De geiser: warm water zoveel je wilt

Gepubliceerd op 21 November 2014
Doorstromer in badkamer
Doorstromer in badkamer

Met een geiser of doorstroomtoestel verwarm je het water enkel wanneer je erom vraagt. Zodra je de warmwaterkraan opendraait, stroomt het water door het toestel en neemt het warmte op. Een geiser verbruikt bijgevolg minder energie dan een boiler en dat is gunstig voor je energiefactuur. Daar staat tegenover dat telkens een hoeveelheid koud water verloren gaat vooraleer er warm water uit de kraan komt.

Een doorstroomtoestel heeft echter een beperkt debiet waardoor het minder water per minuut levert dan een boiler. Daarom is het meestal niet mogelijk om op twee plaatsen tegelijk, bijvoorbeeld in de keuken en in de badkamer, warm water te vragen. Dat maakt het toestel minder interessant voor grote gezinnen.

Een geiser heeft dan weer het voordeel dat je niet beperkt bent tot een bepaalde voorraad warm water, maar à volonté kunt afnemen. Een belangrijk onderdeel van een geiser is de tapdrempel. Die geeft aan hoeveel warm water er per minuut moet worden getapt voordat het toestel afslaat. Zeker als je gebruik maakt van waterbesparende kranen of spaardouchekoppen is een lage tapdrempel onmisbaar. Een geiser is vaak ook kleiner en goedkoper dan een boiler. De meeste werken op aardgas, andere op propaan of elektriciteit wat duurder is in verbruik.

   

Brochures

Vraag geselecteerde brochures aan