Een perfect verlichte woning dankzij slimme verlichting

Gepubliceerd op 09 February 2022

De juiste verlichting komt je woning alleen maar ten goede. Het biedt heel wat praktische voordelen en bevordert de sfeer in huis. Met een doordacht lichtplan in combinatie met slimme toepassingen zet je je verlichting op punt.

Lichtplan voor verlichting in elke ruimte

Een goed lichtplan start met de keuze van het type verlichting. Wat je precies wil doen in een ruimte, bepaalt in grote mate of je functionele of sfeerverlichting nodig hebt. In de keuken is bijvoorbeeld helder, functioneel basislicht onmisbaar tijdens het koken. De verlichting in de woon- of slaapkamer moet dan weer sfeer en gezelligheid uitstralen.

Ook de natuurlijke lichtinval en de inrichting van je interieur spelen een belangrijke rol in je lichtplan. Zo kan je bijvoorbeeld een knap kunstwerk extra belichten met spots in het plafond of een wandlamp. Vergeet tot slot de schakelaars niet in je lichtplan. Waar je ze plaatst, hangt af van hoe je je verplaatst doorheen de ruimte.

Voordelen van slimme verlichting: extra comfort en energiebesparing

Door te kiezen voor slimme lampen ga je nog een stap verder in de optimalisatie van je verlichting. Zo bedien je je verlichting waar en wanneer je wilt met behulp van je smartphone. Ideaal om aanwezigheid te simuleren tijdens je vakantie, of gewoon als je net goed in de zetel zit. Slimme lampen zijn ook compatibel met voice assistants. Even je handen vol tijdens het koken? Met een simpel commando via je stem, gaat het licht boven je keukeneiland bijvoorbeeld automatisch aan.

Slimme verlichting levert je naast extra comfort ook een mooie energiebesparing op. Door persoonlijke scenario’s in te stellen op basis van je gewoonte, blijven je lampen niet onnodig branden. Is iedereen tijdens de werkweek om 9u het huis uit? Je slimme verlichting schakelt zich automatisch op het door jou gekozen tijdstip uit. Handig om je energiefactuur wat naar beneden te krijgen.

Slimme verlichting installeren

Wie denkt aan smart home of domotica, denkt al gauw aan ingewikkelde software of uitgebreide breekwerken. Maar is dat wel terecht?

De installatie van slimme verlichting is tegenwoordig kinderspel. Met de smart lighting starterskit van Legrand is de klus zo geklaard. De gateway die connectie maakt met het internet steek je simpelweg in een van je huidige stopcontacten. Die maakt vervolgens verbinding met de meegeleverde draadloze schakelaar en slimme lamp. Klaar! 

Meer weten over de voordelen en toepassingen van deze slimme oplossing? Ontdek de slimme verlichtingskit van Legrand.

   

Brochures

Vraag geselecteerde brochures aan