Meer halen uit mijn zonnepaneleninstallatie: hoe doe ik dat?

Meer halen uit mijn zonnepaneleninstallatie: hoe doe ik dat?

21/06/2022

Voor mensen met zonnepanelen zijn het nu hoogdagen. Op zonovergoten dagen produceren ze meer energie dan ze kunnen verbruiken. De overtollige energie verkopen ze dan aan de energieleverancier. Dit compenseert de wintermaanden, waarbij er veel minder energie wordt opgewekt en net meer wordt verbruikt. Het bedrag dat men voor de overtollige energie ontvangt, wordt het injectietarief genoemd. Deze injectietarieven kunnen danig verschillen. Op het moment van schrijven ligt het laagste tarief voor nieuwe contracten in Vlaanderen bijvoorbeeld op € 0,096/kWh. Het hoogste tarief ligt op € 0,202/kWh. Dat is beduidend minder dan wat je zelf moet betalen voor de energie die je afneemt, waardoor zelfverbruik interessanter is. Er bestaan gelukkig verschillende manieren om meer te halen uit je zonnepanelen.

Slimmer energie verbruiken

Voor zonnepaneleneigenaars is het de taak om het zelfverbruik te verhogen. Hierdoor verbruikt men zelf de opgewekte energie en moet men minder dure energie kopen. Het zelfverbruik verhogen, doe je enerzijds door slimmer te verbruiken, namelijk op de momenten dat de zonnepanelen energie opwekken. Je laat de wasmachine dus draaien wanneer de panelen elektriciteit produceren. Voor zware verbruikers als de elektrische boiler bestaan er intelligente vermogenscontrolesystemen die automatisch schakelen: overdag opwarmen als de fotovoltaïsche productie een drempelwaarde overschrijdt en bijvoorbeeld op nachttarief opwarmen als de productie beperkt is

Daarnaast kunnen ook andere energiebronnen op de schop gaan. Als je een nieuwe grasmaaier koopt, geef je bijvoorbeeld de voorkeur aan een accugrasmaaier in plaats van een benzinegrasmaaier. En kies bijvoorbeeld voor een elektrische scooter in plaats van een benzine-exemplaar.

Een thuisbatterij installeren

Het probleem met zonnepanelen is dat ze vooral overdag energie opwekken, net wanneer veel mensen niet thuis zijn. Daarom is een thuisbatterij zo interessant. Bij een thuisbatterij wordt de overtollige energie eerst opgeslagen op een batterij. Pas als deze vol is, wordt het op het net gezet. De opgewekte energie kan dan op een ander moment worden gebruikt, bijvoorbeeld om ’s nachts de elektrische auto op te laden. Hierdoor stijgt het zelfverbruik enorm. Momenteel geldt er nog een premie voor de aankoop van een thuisbatterij voor zelfopgewekte energie, maar deze premie zal de komende jaren uitdoven.

Slim energie verkopen

Momenteel wordt de energie nog verkocht aan de energieleverancier, maar vanaf juli 2022 wordt persoon-aan-persoonverkoop mogelijk. De ene afnemer kan dan verkopen aan een andere afnemer. Zo kan je bijvoorbeeld je overtollige energie verkopen aan een familielid of aan een buurman die meer betaalt dan de injectievergoeding die je anders krijgt. Vanaf 2023 wordt er meer mogelijk en zal je in zogenaamde energiegemeenschappen kunnen stappen.

In het verleden zijn er al verschillende initiatieven genomen om het een en ander mogelijk te maken, waarbij de blockchain en digitale tokens een belangrijke rol spelen. Velen kennen de tokens en de blockchaintechnologie van cryptomunten als Bitcoin en handelsplatformen als bitcoin prime. Hierbij vertegenwoordigen de tokens een geldelijke waarde en wordt de blockchain gebruikt om informatie over geldtransacties te bewaren. Dezelfde technologie kan echter ook worden gebruikt voor andere zaken. Zo kan een token bijvoorbeeld 1 kWh energie vertegenwoordigen. Een voordeel is dat de koper ook een garantie heeft: hij is 100% zeker dat de tokens wel degelijk groene energie vertegenwoordigen. Een pionier op dit gebied is SolarCoin.

Enkel voor wie een digitale meter heeft

Bij de terugdraaiende teller kan de teller het onderscheid niet maken tussen de afgenomen en de geïnjecteerde energie. Het een en ander wordt gewoon met elkaar verrekend: je krijgt evenveel voor je geïnjecteerde energie als wat je voor je gekochte energie dient te betalen. Eigenlijk doet de teller hier dienst als een virtuele thuisbatterij. Op termijn zullen mensen met een terugdraaiende teller moeten overstappen naar een digitale teller. Daarom kan het toch interessant zijn om bijvoorbeeld nu al in een thuisbatterij te investeren, voordat de premies op de schop gaan.

Meer halen uit mijn zonnepaneleninstallatie: hoe doe ik dat?

Ontdek meer

Gratis brochure aanvragen

Bekijk meer brochures Vraag geselecteerde brochures aan

Nieuws

Meer nieuws +

Blijf op de hoogte. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.