De ligging en hellingsgraad van het dak
Zowel de ligging en de hellingsgraad van het dak zijn twee belangrijke factoren die de opbrengst van de panelen beïnvloeden. Het is natuurlijk de bedoeling dat de zonnepanelen zoveel mogelijk zonlicht opvangen: wat via de omvormer wordt omgezet in bruikbaar stroom. Je wilt hiermee een zo hoog mogelijk rendement behalen om zo je eigen verbruik te kunnen dekken. Maar wist je dat zonnepanelen het al waard zijn bij een rendement van 50%?
Ook de ligging of richting van je dak is een belangrijke factor. Een dak op het zuiden is natuurlijk het meest ideaal, dan behaal je het hoogste rendement. Heb je een dak op het westen? Vaak worden de panelen dan zowel op de west als oostkant van je dak gelegd om zo een optimale opbrengst te realiseren. Bij een plat dak maakt de ligging van je dak niet heel veel uit: de zonnepanelen kunnen namelijk in iedere gewenste richting worden gelegd.
Een hellingsgraad tussen de 20 en 50 graden is het meest ideaal. Heb je een plat dak of heeft je dak een andere hellingsgraad, dan wordt er gekeken of het onderstel in de meest gunstige hellingsgraad kan worden geplaatst.
Een zonnepanelen installateur geeft advies wat betreft de ligging en hellingsgraad van de panelen: daarnaast zorgt de installateur ervoor dat je een zo hoog mogelijk rendement behaald.
De hoeveelheid zonlicht
De hoeveelheid zonlicht bepaald natuurlijk ook het rendement. Alleen is dit een factor waar niemand invloed op heeft. In de winter schijnt de zon nou eenmaal minder vaak dan in de zomer, en ook zomers zijn zwaarbewolkte dagen geen uitzondering. Je wekt dus de enne dag meer op dan de andere. Het is niet zo dat de panelen op bewolkte dagen helemaal niks opwekken: daglicht bevat altijd een bepaalde hoeveelheid Uv-straling. Je panelen wekken dus ’s nachts helemaal geen stroom op.
En laat ’s nachts nou net het moment zijn waarop veel mensen de vaatwasser of afwasmachine aanzetten. Je hebt dan wel geen invloed op de hoeveelheid zonlicht, maar wel op wanneer je de opgewekte stroom verbruikt. Het wordt daarom aangeraden om overdag, wanneer de zonnepanelen de hoogste opbrengst hebben, de opgewekte stroom direct te verbruiken.
Wanneer je de opgewekte stroom niet direct gebruikt, wordt alles wat te veel is geleverd aan het energienet. Kies je er dus voor om ’s nachts de wasmachine aan te zetten, gebruik je dus stroom van je energieleverancier. Gelukkig hebben veel elektrische apparaten tegenwoordig een timer: zo kun je de wasmachine laten draaien wanneer je aan het werk bent, en kun je zodra je thuis bent de was ophangen. Zo verbruik jij je eigen opgewekte energie!
Haal het beste uit je zonnepanelen door ze te laten installeren door een erkend installateur. Hiermee ben je verzekerd dat je het hoogste rendement behaald. Ondanks dat je geen invloed hebt op de hoeveelheid zonlicht, kun je er wel voor zorgen dat je stroom verbruikt wanneer je het opwekt.
Het is ook handig om te weten dat je bij de installatie van zonnepanelen wellicht kan profiteren van een verlaagd btw-tarief. Deze informatie vind je terug op Financien.belgium.be.