Kies een boiler op maat van je gezin

Gepubliceerd op 21 November 2014
Comfort boiler
Comfort boiler

Een boiler is een goed geïsoleerd vat waarin een bepaalde hoeveelheid water continu wordt opgewarmd. Het toestel houdt de voorraad water op een constante temperatuur zodat je onmiddellijk over warm water beschikt, zelfs wanneer je op verschillende plaatsen in huis tegelijk de kraan opendraait. Een boiler verbruikt dus voortdurend energie. Daarom is het belangrijk dat je de voorkeur geeft aan een energiezuinig toestel.

Er zijn verschillende soorten boilers op de markt waarmee je optimaal in je behoefte aan warm water kunt voorzien. Zo kan de inhoud van het vat worden afgestemd op het aantal personen in je gezin en hun badgewoonten. Een boiler levert niet onbeperkt warm water. Is de voorraad op, dan kan het even duren voor het water weer op temperatuur is. Kies in geen geval voor een te kleine boiler, maar overdrijf ook niet met een te groot vat want dit jaagt je energieverbruik onnodig de hoogte in. Als vuistregel geldt dat je een boiler van 100 liter nodig hebt voor een woning met douche en een van 130 liter voor een huis met bad. Beschik je zowel over een bad als een douche dan is een boiler van 160 liter geen overbodige luxe.

Boilers werken doorgaans op elektriciteit, stookolie of aardgas. Het meest zuinige en milieuvriendelijke alternatief is een zonneboiler. De meerprijs van zo'n boiler wordt voor een deel gecompenseerd door premies en tegemoetkomingen. Overigens verdien je de investeringskost op termijn terug door de energiebesparing die je realiseert.