Het klinkt bijna te mooi om waar te zijn, maar het is toch echt waar. De overheid heeft besloten dat de btw omlaag gaat van 21% naar 0%. Dit zogenoemde nultarief geldt echter alleen voor zonnepanelen die worden aangebracht op woningen en bijgebouwen van een woning, zoals een schuur. Op deze manier hoeven particulieren de btw dan niet meer terug te vragen bij de Belastingdienst. Dat scheelt mooi wat administratie voor jou als particulier, maar ook voor de Belastingdienst, die het toch al zo druk heeft. Daarnaast hoopt de overheid dat deze maatregel meer particulieren stimuleert om zonnepanelen te nemen.
Terugverdientijd
Door de jaren hebben zonnepanelen zich enorm doorontwikkelt. In het verleden was de terugverdientijd van het aanschafbedrag van zonnepanelen gauw zo’n tien tot vijftien jaar. Omdat de opbrengst van de panelen steeds hoger is geworden is die tijd flink korter geworden. Bovendien is de aanschaf van zonnepanelen vorig jaar al heel aantrekkelijk geworden omdat de energieprijzen van gas en elektriciteit enorm gestegen zijn. Hierdoor zijn heel wat huishoudens in Nederland flink in de problemen gekomen. Als de overheid geen energieplafond had ingesteld was het leed helemaal niet te overzien geweest.
Wake-up call
De hoge energieprijzen zijn voor veel inwoners van Nederland een ‘Wake-up call’ geweest. Men heeft de verwarming een paar graden lager gedraaid, radiatorfolie aangebracht en men is ook massaal zonnepanelen gaan installeren. Al met al leverde dat met tevens andere isolatiemaatregelen gemiddeld een besparing van zo’n 25% op te opzichte van een jaar eerder.
Veiligheid
Door de enorme vraag naar zonnepanelen, is niet alleen de levertijd een stuk langer geworden, ook zijn er partijen in de markt die niet voor kwaliteit en veiligheid gaan. Toch moet een veilige manier van werken en installeren de hoogste prioriteit hebben. Laat het werk dus door een vakbekwaam en gecertificeerd bedrijf uitvoeren zodat gevaarlijke situaties zoals brand worden voorkomen. Kies daarbij ook voor hoge kwaliteit zonnepanelen met goede omvormers. Dat betekent dat elk zonnepaneel zijn eigen optimizer heeft. Bij eventuele overbelasting gaat de omvormer uit en daalt de spanning van de optimizer terug naar 1 volt. Dit minimaliseert de kans op brand en elektrocutie. Behalve de veiligheid levert zo’n systeem ook meer rendement op.
Optelsom
Denk naast zonnepanelen bijvoorbeeld ook eens aan een warmtepomp en koken op inductie, zodat je uiteindelijk helemaal van het gas af komt. Een andere voor de hand liggende bezuinigingsmaatregel die je zelf ook kunt treffen is het isoleren van je woning. Je hoeft dan niet alleen minder te stoken, ook krijg je vanaf 1 januari 2023 al bij één isolatiemaatregel 15% van de isolatiekosten aan subsidie. Neem je binnen 24 maanden een tweede of meer maatregelen dan verdubbeld de subsidie tot ongeveer 30%.
Meer info over de btw regeling vind je op de site van de Belastingdienst.