Zijn jouw elektrische installaties volgens de norm?

22/12/2023

Elektriciteit is vandaag werkelijk onmisbaar. We zijn het zo gewoon dat het licht aangaat als we de schakelaar indrukken en dat elk toestel meteen werkt als je de stekker in het stopcontact steekt. Toch is het belangrijk dat je elektrische installaties volgens de norm geïnstalleerd zijn om het zo veilig mogelijk te houden. Check bijvoorbeeld eens of je zekeringkast niet aan vernieuwing toe is, want een verouderd exemplaar kan gevaarlijk zijn. In dit artikel lees je hoe een moderne en veilige elektrische installatie eruit hoort te zien.

Elektrische veiligheid

Voor je aan de slag gaat met elektriciteit, moet je er zeker van zijn dat je dat op een veilige manier kan doen. Begin met het uitschakelen van de stroomtoevoer zodat je zeker geen elektrische schok kunt krijgen. Draag daarnaast beschermende kleding en gebruik geïsoleerd materiaal.

Domotica

Een zekeringkast is het hart van een elektrische installatie, dus deze moet in uitstekende staat zijn. Een moderne zekeringkast garandeert je een veilige en betrouwbare stroomvoorziening, zowel lichtsturing als voor huishoudelijke toestellen. Bovendien voldoen de nieuwste zekeringkasten tegenwoordig allemaal aan de laatste veiligheidsnormen en het AREI (Algemeen Reglement op de Elektrische Installaties). In nieuwbouwwoningen is domotica - waarmee je de technologische toepassingen in je huis automatiseert - tegenwoordig erg populair. Hoe meer elektriciteit en domotica, hoe groter je zekeringkast moet zijn. De kans is groot dat je zelfs met één zekeringkast die groter is dan 72 modules niet toekomt.

Aansluiting voor zonnepanelen

Wie zonnepanelen op z’n dak legt, zegt voluit JA tegen duurzame energie. De zonnestralen zorgen ervoor dat je je eigen energie kan opwekken die rechtstreeks naar huishoudelijke apparaten stroomt. De overschot aan energie kan je ofwel opslaan in een thuisbatterij ofwel terugsturen naar het elektriciteitsnet en daar een bedrag voor krijgen van de overheid. Zonnepanelen worden standaard via een kabel aangesloten op de omvormer, die meestal in de garage of de zolder hangt. Er komt ook een kabel tussen de omvormer en de zekeringkast zodat alle elektrische apparaten in huis op zonne-energie kunnen werken.

Aansluiting voor elektrische wagens

Zonnepanelen zijn een prachtig voorbeeld van het gebruik van groene energie, dus waarom zou je deze lijn niet doortrekken naar je wagen? Een elektrische wagen kan je ook opladen met behulp van zonnepanelen. Het enige wat je nodig hebt, is een aansluiting om je wagen op te laden. Je kan je auto ook via het stopcontact opladen, maar een laadpunt heeft een hogere kilowattuur. Nog een finale tip: leg een aparte stroomgroep in de meterkast om je auto op te laden. 

Ontdek meer

Gratis brochure aanvragen

Bekijk meer brochures Vraag geselecteerde brochures aan

Nieuws

Meer nieuws +

Blijf op de hoogte. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.