Zonnepanelen installeren in 2022: een goede investering?

Gepubliceerd op 11 February 2022

De prijzen van stroom en gas zijn sterk gestegen, tegelijkertijd zijn zonnepanelen goedkoper dan ooit. Is dit hét moment om overstag te gaan en zelf je stroom te gaan produceren? We zochten voor je uit hoe rendabel zonnepanelen zijn in 2022 en op welke subsidies je recht hebt. Ontdek hier meteen jouw prijs op maat voor zonnepanelen en krijg een scherp zicht op het kostenplaatje.

Zonnepanelen installeren in 2022: loont het de moeite?

De eisen op het vlak van hernieuwbare energie worden alsmaar hoger. Tegelijk pieken de energieprijzen en warmt het klimaat op. Wil jij je energiekosten verlagen en je steentje bijdragen tegen de klimaatopwarming? Met zonnepanelen produceer je je eigen stroom op een milieuvriendelijke manier, waardoor je energiefactuur daalt. Een aantrekkelijk idee. Maar loont deze investering nog de moeite, nu het systeem van de terugdraaiende teller is afgeschaft, het prosumententarief weldra verdwijnt en subsidies worden afgebouwd? We zochten het voor je uit!

Hoeveel kost een complete zonnepaneleninstallatie anno 2022?

Een gemiddeld Vlaams gezin met 2 volwassenen en 1 kind, verbruikt gemiddeld 3.500 kWh per jaar. Wil je evenveel stroom opwekken als je gemiddeld verbruik, dan moet het maximale vermogen van je zonnepanelen ongeveer 15% hoger liggen. Bovengenoemd gezin heeft daarvoor ongeveer 10 panelen nodig van elk 370Wp (op een zuidwest georiënteerd dak). Voor de volledige installatie, omvormer en montage inbegrepen, betalen zij anno 2022 tussen € 4.130 en € 4.818.

Bekijk hier het volledige kostenplaatje voor een gemiddeld Vlaams gezin en ontdek hier jouw prijs op maat.

Waarom zonnepanelen installeren in 2022?

Hieronder vind je 10 redenen om voor zonnepanelen te kiezen in 2022. Verderop in dit artikel ontdek je welk rendement jij concreet mag verwachten.

 • Je profiteert jaar in jaar uit van een verlaagde energiefactuur.
 • De schommelende energieprijzen hebben veel minder impact op jou.
  Je wordt voor een deel (30 tot 40%) onafhankelijk van het elektriciteitsnet. Installeer je ook een thuisbatterij, dan kan dit oplopen tot 70-75%.
 • Zonnepanelen zijn gedaald in prijs en goedkoper dan ooit.
 • Binnen gemiddeld 8 jaar zijn je zonnepanelen terugverdiend, ook met de nieuwe nettarieven.
 • Met een investeringspremie tot € 1500 van de Vlaamse overheid verdien je je zonnepanelen nog sneller terug. 
 • De kwaliteit van zonnepanelen is erop vooruitgegaan. De huidige zonnepanelen hebben een levensduur van ongeveer 25 à 30 jaar.
 • Bij nieuwbouw en renovatie helpen zonnepanelen om de nieuwe EPB-normen te behalen.
 • De btw op de aankoop en installatie van zonnepanelen, warmtepompen en zonneboilers is vanaf 1 april verlaagd naar 6% (i.p.v. 21%) voor woningen jonger dan 10 jaar. Dit tot 31 december 2023.
 • Door de afschaffing van het prosumententarief betaal je enkel nog voor je werkelijke afname en krijg je een vergoeding voor de overtollige stroom die je op het net plaatst. Hier lees je meer over die zogenaamde injectievergoeding.

Zonnepanelen in 2022: welke subsidies kan ik krijgen?

Hieronder ontdek je welke steunmaatregelen er nog zijn voor zonnepanelen anno 2022. Ongeacht deze maatregelen blijven zonnepanelen een interessante investering vanwege hun gunstige prijs en het hoge rendement.

Steunmaatregelen in Vlaanderen voor zonnepanelen in 2022

Investeringspremie voor zonnepanelen

De Vlaamse overheid introduceerde in 2021 een investeringspremie voor zonnepanelen, een compensatie voor het afschaffen van de terugdraaiende teller. Om voor die premie in aanmerking te komen, moet je:

 • een bouwaanvraag hebben die dateert van voor 2014.
 • een kleine installatie plaatsen, met een omvormervermogen tot 10 kVa.
 • een volledig nieuwe zonnepaneleninstallatie installeren.
 • geen zonnepanelen installeren als deel van een nieuwbouw- of renovatieproject om aan de verplichte EPB-eisen te voldoen.
 • je zonnepanelen door een erkende installateur laten plaatsen.

Je kan deze premie aanvragen op de website van Fluvius.

