Zonnepanelen installeren in 2023: een goede investering?


De energieprijzen schommelen, tegelijk zijn zonnepanelen goedkoper dan ooit. Is dit hét moment om overstag te gaan en zelf je stroom te gaan produceren? In dit artikel ontdek je hoe rendabel zonnepanelen zijn in 2023, wat de gemiddelde terugverdientijd is en welke subsidies en steunmaatregelen er nog zijn. Bereken alvast hier de kostprijs en terugverdientijd voor jouw situatie, volledig vrijblijvend. Snelle beslissers krijgen een beurskorting van 10%. Hoppa!
Word minder afhankelijk van de energieprijzen
De eisen op het vlak van hernieuwbare energie worden alsmaar strenger. Tegelijkertijd schommelen de energieprijzen en warmt het klimaat op. Wil jij je energiekosten verlagen, minder afhankelijk worden van de energieprijzen en je steentje bijdragen tegen de klimaatopwarming? Met zonnepanelen produceer je je eigen stroom op een milieuvriendelijke manier, waardoor je energiefactuur daalt. Een aantrekkelijk idee.
Omdat je minstens paar duizend euro zal moeten investeren als je voor zonnepanelen gaat, informeer je je best over de precieze kostprijs, het rendement, de steunmaatregelen en de voordelen. We praten je graag bij.
Waarom zonnepanelen installeren in 2023?
- Je elektriciteitskosten dalen sterk, een voordeel waar je jaar in jaar uit van profiteert.
- Je wordt onafhankelijker van de schommelende elektriciteitsprijzen.
- Zonnepanelen gaan erg lang mee (gemiddeld zo’n 25 à 30 jaar) en hun kwaliteit blijft toenemen.
- Binnen gemiddeld 5 à 6 jaar zijn je zonnepanelen terugverdiend, ook met de nieuwe nettarieven.
- Met een investeringspremie tot € 750 van de Vlaamse overheid verdien je je zonnepanelen nog sneller terug.
- Tot 31 december 2023 betaal je maar 6% belasting op de aankoop van zonnepanelen. Voorheen was dit nog 21%.
- Met zonnepanelen wordt het een stuk makkelijker om de EPB-normen te behalen.
- Dankzij de digitale meter betaal je geen prosumententarief meer, maar enkel kosten voor je werkelijke afname van het net.
- Met een teruglevercontract krijg je een vergoeding voor de overtollige stroom die je terug op het net plaatst. Bij Luminus zijn alle stroomcontracten zogenaamde teruglevercontracten. Aan het einde van elk verbruiksjaar word je automatisch vergoed.
Overweeg je om zonnepanelen te installeren? Bereken dan hier de kostprijs en het rendement van een installatie op maat. Dat is heel eenvoudig, want de handige tool doet de berekening voor jou.
Zonnepanelen in 2023: welke subsidies kan ik krijgen?
Hieronder ontdek je welke steunmaatregelen er nog zijn voor zonnepanelen anno 2023. Ongeacht deze maatregelen blijven zonnepanelen een interessante investering vanwege hun gunstige prijs en het hoge rendement.
Steunmaatregelen in Vlaanderen voor zonnepanelen in 2023
De Vlaamse overheid introduceerde in 2021 een investeringspremie voor zonnepanelen, een compensatie voor het afschaffen van de terugdraaiende teller. Je kan deze premie aanvragen op de website van Fluvius.
Om voor de premie in aanmerking te komen, moet je:
- een bouwaanvraag hebben die dateert van voor 2014.
- een kleine installatie plaatsen, met een omvormervermogen tot 10 kVa.
- een volledig nieuwe zonnepaneleninstallatie installeren.
- geen zonnepanelen installeren als deel van een nieuwbouw- of renovatieproject om aan de verplichte EPB-eisen te voldoen.
- je zonnepanelen door een erkende installateur laten plaatsen.
Informeer je verder over deze zonnepanelensubsidie.
Steunmaatregelen in Brussel voor zonnepanelen in 2023
- Voor groene stroom opgewekt door fotovoltaïsche zonnepanelen en andere groene energiebronnen werkt men in Brussel met groenestroomcertificaten. Concreet: je ontvangt jaarlijks waardebonnen die je aan je elektriciteitsleverancier kan verkopen aan de marktprijs. De energieleveranciers zijn verplicht om deze groenestroomcertificaten te kopen volgens precies omschreven quota. Omdat die tot 2025 zijn vastgelegd, kan je als inwoner van Brussel nog lang van deze steunmaatregel genieten. Voor nieuwe installaties daalt het aantal toegekende certificaten wel met 20%.
- Produceer je minder dan 5kWp, dan krijg je bovendien een gedeeltelijke compensatie voor je niet-verbruikte stroom.
- Sinds 1 september 2017 kom je in aanmerking voor de Brusselse Groene Lening.
Ontdek hier een handig overzicht van de mogelijke energiepremies. Check zeker ook de premies van je eigen gemeente voor de installatie van zonnepanelen.
Is investeren in zonnepanelen voordelig als je een digitale meter hebt?
Stand van zaken voor Vlaanderen
De Vlaamse regering voert geleidelijk aan digitale meters in sinds 2019. Als eigenaar van zonnepanelen mét digitale meter val je automatisch onder het capaciteitstarief. De netkost die je jaarlijks betaalt is deels gebaseerd op de elektriciteit die je van het net hebt gehaald, en deels op je verbruikspieken. Informeer je verder over het capaciteitstarief.
Heb je opgewekte stroom over die je niet zelf kan verbruiken? Met een terugleveringscontract word je vergoed voor de stroom die je op het net injecteert. Deze injectievergoeding bedraagt tegenwoordig tussen € 0,05 en 0,20/kWh.
Luminus voegde in 2021 een injectievergoeding toe aan al haar elektriciteitscontracten. Ben je Luminus-klant? Dan geniet je als zonnepaneleneigenaar met digitale meter automatisch van dit voordeel. De vergoeding voor je injectie wordt verrekend op je jaarlijkse afrekening.
Stand van zaken voor Brussel
De uitrol van digitale meters kan gevolgen gaan hebben voor het systeem van de terugdraaiende teller. Eind 2022 telde het Brusselse gewest 37.046 digitale meters en dit jaar zouden er 23.000 bijkomen. Daarmee heeft Sibelga zijn oorspronkelijke streefdoel van 40.000 per jaar bijgesteld.
Over een (compensatie)regeling in Brussel is nog niets bekend, maar als Brusselse eigenaar van een kleine PV-installatie (tot 5kW) krijg je automatisch een terugleververgoeding. Is je installatie groter, dan moet je daarvoor contact opnemen met je energieleverancier.
Conclusie
Zonnepanelen zijn anno 2023 nog steeds een rendabele investering. Binnen gemiddeld 5 à 6 jaar is je volledige installatie terugverdiend, ook met de nieuwe nettarieven. Je profiteert jaar in jaar uit van een lagere energiefactuur en de waarde van je woning stijgt. Download je gratis e-book en leer alles over zonnepanelen bij je thuis.
Om nog onafhankelijker te worden van het elektriciteitsnet en om zo veel mogelijk van je opgewekte energie zelf te verbruiken, kan je je zonnepanelen met een thuisbatterij combineren. Zo hebben de schommelende energieprijzen nog minder invloed op jou.
Overweeg je een investering? Beantwoord hier enkele vragen over je woning en ontdek meteen het kostenplaatje, je rendement en de terugverdientijd.