De zonneboiler, een rendabele investering

Comfort boiler

Met een zonneboiler verwarm je tussen de 40 en 60 procent van het sanitaire water en zowat een vierde van het water voor de centrale verwarming met behulp van gratis zonne-energie. De boiler is verbonden met een zonnecollector in de vorm van een donkere metalen plaat of vacuüm buizen. Deze vernuftige systemen vangen het zonlicht op en zetten het om in warmte, die wordt opgeslagen in een voorraadvat.

Een vlakkeplaatcollector werkt met een circuit van meandervormige buizen. Daarin zit een warmtegeleidende vloeistof, die traag naar het voorraadvat of de boiler loopt. Buiscollectoren zijn op hun beurt uitgerust met lange glazen vacuüm buizen. In de luchtledige ruimte tussen de dubbelwandige beglazing treedt er warmte-isolatie op. De vacuüm buizen zijn compacter dan de vlakkeplaatcollectoren en ze behalen vooral in de winter betere prestaties.

De zonnecollector plaats je best op een hellend of een plat dak om zo veel mogelijk zonlicht op te vangen. Monteer hem met een hellingshoek van 20 tot 60 graden, gericht op het zuiden. Dit levert je het hoogste rendement op. In de zomer kan de zonneboiler instaan voor bijna de hele warmwaterproductie in huis. In de winter liggen de kaarten anders. Dan is de hoeveelheid zonlicht overdag te gering en moet je het water in de boiler bijverwarmen, bijvoorbeeld met een condensatieketel of een warmtepomp.

Een zonneboiler is en blijft een uiterst rendabele investering. Op jaarbasis zorgt het systeem al snel voor de helft van de warmwaterproductie, goed voor een besparing tot 20 procent op je energiefactuur. De hele installatie kan op een dag zijn afgerond en je hebt geen vergunning nodig. Afhankelijk van het type zonnecollector en het gewenste comfortniveau kun je voor een gezin van drie tot vier personen uitgaan van een kostprijs van 4500 tot 6000 euro, plaatsing inbegrepen. Bovendien krijg je voor deze investering verschillende premies en subsidies van de overheid.

In samenwerking met Bouwinfo.be

ONTVANG GRATIS DOCUMENTATIE

GRATIS Nieuwsbrief