Weinig druk op het leidingwater, wat nu?

Gepubliceerd op 02 October 2020

Snel even een vuil potje uitspoelen, denk je. Je draait de kraan open, maar het water stroomt minder hard dan normaal. Wat nu? Die lage waterdruk kan verschillende oorzaken hebben. We overlopen ze voor jou en reiken oplossingen aan. Mogelijk kun je dit probleem zelf tackelen, zonder de hulp van een loodgieter. Kijk je uit naar een nieuwe kraan, ontdek dan het assortiment hoogkwalitatieve kranen van BLANCO.

Oorzaak 1: het drinkwaterbedrijf kan de vraag niet aan

Last van een lage waterdruk in of aan huis, bij al je kranen? Valt dit voor tijdens een warme zomer, dan kan het probleem liggen bij het drinkwaterproductiebedrijf dat de hoge vraag niet aankan. De waterreservoirs raken niet snel genoeg bijgevuld, waardoor de druk van het water afneemt. Da’s vervelend, maar niet zorgwekkend. Zodra de vraag daalt, neemt de druk van het water weer toe. Even geduld oefenen dus!

Oorzaak 2: een probleem met de leidingen

Het is geen zomer, je merkt bij al je kranen een lage waterdruk op, en je buren hebben hetzelfde probleem. Herkenbaar? Dan ligt het probleem waarschijnlijk bij een van de leidingen. Neem contact op met het waterbedrijf waarmee je een contract hebt, want zij zijn verantwoordelijk voor de leidingen buiten je huis. Bovendien kunnen je ze meer info geven over eventuele werken of storingen in je buurt.

Oorzaak 3: de hoofdkraan staat niet open, of het reduceerventiel moet vervangen worden

Zit er weinig druk op het water bij alle kranen in je huis, bij zowel koud als warm water? Dan ga je best de hoofdkraan en het reduceerventiel controleren. Schroef het reduceerventiel vaster (met de klok mee) of losser (tegen de klok in). Geen verschil? Draai dan de hoofdkraan verder open om te controleren of dit de waterdruk verhoogt.

Oorzaak 4: je boiler of cv-ketel is stuk

Krijg je enkel een slappe straal wanneer je warm water vraagt, en dat bij alle kranen in huis? Dan ligt het probleem waarschijnlijk bij je boiler of cv-ketel. Mogelijk is het warmwaterventiel stuk, of verkeerd afgesteld. Als je hier niets vanaf weet, schakel je best een vakman in om het probleem te herstellen.

Oorzaak 5: de perlator van je kraan zit verstopt

Beperkt het probleem van de lage waterdruk zich tot één kraan? Mogelijk hebben kalk of vuildeeltjes als zand, metaalrestjes en smurrie zich opgehoopt in de perlator. Check dan de perlator, ook wel sproeistraalkop. Die vind je aan het uiteinde van je kraan. Draai de perlator los en maak hem schoon onder stromend water. Kun je de perlator niet met je hand losdraaien, gebruik dan de speciaal meegeleverde sleutel.  Oorzaak 6: er zit vuil in de filters op de toevoerflexibels

Probleem niet opgelost? Controleer dan de filters op de toevoerflexibels. Opgelet: voor je deze flexibels losmaakt, zorg je ervoor dat de watertoevoer hiernaar afgesloten is. Dat doe je door de afsluitkranen te sluiten. Zodra het water is afgesloten, kan je de flexibels losmaken met een sleutel. Is je kraan geplaatst volgens de plaatsingsvoorschriften, dan zitten er normaal gezien zeeffilters in. Die beschermen het binnenwerk van je kraan tegen elementen die beschadigingen kunnen veroorzaken. Haal de zeeffilters uit je kraan en maak ze schoon. Zitten deze filters geplet of beschadigd in de toevoerflexibels, dan moeten ze mogelijk vervangen worden. Neem contact op met de fabrikant van je kraan voor meer info.

Oorzaak 7: een lek in huis

Probleem nog steeds niet opgelost? Dan heb je mogelijk te maken met een lek. Een lekkende toiletbak kan de oorzaak zijn. Wanneer je het toilet niet doorspoelt mag er geen water uit de bak in het toilet lopen. Hoe controleer je dit? Laat wat kleurstof in de waterbak druppelen en check na een halfuur of de vloeistof in de toiletpot gelopen is. Is dat het geval, dan is er sprake van een lek. Schakel een loodgieter in om het lek te herstellen. Is er geen water in je toiletpot gelopen? Controleer dan of er ergens een lek in een leiding zit. Daarvoor check je de meterstand. Laat enkele uren geen water stromen en check de meterstand opnieuw. Is de meterstand hoger, dan zit er vast een lek in een leiding. Een loodgieter kan de bron van het lek voor je opsporen.

De mogelijke oorzaken nagekeken, maar nog steeds een lage waterdruk? Neem dan contact op met een loodgieter in je buurt voor hulp. Zijn de kranen van je keuken aan vervanging toe, ontdek dan het uitgebreide gamma (meng)kranen van Blanco. Hun hoogkwalitatieve kranen en spoelbakken staan bekend in meer dan honderd landen. Vraag je inspiratiebrochure aan en vind een verdeler in je buurt.