Het belang van een IP67 beschermingsgraad voor je kerstverlichting

Het belang van een IP67 beschermingsgraad voor je kerstverlichting

15/11/2023

Kerstverlichting mag tijdens de feestdagen natuurlijk absoluut niet ontbreken. Daarbij hebben we het niet alleen over de verlichting in onze kerstboom, maar ook alles daaromheen. Het geeft een warme en feestelijke sfeer aan onze huizen, tuinen en openbare ruimtes zoals bijvoorbeeld de sfeervolle kerstverlichting in de binnenstad. Of het nu gaat om het verfraaien van je kerstboom of het creëren van een prachtige magische sfeer buiten, kerstverlichting is een absolute must om het sfeervol en gezellig te maken. Omdat het vooral voor buiten belangrijk is dat je kiest voor het juiste type kerstverlichting, zullen we je in dit artikel een aantal belangrijke tips geven. Zoals je ook hebt kunnen lezen in de titel, is het belangrijk dat de kerstversiering voldoet aan de IP67 beschermingsgraad. Hoe dit precies zit en wat het allemaal is, vertellen we je in dit artikel. Daarnaast zullen we het ook hebben over koppelbare verlichting, voor het geval je het hele huis wilt versieren met lichtjes.

Wat is IP67?

De term IP67 wordt niet alleen toegepast bij kerstverlichting, maar zien we ook terug bij telefoons en andere apparatuur. Het geeft namelijk aan hoe hoog de beschermingsgraad van een apparaat of object is. IP staat voor Ingress Protection (bescherming tegen indringing) en wordt gevolgd door twee cijfers. Het eerste cijfer geeft de bescherming tegen vaste deeltjes aan, terwijl het tweede cijfer de bescherming tegen vocht en vloeistoffen aangeeft. IP67 is een classificatie die vaak wordt gebruikt om elektronische apparaten, waaronder kerstverlichting, mee aan te duiden. In het geval van IP67 zit het als volgt. Het eerste cijfer, 6 in dit geval, geeft aan dat de kerstverlichting volledig beschermd is tegen stof en andere vaste deeltjes. Dit betekent dat er geen stofdeeltjes kunnen binnendringen en de werking van de verlichting kunnen verstoren. Het tweede cijfer, 7, wijst op de bescherming tegen vocht. Met een IP67 classificatie kunnen de lampjes dus kortstondig worden ondergedompeld in water tot een diepte van 1 meter en zullen daarna nog steeds veilig blijven functioneren.

Waarom is IP67 belangrijk?

De IP67 beschermingsgraad is ontzettend belangrijk voor kerstverlichting, met name voor buitenverlichting. Kies daarom ook voor gecertificeerde kerstverlichting van kerstverlichtingbuiten.com, zodat je niet alleen zeker weet dat je de beste prijs betaalt, maar ook dat deze voldoet aan alle gestelde veiligheidsnormen. Aangezien het in deze periode van het jaar vaak erg regenachtig en dus ook vochtig kan zijn buiten, is het belangrijk dat de verlichting zelf niet in aanraking komt met vocht. Kerstverlichting die niet goed beschermd is tegen vocht kan namelijk schade oplopen, wat niet alleen de levensduur van de verlichting verkort, maar ook veiligheidsrisico's met zich meebrengt. Kerstverlichting dat niet veilig is, kan zelfs kortsluiting veroorzaken en zelfs brandgevaar opleveren, wat de feestdagen in een zoals je je wel kunt voorstellen, in nachtmerrie kan veranderen. Daarom is het belangrijk om te kiezen voor kerstverlichting met een IP67 classificatie, vooral als je van plan bent om deze buiten te gebruiken. Deze beschermingsgraad zorgt ervoor dat je kerstverlichting bestand is tegen regen, sneeuw en zelfs onderdompeling in water, zonder enig risico. Mocht het dan een keer flink regenen, dan hoef jij je nergens zorgen over te maken.

De Voordelen van IP67

Je hebt inmiddels kunnen lezen hoe belangrijk veiligheid is en waarom het dus zo belangrijk is dat je kiest voor kerstverlichting dat voldoet aan de IP67 beschermingsgraad. Omdat er daarnaast nog een aantal belangrijke voordelen zijn, hebben we de belangrijkste voor je op een rijtje gezet.

Duurzaamheid

IP67-geclassificeerde kerstverlichting gaat langer mee, zelfs onder zware weersomstandigheden. Dit betekent dat je jaar na jaar kunt genieten van je kerstverlichting. zonder je zorgen te maken over schade door vocht. Natuurlijk kan het zijn dat je verlichting na enige tijd toe is aan vervanging, maar over het algemeen hoef je je daar de eerste jaren absoluut geen zorgen over te maken.

Veiligheid

We hebben het punt veiligheid al even besproken. Toch kunnen we je niet genoeg benadrukken hoe belangrijk het is te kiezen voor IP67 kerstverlichting. Niet alleen voor een langere levensduur, maar ook om te voorkomen dat je kans hebt op kortsluiting of brandgevaar. Dit geldt overigens niet alleen wanneer je de verlichting buiten wilt gebruiken, maar ook wanneer je er binnen mee aan de slag gaat.

Flexibel

In het verlengde van bovenstaande, is juist doordat deze kerstverlichting zowel binnen als buiten gebruikt kan worden, ideaal om voor verschillende doeleinden te gebruiken. Zo kun je er dus prima de gevel of overkapping mee versieren, maar kun je er ook voor kiezen om het bijvoorbeeld in de buurt van de vijver rondom een boom te bevestigen voor wat extra sfeer in de tuin.

Koppelbare Kerstverlichting

Naast de IP67 bescherming is koppelbare kerstverlichting ook een slimme keuze als het gaat om het praktisch kunnen verbinden van meerdere soorten verlichting. Stel dat je de gevel van je eigen huis en dat van de buren wilt versieren, dan hoeven we je niet uit te leggen dat dit met één slinger vaak niet lukt. Hoe handig is het dan dat je twee of zelfs drie verschillende verlichtingen aan elkaar kunt bevestigen, zonder dat je hiervoor allemaal afzonderlijk een stekker nodig hebt. Doordat koppelbare verlichting niet alleen praktisch, maar ook veel mooier is, is dit dus ook zeker de investering waard. Helemaal wanneer je kiest voor hoogwaardige kwaliteit, kun je hier tot in lengte van jaren je eigen huis en dat van de buren mee versieren.

Conclusie

We kunnen wel stellen dat gecertificeerde kerstverlichting in vrijwel alle gevallen een must is. Dit geldt niet alleen voor de kerstverlichting die je buiten gebruikt, maar ook hetgeen dat je binnen gebruikt. Wat belangrijk is, is dat je kiest voor verlichting met een IP67 beschermingsgraad, zodat het bestand is tegen vocht en de kans op kortsluiting of zelfs brandgevaar nihil is.

Het belang van een IP67 beschermingsgraad voor je kerstverlichting

Ontdek meer

Gratis brochure aanvragen

Bekijk meer brochures Vraag geselecteerde brochures aan

Nieuws

Meer nieuws +

Blijf op de hoogte. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.