Waar moet je op letten bij het installeren van zonnepanelen?

Zonnepanelen installeren: waar moet je op letten?

30/08/2022

Zonnepanelen zijn een duurzame en voordelige manier om energie op te wekken. Als je de zonnepanelen wil (laten) installeren is het belangrijk dat dit op de juiste manier gebeurt. Je kunt het zelf doen wanneer je handig bent, maar het is in de meeste gevallen verstandig om dit te laten doen door de leverancier van het zonnepanelenbedrijf. De installateur stelt als eerst een legplan op en bepaalt hoe de panelen het gunstigst kunnen liggen. Vervolgens moeten de panelen worden gemonteerd en worden aangesloten. In dit artikel lees je alles waar je op moet letten en wat er komt kijken bij het goed en veilig installeren van je nieuwe zonnepanelen.

Kijk goed naar de omstandigheden voor de zonnepanelen

Uiteraard wil je dat de zonnepanelen zoveel mogelijk zonlicht opvangen om te kunnen omzetten in energie en warmte. Daarom worden ze vaak aan de kant van het zuiden geplaatst. Toch kun je in sommige gevallen ook meerdere panelen op verschillende dakvlakken installeren, of kiezen voor panelen op het oosten of westen. Bij een plat dak passen er meerdere panelen naast elkaar.

Dit zorgt er wel voor dat de voorste rij panelen schaduw geeft op de rij daarachter. Daarom kun je ze in dit geval vaak beter oost-west leggen. Bij meerdere panelen zijn er ook meer omvormers nodig.

Er moet ook een geschikte plek worden uitgezocht waar de panelen precies op het dak moeten komen te liggen, en waar de meterkast en de omvormer het best geplaatst kunnen worden. Op basis van hoeveel ruimte er beschikbaar is, wordt bepaald hoeveel zonnepanelen er zullen passen.

Teveel warmte is niet goed

Je wil uiteraard dat de zonnepanelen voldoende licht krijgen, maar ze moeten ook niet te heet worden. Bij een schuin dak moeten de zonnepanelen een paar centimeter van het dak liggen. Hierdoor kan er nog lucht tussen het dak en de zonnepanelen komen, waardoor er voldoende koelte kan ontstaan.

Wanneer je zonnepanelen koopt moet je goed letten op de term temperatuurcoëfficient, dit geeft namelijk aan in hoeverre de zonnepanelen om kan gaan met warmte.

Een zonnepanelen legplan opstellen

Wanneer het legplan op plaats wordt gemaakt komt de installateur langs en kijkt met je mee welke plek geschikt is voor de omvormer, en hoe de kabels het efficiëntst naar de meterkast kunnen gaan.

Als je zelf de panelen wil installeren en toch advies wil hoe je ze op de juiste manier wil plaatsen, kun je kiezen voor een legplan op afstand. Hierbij kijkt een expert via speciale Google Maps programma’s mee naar de exacte ligging van je dak en hoe de schaduwen vallen in verschillende jaargetijden. Op basis van deze beelden kan een leverancier precies zien wat een geschikte plaats is voor de plaatsing van de panelen.

Waar moet je op letten bij het installeren van zonnepanelen?

Ontdek meer

Gratis brochure aanvragen

Bekijk meer brochures Vraag geselecteerde brochures aan

Nieuws

Meer nieuws +

Blijf op de hoogte. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.