Water besparen in huis: ontdek enkele tips

13/03/2023

Tijdens droge, hete zomers worden we eraan herinnerd hoe kostbaar drinkwater eigenlijk is. De besparingstips stromen tijdens die periode dan ook vlot binnen. Maar besparen op water en bijhorende kosten kun je eigenlijk het hele jaar door doen. En dat op verschillende plekken in huis. Wat kun je zoal doen en hoe past een waterverzachter in dit verhaal? Ga aan de slag met volgende besparingstips.

Water besparen in de badkamer

In de badkamer wordt dag in dag uit veel water verbruikt: douchen, baden, tandenpoetsen, … Maar vaak wordt er ook onnodig water weggespoeld. Wil je je geld niet mee door het afvoerputje zien verdwijnen? Enkele besparingstips:

 • Draai de kraan dicht bij het scheren en tandenpoetsen en bespaar 9 liter per minuut.
 • Neem een snelle douche in de plaats van een bad. Hiermee laat je je verbruik op jaarbasis tot 60% dalen.
 • Investeer in waterbesparende kranen.
 • Plaats een toilet met twee verschillende spoelhoeveelheden (voor de kleine en grote boodschap).
 • Controleer op lekken in het toilet en andere sanitaire voorzieningen.
 • Plaats een waterverzachter en beperk zo het schoonmaakwerk.

Water besparen in de keuken

In de keuken gebruiken we ook regelmatig drinkwater. Ook hier komt verspilling voor. Enkele tips om je waterverbruik in de keuken terug te dringen:

 • Was groenten in een kom met water i.p.v. onder stromend water. Giet dit water niet weg maar gebruik het om de planten water te geven.
 • Laat je (volle) vaatwasser de afwas doen. Zo gebruik je namelijk 3 keer minder water dan als je zelf met de hand afwast. Kies een energiezuinige vaatwasser en gebruik de ECO-stand.
 • Ontdooi vlees in de koelkast, in de plaats van in water.
 • Beperk de consumptie van rood vlees, aangezien bij de productie ervan enorm veel water verbruikt wordt.
 • Verwarm water met de waterkoker zo moet je niet wachten tot het water verwarmd uit de kraan komt.

Bespaar op water met een waterverzachter

Hoezo water besparen met een waterverzachter? Hard water verhoogt onrechtstreeks je waterverbruik. Ontdek hier hoe hard het water in je regio is.

Teistert kalkaanslag je woning, dan moet je vaker schoonmaken. Het hardnekkige witte goedje stapelt zich op waardoor je het vaker met schoonmaakmiddelen te lijf moet gaan, die je op hun beurt weer moet wegspoelen. Bij hard water schuimt je shampoo of douchegel minder goed, wat je waarschijnlijk probeert te compenseren met een extra portie zeep, die je daarna weer langer moet uitspoelen. Zacht water daarentegen, verbetert de werking van schoonmaak- en zeepproducten, waardoor je er veel minder van nodig hebt. Ontdek hoe een waterverzachter werkt.

Slimme innovaties om water te besparen

Soms staan we er niet bij stil of merken we niet eens dat er water onnodig verloren gaat. Gelukkig zijn er innovatieve oplossingen die onregelmatigheden kunnen spotten waardoor we verspilling kunnen beperken. Enkele voorbeelden:

 • Een waterverzachter met wifi-module, die meldt wanneer het gemiddeld verbruik overschreden wordt. Ontdek de eVOLUTION waterverzachters met wifi.
 • Economisch spoelende toiletten waarbij het water in de wc-pot verdeeld wordt in verschillende richtingen.
 • Kranen met een sensor zodat het water er enkel uitkomt wanneer je je hand ervoor beweegt.
 • Beluchters die het watervolume verhogen.
 • Zogenaamde ‘grijs water’ circuits. Je gebruikt water van een lagere kwaliteit (hemelwater, spoelwater van de filters, ondiep grondwater …) om bijvoorbeeld het toilet te spoelen.

Om zuinig om te springen met onze beperkte watervoorraden, is het aangewezen om verspillende gewoontes aan te passen en zo het waterverbruik terug te dringen. Zo help je het milieu en bespaar je in een moeite.

Lees ook hoe je nog meer kunt besparen – tot wel 650 euro per jaar – met een waterverzachter.

Interesse om je kalkproblemen in huis aan te pakken? Investeer in een waterverzachter en bespaar. Ontdek meer over de werking van dit handige toestel, lees ook in de gratis infobrochure of neem contact op met een waterspecialist voor meer info op maat.  

In samenwerking met Ecowater Systems

Ontdek meer

Gratis brochure aanvragen

Bekijk meer brochures Vraag geselecteerde brochures aan

Nieuws

Meer nieuws +

Blijf op de hoogte. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.