Elektriciteit leggen: tips voor het uittekenen van de verlichting

Gepubliceerd op

Op welke plaatsen in je woning wil je verlichting voorzien? Daar denk je best al over na nog voor de ruwbouw is gestart. Als je zelf je elektriciteit legt met een zelfbouwpakket van Ruban Zelfbouw, kun je je elektriciteitsplan én lichtplan laten uittekenen door een van hun interieurvormgevers. Het levert je bovendien een stevige besparing op. Ontdek hoe het werkt en scoor tips voor het uittekenen van je verlichting.

De verlichting, een belangrijk deel van je elektrische installatie

De verlichting in je woning is een belangrijk onderdeel van je elektrische installatie. Je denkt er best goed over na, want het is niet evident om nadien nog aanpassingen te doen. Zin om advies te krijgen en te besparen in één moeite? Informeer je dan over zelfbouw. Ruban Zelfbouw helpt je bij het ontwerpen van een compleet uitgeruste en toekomstgerichte elektrische installatie op maat. Samen met hun binnenhuisarchitect teken je je elektriciteitsplan en je lichtplan in. Zo ben je zeker van een goed ontwerp dat werkt voor jou. Met hun handige zelfbouwpakket leg je vervolgens zelf je elektriciteit. Daarbij krijg je alle hulp die je nodig hebt. Vraag je offerte voor een zelfbouwpakket met begeleiding en ontdek hoeveel jij bespaart.

Hoeveel lichtkringen moet ik voorzien?

Een lichtkring bestaat uit één of meerdere lichtpunten (lampen, spots, armaturen …) die je samen aan of uit doet. Hoeveel lichtkringen heb je nodig per ruimte? Zowel voor de living, eetkamer, keuken en badkamer zit je telkens goed met twee lichtkringen:

  • In de eet- en zithoek voorzie je een lichtkring om de algemene verlichting te schakelen en een lichtkring voor accentverlichting of sfeerverlichting (dimbare spots, indirect licht, ledstrips …).
  • In de keuken voorzie je een lichtkring voor de algemene verlichting en een of meerdere voor het werkblad of kookeiland.
  • In de badkamer kiest men meestal voor twee lichtkringen: een voor algemene verlichting en een boven de wastafel(s). Handig bij het scheren of opmaken.

Tip: ontdek de voordelige zelfbouwpakketten elektriciteit van Ruban Zelfbouw. Door zelf elektriciteit te leggen bespaar je gemiddeld 50% op de volledige installatie. De specialisten van Ruban kunnen je bijstaan bij diverse onderdelen van de installatie, zoals het maken van je lichtplan. Zo weet je perfect waar je centrale lichtpunten, spots of ledverlichting moet voorzien.

Hoe verlichten voor een gezellige sfeer in de woning?

Voor een cosy sfeer in huis selecteer je lichtbronnen met een aangepaste kleur. Hoe warmer het licht, hoe gezelliger. Verder kun je werken met diffuus licht, een echte sfeermaker bij de interieurinrichting. Een diffusor zoals melkglas of de stof van een staande lamp egaliseert en filtert het licht. Resultaat: een intieme, gezellige sfeer. Overweeg ook om dimmers te gebruiken. Daarmee kun je de lichtsterkte van de lichtbron makkelijk aanpassen. Zo creëer je snel de juiste setting voor pakweg een filmavond of een etentje met vrienden. Download de wegwijzer elektriciteit en leer meer over de soorten verlichting en hun eigenschappen. 

Welk type dimming voorzien?

Er zijn verschillende soorten dimming mogelijk, met elk hun voor- en nadelen. Je kunt werken met fase afsnijding (vaakst gebruikt), PWM dimming, DALI, DMX of 0-10V sturing. Technische termen waar Ruban Zelfbouw je wegwijs in kan maken. Als je armaturen kiest voor je woning, dien je hier rekening mee te houden. Heb je al dimmers in het verdeelbord, geef dan het type dimming door aan de lichtwinkel zodat die er rekening mee kan houden. Heb je daarentegen al verlichtingsarmaturen gekozen, maar je kabels nog niet gelegd? Geef dan de info over de dimming mee aan Ruban Zelfbouw. Zij passen dan het type kabel aan jouw keuze van verlichting aan.

Inbouw- en opbouwarmaturen: welke voorbereidingen doen?

Kies je voor verlichting die je inbouwt, of ga je voor opbouw? Opbouwarmaturen monteer je aan de muur of het plafond. Je hoeft hiervoor geen specifieke voorbereidingen te doen tijdens de ruwbouwfase. Je hebt enkel een kabel nodig die uit het plafond of de muur komt om zo de armatuur van elektriciteit te voorzien. Wil je liever armaturen inbouwen in een plafond of een muur, voor een strak resultaat? Check dan eerst welk type plafond of muur je hebt, en of de armatuur hier wel in past. Met een goede voorbereiding schiet je een stuk sneller op. Download je wegwijzer elektriciteit en leer hoe je dat aanpakt.

Waarom kiezen voor ledverlichting?

De meeste verlichting is tegenwoordig ledverlichting. Niet verwonderlijk, want ledlampen verbruiken 80 tot 90 procent minder stroom dan een gloei- of halogeenlamp en hebben een veel langere levensduur. Concreet kan een ledlamp tussen de 15.000 branduren en 50.000 branduren aan. Ter vergelijking: een gloeilamp gaat ongeveer 1000 branduren mee, een halogeenlamp 2000 en een spaarlamp 5000. Ledlampen zijn dus een energiezuinige en duurzame keuze. Ontdek tal van mogelijkheden in de wegwijzer elektriciteit.

Hoe en waar ga je verlichten in je woning? Dat teken je uit in een lichtplan. Het geeft aan waar de lichtpunten zullen komen en brengt je ideeën tot leven. Als je zelf je elektriciteit legt met een zelfbouwpakket van Ruban Zelfbouw, maakt een ervaren interieurvormgever dit lichtplan samen met jou. Daarna kun je aan de slag met een handig zelfbouwpakket, waardoor je stevig bespaart. Vraag je offerte aan en leer meer over de begeleidingsmogelijkheden.