de afvoer aan

Na het plaatsen van het frame is het tijd voor het aansluiten van de afvoer. Daarvoor sluit je een afvoerbocht aan op de leidingen die je eerder verlegde. Als alles goed is gegaan, past deze afvoerbocht precies in het frame. Lukt het toch niet? Bevestig dan eerst een mal waar je je afvoerbocht in kan leggen.

Doorspoelen is een must

Vervolgens is het belangrijk dat je kan doorspoelen. Bevestig eerst de hoekstopkraan in het inbouwreservoir. Let op: je moet deze kraan nog kunnen bereiken als de voorzetwand geplaatst is. Na het plaatsen koppel je deze aan de waterleiding. Flexibele kunststof buizen zijn makkelijker dan de koperen variant. Werken in bochten wordt veel eenvoudiger en dit materiaal kan na verloop van tijd niet roesten. Bovendien zijn deze buizen ook goedkoper dan de stalen variant.

Bijna klaar voor de voorzetwand

Je kan al heel wat dingen afvinken in het stappenplan om je hangtoilet te monteren. Je bent zelfs al bijna klaar om de voorzetwand te plaatsen. Maar, vooraleer je hier echt aan kan beginnen, moet je eerst nog een paar dingen aan het frame van het inbouwreservoir bevestigen. Eerst plaats je de twee draadeinden, vervolgens de afscherming van de valpijp en de afvoer en tot slot de afscherming van de opening waar de bedieningsplaat van het toilet komt.

Tijd voor de voorzetwand

Voor de voorzetwand kan je vochtbestendige gipsplaten gebruiken. De badkamergipsplaten zijn groen van kleur. Bevestig ze met schroeven tegen het frame van het inbouwreservoir aan. Houd wel een afstand van ongeveer 1 centimeter tussen de gipsplaat en de muur en de gipsplaat en de vloer vrij. Daarnaast moet je bij het bevestigen van deze platen ook rekening houden met de afvoer, valpijp, draadeinden en het bedieningspaneel. Snijd op de juiste plaatsen ronde of vierkante gaten uit. Een decoupeerzaag of gatenzaag is hiervoor het ideale materiaal. Ook boven het inbouwreservoir moet je een stuk gipsplaat bevestigen. Schroef deze aan de bovenzijde van het frame vast.

Afwerking levert een mooi resultaat

Eens de gipsplaten goed vastzitten, werk je de voegen en schroefgaten af met gipsplaatvuller. Deze breng je zo egaal mogelijk aan. Na het uitharden schuur je eventuele bobbels en oneffenheden weg voor een vlak resultaat. Niet genoeg gipsplaatvuller gebruikt? Breng dan een tweede laag aan. Ook deze schuur je vlak na het uitharden. Tot slot kit je de ruimte tussen de gipsplaten voorzetwand en de muur en tussen de voorzetwand en de vloer af. Het mooiste resultaat krijg je wanneer je ook dit goed laat uitharden.

Werk de gipsplaten weg

Een voorzetmuur van gipsplaten is makkelijk te plaatsen, maar niet echt mooi. Voor een mooi resultaat moet je de gipsplaten verder behandelen. Kies je ervoor om de voorzetwand te betegelen of ga je hem bepleisteren of schilderen? Dat is allemaal mogelijk op de vochtbestendige gipsplaten. Ook steenstrippen of houten panelen kan je ertegen plaatsen. De mogelijkheden zijn eindeloos en je kan je toilet helemaal naar je eigen stijl afwerken.

Bevestig het toilet

Je hebt ondertussen bijna alles geïnstalleerd en de voorzetwand is afgewerkt naar jouw smaak. Dan is het nu tijd om de wc-pot op te hangen. Verwijder eerst de afdekplaatjes die je eerder plaatste. Daarna bevestig je de speciale aansluitstukken die meestal bij je toilet geleverd worden. Met deze aansluitstukken monteer je je toilet optimaal op de leidingen. Na het bevestigen van deze stukken, monteer je het toilet aan de draadeinden. Je schuift je toilet er gewoon over en draait de moeren vast als je zeker bent dat je wc-pot waterpas hangt.

Doorspoelen en vieze geurtjes verbergen

Na het plaatsen van het toilet is het tijd voor het bevestigen van het bedieningspaneel. Eerst plaats je de onderplaat en hierop monteer je het bedieningspaneel. Dan ben je bijna aan het einde van je klus. Enkel de wc-bril moet je nog bevestigen. Nadat je deze hebt vastgemaakt, ben je helemaal klaar!

Na deze tips plaats je helemaal zelf je hangtoilet en kan je bij elk toiletbezoek je werk bewonderen. Heb je advies nodig van een expert? Neem dan zeker contact op en vind iemand bij jou in de buurt.