Stroomt er geen water uit de kraan? Dit zijn de mogelijke oorzaken en oplossingen

13/11/2021

Of de waterstraal nu sputtert wanneer je een emmer aan het vullen bent, of wanneer je snel iets wil afspoelen, een kraan waar geen water (meer) uitkomt komt altijd ongelegen. We kunnen nu eenmaal niet zonder. Hoe kan het dat een kraan plots geen of minder water geeft? En wat kan je eraan doen?

Verstopte sproeikop

Komt er plots geen water meer uit de kraan, dan kan het dat de sproeikop aan het uiteinde van de kraanuitloop - ook wel perlator of mousseur genoemd -  verstopt is met vuildeeltjes of andere smurrie. Die sproeikop regelt namelijk de waterstroom en zorgt voor een waterbesparing.

Je kunt de sproeikop eenvoudig reinigen door deze met de hand of een sleutel los te schroeven en het vuil te verwijderen. Plaats de schone sproeikop daarna terug in de kraanuitloop. Zit er echter geen vuil in de sproeikop, dan moet je de oorzaak elders zoeken. In de zeeffilters in de toevoerflexibels bijvoorbeeld.

Verstopte zeef- of vuilfilters

Zeeffilters dienen om het binnenwerk van een kraan te beschermen tegen zand- of roestelementen. Deze kunnen immers krassen of andere schade veroorzaken. Ook de zeef- of vuilfilters kunnen met zand, metaalrestjes of andere vuildeeltjes verstopt raken.

Om deze schoon te maken, dien je eerst de watertoer af te sluiten via de afsluitkranen. Hierna kun je de toevoerflexibels loskoppelen met een sleutel en de zeeffilters verwijderen om te reinigen. Laat het water uit de leidingen lopen zodat het meeste vuil weg is, plaats de zeeffilters terug en sluit de flexibels terug op de shell-kranen aan.  

Een zwakke waterstraal

Het kan natuurlijk ook dat de waterstraal maar slap is. Dit kan verschillende oorzaken hebben zoals een verstopping in de kraan of leidingen, of er kan een lek zitten in de pijpleiding. Een andere reden kan natuurlijk ook verminderde waterdruk zijn. Controleer stapsgewijs de verschillende opties en achterhaal zo de oorzaak.

Op zoek naar een kwaliteitsvolle keukenkraan? Adviseer je bij je keukenspecialist.

Ontdek meer

Gratis brochure aanvragen

Bekijk meer brochures Vraag geselecteerde brochures aan

Nieuws

Meer nieuws +

Blijf op de hoogte. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.