Zonnepanelen en afschaffing terugdraaiende teller
Op 1 maart 2021 werd de terugdraaiende teller in Vlaanderen en Brussel afgeschaft. In Vlaanderen is het voor eigenaars met een digitale meter zo dat je tarief berekend wordt op enerzijds de elektriciteit die je afneemt en anderzijds de elektriciteit die je injecteert op het elektriciteitsnet. De elektriciteit die je afneemt betaal je, de elektriciteit die je injecteert en dus niet meteen kunt gebruiken, wordt vergoed aan de hand van het injectietarief. Vaak is het injectietarief lager dan het tarief waarbij je betaalt.
Zonnepanelen plaatsen: nog de moeite waard?
Het is zeker nog interessant om, zelfs met dit systeem, te investeren in zonnepanelen. Het is een investering die je sowieso rendement oplevert. Je bespaart op je energiekosten en wanneer je je zelfverbruik verhoogt kun je profiteren van de energie die je zonnepanelen opleveren. Bovendien zijn zonnepanelen 65% goedkoper geworden ten opzichte van 2010. Neem je de lage kostprijs, de zonnepanelenpremie en hoge elektriciteitsprijzen in rekening, dan is je zonnepaneleninstallatie gemiddeld binnen 10 jaar terugverdiend. Ga je zelf je zonnepanelen plaatsen met een zelfbouwpakket, dan kun je besparen op plaatsingskosten. Hoeveel levert dit je op?
Zelf voordelig zonnepanelen plaatsen?
Iedere situatie is natuurlijk anders. Hoeveel je zonnepaneleninstallatie zal kosten is afhankelijk van de keuzes je maakt. Je keuze van zonnepanelen is zijn dan weer afhankelijk van verschillende factoren: de oriëntatie van de plek voor je zonnepanelen ten opzichte van de zon, de oppervlakte zonnepanelen die je gaat plaatsen, andere vormen van groene energie die je gaat combineren, … Benieuwd welke zonnepaneleninstallatie via zelfbouw het best bij jouw project past en hoeveel dit zal kosten? Ga eens horen bij een zelfbouwadviseur en vraag een vrijblijvende offerte. Wil je graag meteen weten wat dit je gaat kosten en wat de terugverdientijd is? Bereken meteen je zonnepaneleninstallatie. Maar de kostprijs is niet het enige voordeel van een installatie met zelfbouwbegeleiding. Ontdek er hier meer over.
Zonnepanelen als investering op lange termijn?
Maar leveren zonnepanelen je ook op lange termijn voordelen op? Zonnepanelen kosten tegenwoordig minder en hun kwaliteit wordt steeds beter. Hierdoor gaan ze langer mee, reken op een levensduur van minimum 25 jaar. Daarnaast is het ook goed om zelf elektriciteit te kunnen opwekken aangezien de elektriciteit steeds duurder wordt. Al die jaren kun je dus van je investering profiteren. En de terugverdientijd? Op tien jaar zijn je zonnepanelen terugverdiend. Je profiteert dan nog meer dan dubbel zolang van je voordeel. Wil je besparen op de kostprijs van de zonnepanelen voor je project? Kies dan voor een zelfbouwpakket voor zonnepanelen.
Zonnepanelen voor elk project?
Zowel voor nieuwbouwprojecten als verbouwingen zijn zonnepanelen interessant. Bij een nieuwbouw wordt de opbrengst van de installatie afgetrokken van het berekende energieverbruik van je woning. Is je installatie zo gedimensioneerd dat het je volledige huishoudelijke verbruik kan dekken, dan levert je dat een daling van het E-peil van je woning op. Ook is een PV-installatie onderdeel van het minimumaandeel hernieuwbare energie die je moet voorzien.
Ga je renoveren, dan kun je ook in 2022 een premie tot 1500 krijgen euro krijgen voor zonnepanelen, als je ze laat plaatsen door een erkend installateur. Een eenmalig ruggensteuntje aangevuld met de terugkerende besparing op je energiefactuur die samen je investering in een PV-installatie een goede zet maken.
Zonnepanelen met maximaal rendement?
Maar hoe kun je nu zoveel mogelijk profiteren van je zonnepaneleninstallatie? Door zoveel mogelijk van je zelf opgewekte energie ook zelf te verbruiken. En dat kan door meteen bij de productie van de energie die ook te verbruiken. Zo moet je ook niet injecteren in het elektriciteitsnet en bespaar je op kosten. Enkele tips om je zelfverbruik en bijhorend rendement te verhogen:
- Stem de grootte en het vermogen van je installatie af op je verbruik.
- Plaats je zonnepanelen tussen zuidoost en zuidwest in een hoek van 20 tot 60 graden. Op een plat of hellend dak. Gebruik een zonnekaart om te weten of je dak geschikt is.
- Gebruik een thuisbatterij om de energie die je niet meteen kunt verbruiken op te slaan zodat je die op een later tijdstip kunt gebruiken. Voor de aankoop van een thuisbatterij kun je in Vlaanderen bovendien nog tot 2024 een premie krijgen. Lees meer over de premie op de thuisbatterij.
- Gebruik apparaten en slimme stekkers die je kunt programmeren zodat je je huishoudelijke toestellen kunt laten werken op de momenten wanneer je zonnepanelen veel energie produceren, meestal tussen 12 en 15 uur.
- Laat je elektrische boiler enkel overdag het water opwarmen.
- Koppel je je zonnepanelen aan een warmtepomp dan kan je warmtepomp werken op de elektriciteit die je PV-installatie opwekt. Heb je een warmtepomp met slimme functies, dan kun je die laten werken in functie van de opbrengst. Ontdek ook hoe je zelf aan de slag kunt met een van de zelfbouwpakketten voor een warmtepomp.
- Haal een elektrische wagen in huis en gebruik je laadpaal als extra aanvulling om je zelfverbruik te verhogen.
- Kies een voordelig terugleveringscontract uit bij je elektriciteitsleverancier.
Interesse om zelf je zonnepanelen te plaatsen met een handig zelfbouwpakket en begeleiding? Boek een afspraak met een zelfbouwadviseur voor een voorstel op maat. Tip: lees ook deze algemene infobrochure over zelfbouw met begeleiding. Succes!