Tot 60% besparen op je waterfactuur? Met een regenwatersysteem!

Gepubliceerd op 16 July 2020
Regenwaterrecuperatie
Regenwaterrecuperatie

De voorbije zomers waren heet en droog met een sproeiverbod als gevolg. Logisch, want onze voorraden met kostbaar drinkwater geraken uitgeput. En het ziet er niet naar uit dat dit zal verbeteren. Maar we kunnen wel ons attitude aanpassen. Kunnen we slimmer omgaan met het beschikbare drinkwater? Zeker! Ontdek hoe je fiks kunt besparen en je drinkwaterverbruik kunt verminderen met een regenwatersysteem. 

Regen in overvloed

Valt de regen met bakken uit de lucht, dan klagen we steen en been. Tegelijkertijd verdwijnt het kostbare regenwater gewoon in de grond of blijft het op de oppervlakte staan omdat niet zo snel in de droge grond kan dringen. Waarom zouden we het regenwater niet opslaan en gebruiken waar kan? Dat is perfect mogelijk met een regenwaterrecuperatiesysteem. Hierdoor heb je tijdens hete zomers meer water beschikbaar en kun je blijven genieten van een groen gazon en een propere wagen.

Regenwater in het huishouden

Regenwater is niet alleen goed om je wagen te wassen, je tuin te sproeien of het zwembadje mee te vullen. Je kan het ook in je huishouden gebruiken, het hele jaar door. Zo moeten we geen kostbaar drinkwater gebruiken. Gemiddeld verbruiken we zo’n 118 liter water per dag. Gek eigenlijk dat we kostbaar drinkwater gebruiken voor de wc, de was en schoonmaken, terwijl dit ook met regenwater kan.

Ecologisch en economisch

Regenwater bevat geen kalk en is dus goed voor de levensduur van je vaatwasser en wasmachine. Bovendien maakt het je was aangenaam zacht. Wist je dat je met regenwater tot 60% kunt besparen op je waterfactuur? Ecologisch en economisch! Voor je keuken en badkamer moet je wel nog leidingwater gebruiken omwille van gezondheidsredenen.

Een lege regenwaterput

Regenwater is handig, maar ook niet onuitputtelijk. Daarom schakelt de pomp van het regenwaterreservoir over naar het gewone leidingwater wanneer je put leeg is. Valt er een bui, dan schakelt hij terug over naar regenwater. Zo wordt het water efficiënt gebruikt, en is er geen verbinding tussen het regen- en leidingwater. Dit is immers bij wet verboden!

Vuil regenwater?

Regenwater is normaalgezien helder. Maar wanneer er organisch afval in de put belandt, dan kan het water een kleurtje en geurtje krijgen. Daarom installeer je best een eenvoudige en betaalbare filter. Een kleine aanpassing voor helder regenwater? Doen!

Bij nieuwbouw of verbouwing

Bij nieuwbouw en sommige renovaties ben je verplicht een regenwaterput te plaatsen. Heel wat (ver)bouwers zien dit als een extra kost en doen minimale inspanningen. Jammer, want zo lopen ze heel wat voordelen mis. Voorzie dus wel van het begin al die grotere regenwaterput. Hoe meer je kan stockeren, hoe langer je je regenwater kunt aanboren met een regenwatersysteem.

Bestaande woning

Wil je graag een regenwatersysteem installeren om te gebruiken in je bestaande woning, maar is het te kostelijk om al je leidingen voor je wc’s en wasmachine op te splitsen? Dan kun je een put in je tuin voorzien met de pomp in je garage of berging. Je hebt zo een minimum aan breekwerk en kunt via één kraan aan de pomp het regenwater gebruiken voor de tuin, de wagen, de schoonmaak en het zwembadje in de zomer.

In de toekomst meer regenwatergebruik?

In de ideale wereld zouden we allemaal ons regenwater opslaan en optimaal gebruiken. Drinkwater zou dan enkel gebruikt worden waarvoor het dient, en onze watervoorraden zouden minder snel opgeraken. Wat denk je, klaar om te pronken met je groene gazon?

Wil je regenwater recupereren en genieten van de voordelen? Vraag je gratis documentatie aan en neem contact op met je zelfbouwcoach in de buurt.