Zelf je elektriciteit plaatsen: dit mag je ook niet vergeten

Gepubliceerd op 06 April 2021

Wanneer (ver)bouwers ervoor kiezen om hun technieken zelf te installeren, dan spant ‘elektriciteit plaatsen’ de kroon. Zie je dit ook wel zitten? Dan kun je alleen aan de slag of rekenen op de hulp van zelfbouw met begeleiding. Wat mag je, naast de technische zaken voor je elektrische installatie, niet vergeten? We zetten het alvast voor je op een rijtje.  

Netbeheerder en elektriciteitsleverancier

De distributienetbeheerder zorgt voor de voorzieningen om de elektriciteit naar je woning transporteren. Wie je netbeheerder is, is afhankelijk van je woonplaats. Ontdek hier de jouwe. Wil je een (nieuwe) aansluiting voor je woning voorzien, dan moet je je netbeheerder hiervoor contacteren.

Energieleveranciers produceren en leveren op hun beurt elektriciteit. Je bent verplicht om  een energiecontract met een leverancier aan te gaan om aangesloten te kunnen worden op het elektriciteitsnet. Er bestaan verschillende energieleveranciers, met wie je in zee gaat kies je zelf. Ze werken met verschillende tarieven. Vind de elektriciteitsleverancier die het best bij je past door de verschillende leveranciers op vlak van prijs, contract, dienstverlening, opzegmogelijkheden, betalingsvoorwaarden, enzovoort te vergelijken.

Aansluiting op het elektriciteitsnet

Voorlopige aansluiting

Ga je bouwen of verbouwen dan heb je sowieso elektriciteit nodig op je werf. Voorzie vóór de werken een werfkast of werfinstallatie. Dit is een voorlopige aansluiting met een verzegelde kast, een aansluitkabel en een elektriciteitsmeter. Kies je energieleverancier om de voorlopige aansluiting uit te voeren. Het tarief dat gehanteerd zal worden heeft invloed op het type meter dat door je netbeheerder geplaatst zal worden. Hou hier rekening mee.

Definitieve aansluiting

Je vraagt je definitieve aansluiting best ruim op voorhand aan bij je netbeheerder want het wel even kan duren vooraleer dit administratief geregeld is. Een controleur checkt of alles correct geïnstalleerd is en sluit dan de digitale meter en toevoerkabel definitief aan. Zelf moet je je woning technisch klaargemaakt hebben om op het elektriciteitsnet aangesloten te kunnen te worden. Dit betekent dat de toevoerkabel via een wachtbuis en de aansluitbocht via de fundering van je woning binnenkomt en dit op de plek waar de meterkast op een waterbestendige plaat bevestigt wordt. Informeer je vooraf bij je netbeheerder over de vereisten.

Type aansluitkabel

Je kunt kiezen tussen een monofasige of driefasige aansluiting. Welke je kiest is afhankelijk van de elektrische toestellen die je gaat aansluiten. De meeste normale huishoudens hebben voldoende aan een monofasige aansluiting (230V). Bij een driefasige, zwaardere aansluiting (400V/230V) kun je grotere stroomverbruikers zoals bijvoorbeeld een airco installeren.

Bedenk vooraf dus goed welke aansluiting je nodig hebt. Ben je aan het verbouwen en wordt er iets gewijzigd aan de huidige elektriciteitsinstallatie, dan kun je verdergaan op je huidige aansluiting of deze eventueel laten aanpassen.

Elektriciteit plaatsen volgens de regels van de kunst

Plaats je zelf je elektriciteit, dan moet je je houden aan de regels van het AREI. In het AREI, of het Algemeen Reglement op de elektrische installaties vind je de voorschriften terug waaraan elektrische installaties en materieel in België moeten voldoen. Bekijk hier het AREI. Tips nodig bij je elektrische installatie? Vraag advies aan een elektricien of een coach voor zelfbouwadvies op maat.

Zelfbouwadvies op maat

Wil je graag zelf je elektrische installatie plaatsen maar ben je niet zo thuis in de materie? Dan kun je beroep doen op zelfbouwadvies op maat. Bij je zelfbouwadviseur kun je niet alleen het nodige materiaal voor je project bestellen, je krijgt ook begeleiding en nuttige informatie om je op weg te zetten bij het doe-het-zelven.

Ontdek hier het antwoord op al je doe-het-zelf vragen met de hulp van Easykit.
Lees ook over het leggen van elektriciteit met de hulp van Ruban.

Vergeet je aarding niet

Wil je de veiligheid van je woning garanderen en jezelf elektrocutie besparen, dan zorg je best voor een aarding. Voor nieuwbouw betekent dit dat je een aardingslus op minimum 60 cm onder de fundering van de buitenmuur van je woning moet voorzien worden. Voor bestaande woningen waarbij de aarding ontbreekt of niet meer in orde is, sla je een of meerdere aardingspennen in de grond. Die kun je bovendien verlengen door meerder aardingspennen op elkaar te schroeven. Meerdere pennen moet je minstens 3 tot 5 meter van elkaar in de grond slaan en ononderbroken met elkaar te verbinden tot op de aardingsonderbreker. Vanaf de aardingsonderbreker kun je binnenshuis de hoofd-equipotentiale verbindingen leggen waarmee je alle genaakbare metalen in huis verbindt. Informeer je over de verplichte veiligheidsingrepen voor je elektriciteitsinstallatie.

Eendraad- en situatieschema’s

Samen met het keuringsverslag heb je een eendraadschema en situatieschema nodig om je elektriciteitsdossier te kunnen indienen. Dit is verplicht, dus je maakt er best deftig werk van. In een eendraadschema teken je met universeel afgesproken symbolen een schematische weergave van de leidingen en elementen van je elektrische installatie. Raadpleeg het AREI voor de juiste symbolen.

In een situatieschema geef je aan hoe de elektrische leidingen en elementen exact geplaatst gaan worden. Dit heb je nodig voor het plaatsen van je elektriciteit.

Keuringsverslag

Je hebt een keuringsverslag nodig voor je elektriciteitsinstallatie zowel bij een eerste gebruik maar ook bij een wijziging, verzwaring of uitbreiding van je installatie. Om je elektrische installatie te laten keuren door een onafhankelijke keurder heb je een eendraadschema en de finale situatieschets op het grondplan nodig. Eens de installatie is goedgekeurd is de keuring 25 jaar geldig. Blijft alles ongewijzigd, dan moet die 25 jaar later opnieuw gekeurd worden. Lees hier meer over de keuring van huishoudelijke installaties.

Zin om ook zelf de handen uit de mouwen te steken? Laat je verder inspireren door artikels over doe-het-zelf en zelfbouw.