Wanneer kies je voor het seriegeschakelde systeem met een centrale omvormer?
Een seriegeschakeld systeem houdt in dat alle zonnepanelen in serie met elkaar verbonden zijn. De eerste en de laatste zonnepaneel worden aangesloten op de centrale omvormer. Dit is het meest voordelige systeem, maar kan ook voor problemen zorgen.
Als je namelijk een dak hebt waar veel schaduw op valt, dan presteert het systeem niet optimaal. Omdat alle zonnepanelen in serie met elkaar verbonden zijn, zijn de prestaties van alle zonnepanelen afhankelijk van elkaar. Als er één zonnepaneel in de serie minder goed presteert, doordat hier schaduw op valt. Dan zullen de opvolgende zonnepanelen ook minder goed presteren.
Dezelfde hoeveelheid stroom loopt namelijk door alle zonnepanelen heen. Als er op één zonnepaneel schaduw valt, wordt de stroomcapaciteit voor alle zonnepanelen verminderd. De aanvoer van stroom moet in een serie namelijk altijd gelijk zijn. De stroom aangevoerd naar de overige zonnepanelen, zal dus gelijk getrokken worden met het slechtst presterende paneel.
Dit principe houdt niet alleen stand bij schaduw, maar ook als de zonnepanelen in verschillende richtingen geplaatst worden. Zonnepanelen op het zuiden, krijgen meer zon dan zonnepanelen op het westen. Als deze zonnepanelen op dezelfde centrale omvormer in serie geschakeld worden, dan presteren de zonnepanelen ook niet gelijkwaardig. Hetzelfde principe wordt dan gehanteerd.
Wanneer kies je voor een zonnepanelen optimizer?
Een optimizer voor zonnepanelen wordt apart geïnstalleerd op elk paneel in het systeem. Vervolgens wordt de optimizer aangesloten op een centrale omvormer die hier geschikt voor is.
In tegenstelling tot een seriegeschakeld systeem kunnen de optimizers gecombineerd met de centrale omvormer de spanning en stroom per paneel reguleren. Hierdoor kan de spanning en stroom geoptimaliseerd worden op paneelniveau, waardoor betere prestaties gerealiseerd kunnen worden. Het gelijkstroom (DC) opgewekt met zonnepanelen, wordt vervolgens naar de centrale omvormer gestuurd en wordt hier omgezet in wisselstroom (AC). Waardoor het bruikbaar wordt voor de woning.
Als er één zonnepaneel in de schaduw staat, dan zal dit aanzienlijk minder effect hebben op de overige zonnepanelen in het systeem. Waardoor de zonnepanelen meer stroom opwekken en er een beter rendement gemaakt kan worden. Dit is alleen het geval bij systemen die in de schaduw staan of in verschillende richtingen en hellingshoeken worden geplaatst. Anders maak je extra kosten, zonder dat je er voordeel van hebt.
De zonnepanelen optimizers en micro-omvormers bieden in essentie een oplossing voor hetzelfde probleem. Toch zijn er verschillen, maar voordat we de verschillen benoemen, bespreken we eerst de kenmerken van de micro-omvormers.
Wanneer kies je voor micro-omvormers?
Micro-omvormers voor zonnepanelen zijn dus handig als er zonnepanelen in de schaduw staan of verschillende legrichtingen en hellingshoeken hebben. Oftewel, als de stroompbrengst tussen de zonnepanelen verschilt, dan kan dit verschil beperkt blijven tot één paneel, door het gebruik van micro-omvormers.
Met een micro-omvormer, krijgt elke zonnepaneel zijn eigen kleine omvormer. De omvormer reguleert de output van het zonnepaneel en zorgt ervoor dat de spanning en stroom aangepast worden om zoveel mogelijk stroom op te wekken.
De micro-omvormer reguleert de spanning en stroom constant bij veranderingen in de lichtinval op de zonnecellen. Hierdoor zorgt het apparaat ervoor dat er bij wisselende omstandigheden altijd de maximale stroomopbrengst met het paneel behaald wordt.
Vervolgens wordt het gelijkstroom (DC) direct omgezet door de micro-omvormer naar wisselstroom (AC) en afgegeven aan de meterkast.
Bij een micro-omvormer worden dus alle zonnepanelen voorzien van hun eigen omvormertje, waarbij het stroom gelijk omgezet wordt. Het is dus een volledig geïsoleerd en opzichzelf staand systeem.
Als je zonnepanelen plaatst met veel verschillende legrichtingen, hellingshoeken en schaduw, dan levert een micro-omvormer betere prestaties dan een zonnepanelen optimizer. Een zonnepanelen optimizer is bij de output nog afhankelijk van een centrale omvormer, waardoor grote verschillen en variaties tot dalingen in opbrengst kunnen leiden.
Bij een micro-omvormer wordt elk paneel echt volledig afzonderlijk geoptimaliseerd, waardoor dit probleem zich niet voordoet.
Wat zijn de belangrijkste verschillen tussen een optimizer en micro-omvormer?
Aangezien de optimizer en micro-omvormer zijn ontworpen om hetzelfde probleem op te lossen. Kan het lastig zijn om tussen beide opties te kiezen. Daarom hebben we de verschillen hiertussen nog eens voor je op een rijtje gezet. Kijk ook nog eens naar de algemene voordelen van zonnepanelen, voordat je begint met investeren.
- Omzetten van stroom: bij een optimizer wordt het stroom omgezet bij de centrale omvormer en bij een micro-omvormer gebeurt dit direct.
- Bij schaduw: Bij een micro-omvormer is de impact van schaduw alleen merkbaar bij het paneel met schaduw. Met een optimizer is dit gelijkwaardig, maar bij grote variaties kan dit leiden tot verlies van prestaties.
- Kosten: het laten plaatsen van optimizers kost over het algemeen minder geld dan het plaatsen van micro-omvormers. Hierdoor valt de investering lager uit.
- Uitbreidingsmogelijkheden: met micro-omvormer werkt elke zonnepaneel onafhankelijk, waardoor je eindeloos nieuwe zonnepanelen kunt bijplaatsen. Bij een optimizer ben je afhankelijk van de capaciteit van de centrale omvormer.
- Betrouwbaarheid: als een micro-omvormer stopt met werken, zal slechts één paneel stroppen met werken. Stopt de centrale omvormer met werken bij de optimizers, dan zal het hele systeem stoppen met werken.
Nu ben je op de hoogte van de verschillen tussen de micro-omvormer en de zonnepanelen optimizer. Ook weet je wat een seriegeschakeld systeem inhoudt. Op basis van de situatie waarin de zonnepanelen geplaatst worden, kun je beslissen welk systeem de beste prestaties levert.