Zelf elektriciteit leggen: wanneer welke kabel gebruiken?

Zelf je elektriciteit leggen via zelfbouw en zo besparen, het is ook haalbaar zonder opleiding elektriciteit. Toegegeven, je moet een beetje handig zijn en kennis hebben van de basisbegrippen. Weten welke elektriciteitskabel waarvoor dient bijvoorbeeld, is info die zeker van pas komt. Een stoomcursus!

Zelf aan de slag, met professionele begeleiding

Overweeg je om zelf je elektriciteit te leggen? Een strak plan! Kies je voor zelfbouw, dan koop je je volledige elektrische installatie aan bij de zelfbouwfirma. De plaatsing doe je zelf, eventueel met professionele begeleiding. Zo bespaar je op de werkuren van een vakman. Ontdek een betrouwbare one-stop-shop voor jouw elektrische installatie. Je kunt er zowel begeleiding op maat als materialen van A-merken bestellen, telkens aan scherpe prijzen.

First things first: de elektriciteitsstudie

Hoe weet je welk materiaal je precies nodig hebt? Je zelfbouwspecialist kan je helpen met elektriciteitsstudie op maat. Die bevat een overzichtelijk legplan, met handige materiaallijst. Daarmee koop je voordelig de juiste materialen aan in de webshop. Bestel hier je elektriciteitsstudie op maat.

Soorten elektriciteitskabels en hun toepassingen

Op je materiaallijst staat ook welke elektriciteitskabels je nodig hebt voor je klus. We overlopen de meest gebruikte soorten elektriciteitskabels en hun toepassingen. Bij vragen, neem gerust contact op met de Solyd-specialisten.

1. XVB

Een XVB-kabel heeft een grijze kleur en bevat meerdere VOB-draden met kunststof omhulsel. Deze vaste kabel is geschikt voor verlichting, schakelmateriaal en zekeringkasten. Je kunt hem gebruiken voor opbouw, in muren, zoldering, valse vloeren, valse plafonds, kokers, wasruimten en chape. Voor gebruik binnenshuis heb je geen extra beschermende buis nodig. De XVB-kabel komt in verschillende diktes en met verschillende aantallen draden. Ontdek een uitgebreid assortiment online. Goed om te weten: bij elke elektrische leiding van een bepaalde diameter horen automaten of automatische zekeringen met een maximale waarde of ampèrage. Welke diameter past bij welke automaat? Ontdek hier een handig overzicht.

2. XGB

De XGB-kabel heeft een groene kleur en is de halogeenvrije variant op de XVB-kabel. Ook deze installatiekabel gebruik je voor vaste installaties in de woning. Halogeenvrije kabels geven bij een brand veel minder toxische gassen af en produceren haast geen rook. Hierdoor kunnen bluswerken efficiënter verlopen en is het eenvoudiger om mensen te evacueren. Ontdek in welke gebouwen het gebruik van XGB-kabel verplicht is. Verken het aanbod XGB-kabels in de webshop.

3. EXVB

Een EXVB-kabel of grondkabel heeft een extra versterkte pvc-buitenmantel. Handig, want dat betekent dat je hem rechtstreeks in de grond mag leggen. Dit is jouw match voor het plaatsen en aansluiten van tuinverlichting. Bestellen doe je makkelijk online.

4. Coax

Een coaxkabel (of coaxiale kabel) gebruikt men doorgaans voor het aansluiten van de tv. Hij bevat een afgeschermde centrale geleider, met daarrond een tweede geleider. Het te transporteren signaal wordt binnen de buitengeleider ‘opgesloten’. Hierdoor is het afgeschermd van externe invloeden, zodat er geen interferentie plaatsvindt. Bekijk het aanbod in de webshop.

5. UTP

Een UTP-kabel, ook wel internetkabel of ethernetkabel, gebruik je voor telefonie- en datanetwerken. Met zijn gedraaide aderparen is het een ‘Twisted Pair’-netwerkkabel. Deze kabel heeft echter geen elektromagnetische afscherming tegen interferentie. Daarvoor kijk je uit naar een afgeschermde UTP-kabel, zoals de FTP (Foiled Twisted Pair), STP (Shielded Twisted Pair) of S/FTP-kabel. Ontdek diverse categorieën Twisted Pair-kabels voor datanetwerken, ingedeeld op basis van bandbreedte en snelheid.

6. CTMB(N) en CTLB

Een CTMB(N)-kabel is een meerdradige kabel, met een soepel omhulsel van rubber en neopreen. Hij is vochtbestendig en geschikt voor middelzware apparatuur. Uiterst geschikt dus voor de aansluiting van je sauna of werfkabels. Voor minder zware apparatuur gebruik je CTLB-kabels. Daarmee kun je bijvoorbeeld makkelijk een verlengsnoer voorzien in de garage.

7. VTMB en VTLB

De VTMB-kabel met omhulsel in vinyl gebruik je binnenshuis voor het aansluiten van zwaardere huishoudelijke toestellen, zoals koelkasten, ovens en wasmachines. Voor minder zware apparatuur en lichte huishoudapparaten kies je VTLB-kabels.

8. SVV

Een SVV-kabel, ook wel signaalkabel, gebruik je voor het verzenden en ontvangen van stuursignalen, bijvoorbeeld voor domotica, een parlofoon, videofoon, enz. Ook bij het aansturen van teleruptoren op laagspanning komt hij van pas.

9. Buskabel

Buskabel gebruik je om domotica-componenten met elkaar te verbinden en te laten communiceren. Alle bedieningen in en rondom je huis worden via de buskabel aangesloten in je zekeringkast.

10. VOB-draad

Een VOB is een stijve elektriciteitsdraad die verkrijgbaar is in verschillende kleuren en gebruikt wordt voor diverse functies. Een VOB geel-groen bijvoorbeeld, gebruik je voor equipotentiale verbindingen. Losse VOB-draden komen ook van pas in de zekeringkast.

11. VOBs en VOBst

VOBst en VOBs zijn, net als de VOB, losse elektriciteitsdraden die gebruikt kunnen wordt voor diverse toepassingen, zoals het bedraden van schakelkasten en bedieningspanelen. Doordat de geleider uit meerdere dunne koperdraden bestaat, is deze draad soepeler dan de standaard VOB. In tegenstelling tot de koperkleurige kern bij de VOBs, vind je in de VOBst een meerdradige kern van vertind koper terug.

Ga je elektriciteitsdraden of kabels wegwerken in een wand of beton? Gebruik dan een Preflex bescherming. Daarmee vermijd je dat je kabels en draden aangetast worden. Ontdek een breed aanbod Preflex in de webshop.

Nog vragen over elektriciteitskabels en hun toepassingen? Neem contact op met de zelfbouwspecialisten van Solyd. Elektrische schema's laten opstellen, je elektrische installatie laten controleren en keuren? Ook daarmee helpen ze je graag! Shop jouw materialen met begeleiding op solyd.be.

In samenwerking met Bouwinfo.be

ONTVANG GRATIS DOCUMENTATIE

GRATIS Nieuwsbrief