Renteloze energielening

De voordelige energielening via het Energiehuis er alleen nog voor de prioritaire doelgroep en voor gebruikers met exclusief nachttarief. Als jij daartoe behoort, kan je zo maximaal € 15.000 lenen aan 0% rente.

Hernieuwbare energieprojecten

Sinds 2016 kan je als particulier in Vlaanderen gemakkelijk participeren in hernieuwbare energieprojecten om te voldoen aan het minimumaandeel hernieuwbare energie.

Steunmaatregelen in Brussel voor zonnepanelen in 2022

 • Voor groene stroom opgewekt door fotovoltaïsche zonnepanelen en andere groene energiebronnen werkt men in Brussel met groenestroomcertificaten. Concreet: je ontvangt waardebonnen die je aan je elektriciteitsleverancier kan verkopen aan de marktprijs. De energieleveranciers zijn verplicht om deze groenestroomcertificaten te kopen volgens precies omschreven quota. Omdat die tot 2025 zijn vastgelegd, kan je als inwoner van Brussel nog lange tijd van deze steunmaatregel genieten. Voor nieuwe installaties daalt het aantal toegekende certificaten wel met 20%.
 • Produceer je minder dan 5kWp, dan krijg je bovendien een gedeeltelijke compensatie voor je niet-verbruikte stroom.
 • Sinds 1 september 2017 kom je in aanmerking voor de Brusselse Groene Lening.

Ontdek hier een handig overzicht van de mogelijke energiepremies. Check zeker ook de premies van je eigen gemeente voor de installatie van zonnepanelen.

Is investeren in zonnepanelen voordelig als je een digitale meter hebt?

Stand van zaken voor Vlaanderen

 • Als eigenaar van zonnepanelen in Vlaanderen met digitale meter val je automatisch onder het nettarief werkelijke afname. Je betaalt dan een jaarlijkse netkost gebaseerd op de elektriciteit die je van het net hebt gehaald. Informeer je verder over deze regeling.
 • Het huidige systeem ‘nettarief werkelijke afname’ is bijzonder interessant wanneer je veel van je zelf opgewekte stroom onmiddellijk verbruikt. Het komt erop neer dat je streeft naar een zo hoog mogelijke zelfconsumptie door toestellen overdag te laten draaien, of door middel van een thuisbatterij.
 • Heb je opgewekte stroom over die je niet zelf kan verbruiken? Met een terugleveringscontract word je vergoed voor de stroom die je op het net injecteert. Deze vergoeding bedraagt zo’n € 0,02/kWh. Lees meer over energietarieven met injectievergoeding.
 • Luminus voegde in 2021 een injectievergoeding toe aan al haar tarieven. Ben je Luminus-klant? Dan geniet je als zonnepaneleneigenaar met digitale meter automatisch van dit voordeel.

Stand van zaken voor Brussel

De uitrol van digitale meters kan gevolgen gaan hebben voor het systeem van de terugdraaiende teller. Sibelga gaat in een eerste fase Smart Ready-meters plaatsen die vanop afstand gecontroleerd worden. Vanaf 2023 zouden elk jaar 40.000 slimme meters worden geplaatst. Het is afwachten wat de precieze gevolgen zullen zijn. Over een (compensatie)regeling in Brussel is nog niets bekend.

Denk aan je bijpassend voordelig energietarief

Met een bijpassend energiecontract profiteer je nog meer van je zonnepanelen. Waar moet je op letten? Een goed gekozen energiecontract vergoedt je als zonnepaneleneigenaar voor de stroom die je opwekt maar niet meteen verbruikt: een terugleveringscontract genaamd. Wanneer er een overschot is, krijg je van je leverancier hiervoor een vergoeding die wordt verrekend op je jaarlijkse afrekening. Bij Luminus zijn alle stroomcontracten zogenaamde terugleveringscontracten, waardoor je hier als klant automatisch van geniet.

Conclusie

Zonnepanelen zijn anno 2022 nog steeds een rendabele investering. Binnen gemiddeld 8 jaar is je volledige installatie terugverdiend, ook met de nieuwe nettarieven. Je profiteert jaar in jaar uit van een lagere energiefactuur en de waarde van je woning stijgt. Download je gratis e-book en leer alles over zonnepanelen bij je thuis.

Om nog onafhankelijker te worden van het elektriciteitsnet en om zo veel mogelijk van je opgewekte energie zelf te verbruiken, kan je je zonnepanelen met een thuisbatterij combineren. Zo hebben de schommelende energieprijzen nog minder invloed op jou.

Overweeg je een investering? Beantwoord hier enkele vragen over je woning en ontdek meteen het kostenplaatje, je rendement en de terugverdientijd.

Zonnepanelen installeren in 2022: een goede investering?

   

Brochures

Vraag geselecteerde brochures aan