Bouwdrogen: Muren en plafonds snel en gelijkmatig laten drogen met een bouwdroger

Gepubliceerd op 26 November 2020

Je vers bezette muren en plafonds snel en gelijkmatig laten drogen? Dat doe je voordelig met gehuurde bouwdrogers en ventilatoren. Met deze combo vermijd je vochtproblemen, zowel bij nieuwbouw- als renovatieprojecten. Ontdek onze tips!

Bouwdrogen om vochtproblemen te vermijden

Bij de afwerking van je woning gebruik je bouwmaterialen die met water worden vermengd. Denk maar aan pleister, zandcement en chape. Bijgevolg stijgt de luchtvochtigheid in de woning. Hierdoor kun je na de chape- en pleisterwerken niet meteen gaan schilderen of behangen. Je woning moet eerst uitdrogen. Op die manier voorkom je diverse vochtproblemen, zoals schimmelvorming op het pleisterwerk, muffe geuren en kromgetrokken vloeren. Geen overbodige luxe dus! Leer meer over bouwdrogen en ontdek kant-en-klare pakketten om mee aan de slag te gaan.

Plaats bouwdrogers voor een snelle en efficiënte uitdroging

Hoe komt het dat de lucht in je woning na het stucwerk vochtiger is? Simpel, je verse bezetting geeft vocht af aan de lucht. Hierdoor stijgt de luchtvochtigheid in je woning naar 80 à 90%. Maar ook de bezetting zelf bevat veel vocht. In 1 m2 verse bezetting zit zo’n 8 liter water! Gebruik je geen hulpmiddelen, dan gaat het drogen maar heel traag. Zo riskeer je schimmelvorming en vertraging van de werken. De oplossing? Bouwdrogers plaatsen. Die brengen de luchtvochtigheid van 80% naar 45% op enkele dagen. Zo krijgen schimmels en vochtproblemen geen kans. Tip: door bouwdrogers te huren in plaats van te kopen, kun je stevig besparen. Configureer hier een geschikte oplossing voor jouw situatie.

Start 24 uur na de bezettingswerken met bouwdrogen

Wanneer begin je met bouwdrogen? 24 uur na het plakwerk kun je beginnen met de bouwdroging. Dat is meteen het ideale scenario. Want hoe sneller je start met bouwdrogen, hoe gladder de bezetting wordt. En een gladde bezetting, dat betekent minder schuurwerk en minder voorbereidingswerk voor de schilder. Met een gehuurde bouwdroger droog je de bezetting op 3 à 4 weken tijd. Ontdek diverse bouwdrogers die je kunt huren en leer hoe je de juiste keuze maakt.

Drogen met bouwdrogers: 100% veilig, zonder scheurvorming

Bouwdrogers halen het vocht dat het bouwmateriaal natuurlijk afgeeft uit de lucht. Dat doen ze via condensatiedroging. Condensatiedroging is 100% veilig voor je bouwmateriaal omdat het de luchtvochtigheid naar 40% brengt, wat te vergelijken is met een droge, zomerse dag. Vroeger droogde men woningen met enkel een warmtekanon. Daarbij liep de temperatuur op tot 25° en hoger, waardoor men scheuren riskeerde. Condensatiedroging met bouwdrogers betekent dan ook een grote stap vooruit. Lees meer over de werking van een bouwdroger en neem contact op met een specialist voor advies.

Bouwdrogers en ventilatoren, een krachtig duo 

Een goede raad: voor het gelijkmatig bouwdrogen van je woning voorzie je best ook ventilatoren. Die zorgen voor luchtstroming doorheen je woning. Op die manier droogt je woning gelijkmatig, tot in de kleinste hoekjes. Bovendien versnellen ventilatoren de verdamping met 30%. Vergelijk het met was die je bij winderig weer buiten hangt. Die droogt ook sneller dan op een stoel in huis. Met ventilatoren haal je dus het maximum uit je bouwdrogers. Ontdek een uitgebreid gamma ventilatoren die je kunt huren. Let wel: als er schimmel op je muren zit, gebruik je best geen ventilatoren bij het drogen van je woning. De ventilatoren zouden de schimmels verspreiden en de situatie verergeren. Neem contact op met een specialist voor advies op maat.

Je bezettingswerk laten drogen met bouwdrogers: nuttige tips

Hoeveel bouwdrogers heb je nodig? Da’s geen ingewikkelde berekening: je voorziet één bouwdroger per verdieping. Plaats elke bouwdroger met een afwateringskuip en een afvoerdarm voor een zorgeloze droging. Die accessoires worden meegeleverd, je hoeft ze dus niet extra te voorzien. Installeer de juiste toestellen op de juiste plek voor een efficiënte droging. Last but not least: hou alle ramen en deuren gesloten om te vermijden dat er vocht van buiten naar binnen komt. Zo zou je de bouwdrogers immers extra werk geven. Ontdek meer tips voor een vakkundig resultaat.

Bouwdroging in de winter

Waar moet je op letten als je gaat bouwdrogen in de winter? Tijdens de wintermaanden houd je de temperatuur in de woning minimum op 12°C na de bezettingswerken. Zo kan het vocht goed verdampen uit de bezetting. Onder de 5°C heeft bouwmateriaal geen verdamping. In dat geval zal de bezetting geen vocht afgeven, wat een goede hechting in de weg staat. Bovendien kan er roest aan pleisterdragers en hoekprofielen ontstaan. In de winter zorg je dus best voor bijverwarming, via een elektrische verwarming of met een mazoutkanon dat een gescheiden gasafvoer heeft. Bekijk de mogelijkheden voor het huren van bijverwarming.

Wacht niet tot er schimmel verschijnt, maar plaats 24 uur na de bezettingswerken al je bouwdrogers. Zo vermijd je vochtproblemen en vertraging van de werken. Gebruik bijkomend ventilatoren voor een gelijkmatig resultaat. Door deze toestellen te huren in plaats van te kopen, kun je stevig besparen. Ontdek de kant-en-klare pakketten en neem contact op met een specialist voor advies op maat.