Pleisterwerk of chape drogen in de zomer: heb ik een bouwdroger nodig?



Je zou graag beginnen met schilderen of behangen, maar eerst moeten je bezetting en chape volledig droog zijn. Gelukkig is het mooi weer en lekker warm buiten. Laat je je woning op natuurlijke wijze drogen? Of heb je toch een bouwdroger nodig?
Vermijd vochtproblemen en vertragingen
Als je aan het (ver)bouwen bent, is vocht een van jouw belangrijkste vijanden. Tijdens chape- en pleisterwerken bijvoorbeeld, gebruik je bouwmaterialen die met water worden vermengd. Hierdoor kun je maken krijgen met bouwvocht. De muren en vloeren blijven een hele tijd nat. Dat leidt tot muffe geuren, kromme vloeren en schimmels op het pleisterwerk. Je kunt niet starten met schilderen of behangen, waardoor je je planning moet aanpassen en extra kosten maakt. Frustrerend! Maar het kan ook anders. Door een bouwdroger te plaatsen, drogen je bezetting en bepleistering sneller. Da’s goed voor je planning en je budget. Bekijk diverse bouwdrogers die je kunt huren en leer hoe je de juiste keuze maakt.
Een bouwdroger is ook nuttig in de zomer
Als het warm is buiten, droogt je bezetting of chape sowieso toch snel? Vergis je niet. Een natuurlijke droging van je bezetting of chape lukt het best bij 25 graden of meer, een luchtvochtigheid van 30% en een fris briesje. Meestal zijn de weersomstandigheden in België niet ideaal voor een natuurlijke droging, zelfs niet in de zomer. Het is niet warm genoeg, de buitenlucht is te vochtig of er staat te weinig wind … Met behulp van bouwdrogers en ventilatoren kun je je bezetting, chape etc. gelukkig snel en gelijkmatig laten drogen. Op die manier is standaard stukwerk droog op maximum 4 weken, en standaard chapewerk op maximum 6 weken. Ontdek hoe je een bouwdroger huurt of koopt met professioneel advies.
Laat je bezetting en chape drogen tijdens het bouwverlof
Je natte muren en plafonds niet goed laten drogen, dat is vragen om schimmels. Tijdens de zomer is de kans op schimmelvorming tijdens het droogproces bovendien nog groter dan anders. Schimmels gedijen nu eenmaal prima in een warme, vochtige omgeving. Ook in de zomer plaats je dus best bouwdrogers en ventilatoren voor een efficiënte droging. De bouwdrogers zullen al op enkele dagen de luchtvochtigheid van 80% naar 45% brengen, waardoor schimmelvorming geen kans krijgt. Je kunt het bouwdrogen zelfs inplannen tijdens het bouwverlof om zo tijd te winnen. Door bouwdrogers te huren in plaats van te kopen, kun je stevig besparen. Configureer hier een geschikte oplossing voor jouw situatie.
In welke fase van je bouwproces bouwdrogers gebruiken?
Bouwdroging is een subtiel proces. Je mag er niet te vroeg en zeker niet te laat mee starten, zeker als het over chape gaat. Je begint best met bouwdrogen na het plak- en chapewerk, want dan zijn de meest waterhoudende werken klaar. Na het aanbrengen van het pleisterwerk wacht je 24 uur voor je een bouwdroger plaatst. Na de chapewerken wacht je 7 dagen. Na deze periodes kan je met een condensdroger starten met bouwdrogen. Zit er langer dan 14 dagen tussen de bezetting en de chape? Start dan met 24 uur na de bezetting met bouwdrogen in plaats van te wachten tot de chape er ligt.
Gelijkmatig bouwdrogen? Denk ook aan ventilatoren
Voor het efficiënt bouwdrogen van je woning voorzie je best ook ventilatoren. Die zorgen voor luchtstroming doorheen je woning. Op die manier droogt je woning gelijkmatig, wat een beter resultaat oplevert. Bovendien versnellen ventilatoren de verdamping met 30%. Met ventilatoren haal je dus het maximum uit je bouwdrogers. Ontdek een uitgebreid gamma ventilatoren die je kunt huren.
Ook in de zomer bewijzen bouwdrogers hun nut. Plaats ze binnen de 24 uur na de pleisterwerken om vochtproblemen te vermijden en te voorkomen dat je project vertraging oploopt. Waarom niet gebruikmaken van het bouwverlof om snel je bezettingswerk of chape te drogen? Ontdek de kant-en-klare pakketten en neem contact op met een specialist voor advies op maat.