Verlichting als sfeermaker

22/06/2020

Verlichting zorgt voor de juiste sfeer in de woning. Belangrijk genoeg dus om even bij stil te staan wanneer je aan je zelfbouwproject begint. Zet daarom samen met onze interieurvormgever je elektriciteitsplan uit, zo kan hij jou het nodige advies geven. Wil je toch al zelf aan de slag, hou dan rekening met het volgende…

Er zijn verschillende types verlichting

  • Met directe verlichting zorg je voor algemene verlichting of voor accentverlichting. Directe verlichting zorgt ervoor dat ruimtes voldoende verlicht zijn en maakt elk detail goed zichtbaar. Directe verlichting verdoezelt oneffenheden en vlekjes niet en plaats je bijvoorbeeld boven de eettafel, een bureau of werkplek zoals het keukenaanrecht. Het gaat om gebundeld licht dat vaak richtbaar is.
  • Met indirecte verlichting krijg je algemene verlichting in ruimtes via weerkaatsing van licht op plafond en muur. Dit geeft een ruimtelijk effect waardoor de ruimte vaak groter lijkt. De hele ruimte wordt verlicht zonder schaduwvorming. Oneffenheden en details worden minder goed zichtbaar. Daarom is indirecte verlichting ideaal om sfeer te creëren in de woning. Ook in badkamers werkt indirecte verlichting zeer goed: je ziet er gewoon beter uit met indirecte verlichting!

Drie stappen voor een gezellige woning

  • Zorg voor een lichtbron met een aangepaste kleur. Hoe witter het licht, hoe koeler de sfeer. Hoe warmer het licht, hoe gezelliger. Bij led verlichting kan je vaak een kleur kiezen. Zo kan je eigenhandig het licht aanpassen van koud naar warm licht, afhankelijk van de situatie en jouw mood.
  • Zorg, naast directe verlichting, ook voor diffuus en/of indirect licht. Diffuus licht is een echte sfeermaker bij de interieur inrichting en kan je vergelijken met indirecte verlichting. Een diffusor zoals bijvoorbeeld melkglas of de stof van een staande lamp egaliseert en filtert het licht.
  • Zorg voor dimmers. Met dimmers kan je de normale lichtsterkte van een lichtbron naar jouw wens verminderen en terug vermeerderen.

Hoeveel lampjes heb ik nodig

De meeste verlichting is momenteel LED verlichting, maar voor een LED lamp van hoeveel Watt moet ik kiezen? Het wattage van een lamp is de hoeveelheid energie die de lamp verbruikt. De hoeveelheid licht die een lamp uitstraalt wordt echter uitgedrukt in lumen.

Hoeveel lumen moet ik per ruimte voorzien?

Maw met hoeveel lampen kan ik een ruimte verlichten? Dit hangt af van de oppervlakte van de ruimte en het soort ruimte. Je kan hier een eenvoudige regel gebruiken dat de benodigde hoeveelheid lumen in een ruimte berekend.

Vermenigvuldig de oppervlakte van de ruimte met het aantal Lux (de daadwerkelijke hoeveelheid licht die op de vloer of op de werkplek valt). Heb je dus een slaapkamer waar je 300LUX wenst en die 12m³ groot is, dan heb je 3600 lumen nodig (300X12). Werk je met led lampen van 8W-10W (die leveren ongeveer 700-1000 lumen), dan heb je genoeg aan een 3 tot 5 spotjes voor die kamer. Staat er een bureel op die kamer, dan wil je op die plek (een tweetal m²) 700 lux realiseren. Je hebt op die plek dus 700 lux X 2m²= 1400 lumen nodig. Dus op die plek wil je een tweetal led lampjes tussen de 8W-10W.

Let wel, bij deze berekeningen gaan we uit van een hoogte van ongeveer 2,6m. Heb je heel veel glas oppervak in de te verlichten ruimte, ga dan eerder voor een lampje teveel dan te weinig. ’s Avonds wordt het glas namelijk een donker vlak waardoor het licht niet weerkaatst wordt. Dit zal zorgen voor minder lichtopbrengst in de betrokken ruimte.

Led strips

Led strips kan je makkelijk in de muur, op het plafond of in een meubel verwerken door middel van een correct profiel. De sterkte van een ledstrip wordt uitgedrukt in lumen of watt per meter. Dus op basis van het bovenstaande kan je ook het aantal benodigde meter ledstrips gaan uitrekenen.

Wat is een kleurentemperatuur? (kelvin) 

De kleurtemperatuur van verlichting is de warmte van het licht. Kleurtemperatuur wordt uitgedrukt in de eenheid Kelvin (K). Hoe hoger het aantal Kelvin, hoe “kouder” en witter het licht is. Hoe lager het aantal Kelvin, hoe “warmer” en geler het licht is. Bij verlichting verschilt de kleurtemperatuur per soort lichtbron.

LED verlichting heeft geen specifieke kleurtemperatuur, zoals de andere lichtbronnen in het rijtje hierboven. Bij LED verlichting is bijna alles mogelijk qua kleurtemperatuur. Je kan LED verlichting aankopen die koel oogt, maar ook verlichting die warm oogt. Voor je woning werk je bij voorkeur met extra warm wit en warm wit. Voor een bureau gebruik je eerder warm wit en neutraal wit. Garages en berging kan je voorzien met neutraal en koud wit.

Wil je graag zelf je verlichting en elektriciteit installeren met begeleiding? Laat je inspireren door de infobrochure over zelfbouwneem contact op met een zelfbouwcoach in je buurt of vraag een vrijblijvende offerte aan.

Ontdek meer

Gratis brochure aanvragen

Bekijk meer brochures Vraag geselecteerde brochures aan

Nieuws

Meer nieuws +

Blijf op de hoogte. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.