Besparen met zonnepanelen: hoe maximaal profiteren van je opgewekte stroom?

01/07/2024

Zonnepanelen zijn een van de meest rendabele energie-investeringen. Door je eigen energie op te wekken, haal je minder stroom van het net en bespaar je op je energiekosten. Hoe kan je maximaal besparen met je zonnepanelen? Het hoogste rendement behaal je door de energie uit je zonnepanelen meteen te verbruiken. Ontdek vijf praktische tips om je zelfconsumptie te verhogen en je netkosten te verlagen. 

Wat is zelfconsumptie?

Zelfconsumptie, ook wel direct verbruik genoemd, is de hoeveelheid elektriciteit die je meteen verbruikt zodra je zonnepanelen die energie opwekken. Door je energie onmiddellijk te verbruiken terwijl de zon schijnt, maak je minder gebruik van het elektriciteitsnet en bespaar je direct op je energiekosten. Voordelig voor jezelf, maar ook voor de stabiliteit van het distributienet.

Indrukwekkend weetje: 
Een gemiddeld gezin met zonnepanelen heeft een zelfconsumptie van ongeveer 30%. Maar met een doordacht verbruik en slimme monitoring via je digitale meter, kan dit eenvoudig worden verhoogd naar 50%. Hoe hoger je zelfconsumptie, hoe rendabeler je zonnepanelen. Een dienst als Luminus EnergyControl kan je hierbij helpen. Momenteel zijn de eerste 3 maanden vrijgesteld van abonnementskosten.

Heb je nog geen zonnepanelen, maar overweeg je een investering? Topidee!
Via deze online simulatietool ontdek je welke installatie bij je past, wat de kostprijs zal zijn en welk rendement je mag verwachten.

Waarom is zelfconsumptie belangrijk?

Als eigenaar van zonnepanelen met een digitale meter profiteer je van verschillende voordelen om je elektriciteitsrekening te verlagen. Je betaalt immers geen prosumententarief, maar valt onder het systeem van werkelijke afname. Meer info over nettarieven vind je op de website van de Vlaamse Energieregulator (VREG).

Omdat je netkosten gebaseerd zijn op je werkelijke afname, is het belangrijk om je opgewekte energie meteen te verbruiken. Anders wordt je ongebruikte zonnestroom terug op het elektriciteitsnet gezet.

Met een terugleveringscontract krijg je toch een vergoeding voor je injectie? Klopt, maar die injectievergoedingen of terugleveringsvergoedingen liggen een stuk lager dan de energieprijs die jij zou betalen om stroom van het net af te nemen. Je zonnestroom meteen verbruiken is dus een stuk voordeliger.

Handig: bij Luminus is elk stroomcontract een terugleveringscontract, waardoor je als klant automatisch profiteert van injectievergoedingen. Die worden verrekend op je jaarafrekening.

5 tips om je zelfconsumptie te verhogen

Je opgewekte zonne-energie meteen verbruiken kan een uitdaging zijn. Je zonnepanelen leveren immers de meeste energie tussen 11 en 15 uur. De kans is groot dat je dan buitenshuis bent, bijvoorbeeld op het werk. Geen zorgen! Hier zijn vijf slimme manieren om je zelfverbruik te verhogen, zelfs als je niet thuis bent:

1. Gebruik je huishoudapparaten overdag  

Vroeger lieten we onze vaatwasser en wasmachine graag ’s nachts draaien vanwege het goedkopere nachttarief. Maar als je wil besparen met zonnepanelen, is het vaak veel voordeliger om je huishoudelijke apparaten overdag te laten werken. De meeste apparaten hebben een uitstel- of programmeerfunctie. Daarmee stel je eenvoudig de starttijd van je wasmachine in op bijvoorbeeld 13 uur. Zelfs wanneer je niet thuis bent, kan je zo je zelfverbruik verhogen!

2. Haal alles uit je digitale meter

Haal jij al alle voordelen uit je digitale meter? Dit toestel kan namelijk automatisch verbruiksdata verzenden en ontvangen, waardoor je slimme inzichten krijgt en gericht kan besparen. De dienst Luminus EnergyControl Monitor is hier een goed voorbeeld van. Je plugt een klein apparaatje (dongle) in je digitale meter, die dan de energiegegevens van je woning naar de smartphone-app stuurt.

Zo profiteer je van belangrijke voordelen:

  • Je kan je verbruik, zonnepanelenproductie en -injectie in realtime volgen.
  • Je krijgt nuttige inzichten over je energiegebruik en toestellen. Deze inzichten zijn bovendien gekoppeld aan je Luminus-energietarief.
  • Je kan gericht energie besparen zonder toe te geven op comfort.

Nóg gemakkelijker wordt het door je energiebesparing te automatiseren. Met een home management systeem laat je je slimme toestellen vanzelf werken, bijvoorbeeld wanneer je digitale meter aangeeft dat je zonnepanelen veel energie opwekken. Dit is de toekomst voor ons allemaal.  Maar als je huis erop is voorbereid, is het nu al mogelijk! 

3. Warm je water overdag op

Je kan je elektrische of slimme boiler of warmtepomp zo instellen dat die overdag water opwarmt met de energie uit je zonnepanelen. Het warme water wordt opgeslagen in een reservoir voor later gebruik. Zo kan je ’s avonds genieten van een warme douche, zonder dat je daarvoor elektriciteit nodig hebt.

4. Laad je elektrische wagen op met je zonnepanelen

Zonnepanelen en elektrische wagens zijn een match made in heaven. Werk je thuis of heb je flexibele werktijden? Dan kan je jeelektrische auto overdag opladen met zonne-energie. Slim en voordelig!

5. Sla overtollige energie op met een thuisbatterij

Wekken je zonnepanelen meer zonne-energie op dan je verbruikt? Met een thuisbatterij kan je het teveel aan energie opslaan voor later gebruik. Wanneer je dan ’s avonds elektriciteit nodig hebt, verbruikt het systeem automatisch eerst de opgeslagen stroom van de batterij. Pas dan schakelt het over op het elektriciteitsnet.

Batterijen zijn een extra investering, maar ze laten je toe om je zelfconsumptie te verhogen naar 50% tot wel 80%. En groot verschil met het gemiddelde van 30% (voor een gemiddeld gezin met zonnepanelen zonder batterij). Wil jij energieoverschotten kunnen opslaan met een thuisbatterij? In dit gratis e-book vind je meer info.

Nog geen zonnepanelen? Laat je dak renderen. 

Zonnepanelen bieden tal van voordelen. Door je zelfverbruik te verhogen met enkele eenvoudige aanpassingen, haal je het maximale uit je investering. Simuleer hier jouw ideale zonnepanelen installatie en ontdek de kostprijs en het rendement.

Tip: Luminus biedt diverse financieringsopties voor zonnepanelen, waaronder een energielening van KBC en Luminus. Deze lening op afbetaling helpt je energiekosten te verlagen en je budget te beheren. Ontdek meer over zonnepanelen op afbetaling.

In samenwerking met Luminus

Ontdek meer

Gratis brochure aanvragen

Bekijk meer brochures Vraag geselecteerde brochures aan

Nieuws

Meer nieuws +

Blijf op de hoogte. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.