Zelf je zekeringkast inrichten? Dit komt erbij kijken.

26/02/2025

Zelf je elektriciteit plaatsen helpt je te besparen op je (ver)bouwbudget. Eén van de belangrijke onderdelen van je elektrische installatie is de zekeringkast. Je kunt kiezen voor een voorbekabelde zekeringkast of je kunt hem zelf inrichten. Hoe pak je dit aan en waar vind je het geschikte materiaal? Ontdek onze tips en aandachtspunten.

Wat is een zekeringkast?

Een zekeringkast wordt ook wel een elektrische kast, schakelkast, groepenkast of verdeelkast genoemd. Het verdeelt de stroom die van de meterkast komt naar de verschillende stroomkringen of groepen in je huis: zoals naar je verlichtingspunten, stopcontacten en specifieke apparaten. Op een kring zit telkens een zekering of automaat die de stroom onderbreekt om overbelasting en kortsluiting te voorkomen.

Koop je zekeringkast voordelig online

Ben je op zoek naar de ideale zekeringkast voor je woning? Dan ben je bij solyd.be aan het juiste adres. Je vind er een ruim aanbod aan zekeringkasten en componenten (differentieelschakelaarsautomatische zekeringenverbindingsrailsrelaistransformatorenteleruptoren,…) aan een scherpe prijs. Ontdek de zekeringkasten van Schneider Electric.

Voordat je je aankoop doet, weet je best welke zekeringkast en onderdelen je precies nodig hebt en hoe de inrichting van je zekeringkast zal verlopen. Dan ben je zeker of het iets voor jou is.

Type zekeringkast kiezen

Voorbedrade zekeringkast

Wil je het jezelf gemakkelijk maken? Kies dan voor een voorbedrade of kant-en-klare zekeringkast. Die is al helemaal voorzien van alle nodige onderdelen zoals automatische zekeringen. Een differentieelschakelaar moet je niet aansluiten. Het enige wat jij nog moet doen is de circuits aansluiten voor verlichting, schakelaars en stopcontacten. Ontdek het Schneider Xe starter pack.

Plug-and-play zekeringkast

Wil je zelf je zekeringkast inrichten maar liefst zo eenvoudig mogelijk? Dan kan dat het best met een elektrische kast van Schneider voorzien van het plug-and-play Resi 9 XE-systeem. Daarmee klik je zonder schroeven de verschillende componenten van je zekeringkast(differentieelschakelaar, automaten,…) op de metalen DIN-rail met verdeelmodule. Dit systeem is makkelijk te installeren, eenvoudig aan te passen en bovendien veilig.

Traditionele zekeringkast

Heb je voldoende technische kennis over elektriciteit en wil je zelf je zekeringkast met een traditioneel kamgeleider-systeem inrichten? Dat kan ook. Het voordeel van hem zelf te bekabelen is dat je, in vergelijking tot een voorbedrade zekeringkast, je elektrische kast nog helemaal zelf kunt invullen, volledig afgestemd op jouw woning. Zorg dat je je elektrische installatie volledig conform het AREI (Algemeen Reglement op de elektrische installaties) doet. Dat bespaart je heel wat aanpassingswerk na afkeur bij je elektrische keuringLees hier hoe je je zekeringkast aansluit.

Traditionele zekeringkast inrichten: stappen

1. Bepaal de grootte van je zekeringkast

De grootte van je zekeringkast is afhankelijk van het aantal modules en/of rijen die je nodig hebt om je onderdelen zoals differentieelschakelaar, automaten en andere modulaire functies op te plaatsen.

Hoeveel modules je nodig hebt bepaal je op basis van het eendraadschema voor je woning. Dit schema heb je zelf getekend of heb je samen met een situatieschets laten uittekenen door een Solyd-professional. Hierop staat aangeduid hoeveel onderdelen je nodig hebt. Die nemen een aantal modules (beschikbare ruimte) in beslag. Zo kun je berekenen hoeveel je nodig hebt.

Bij solyd.be vind je zekeringkasten van 14 tot 72 modules. De meest voorkomende zekeringkast is de 54 module verdeelkast met 3 rijen van 18 modules. Kies sowieso voor een 20% grotere zekeringkast dan je nu nodig hebt. Zo heb je voldoende uitbreidingsmogelijkheden én voldoe je aan de wettelijke vereisten.

2. Bepaal de locatie van je zekeringkast

Bedenk vooraf waar je je zekeringkast wilt plaatsen. Hij moet goed toegankelijk zijn, in een droge, geventileerde ruimte hangen, op een hoogte van minimaal 1,20 m boven de vloer en op maximaal 2 meter hoog (bovenkant kast). Voor het plaatsen van de kabels is een centrale plek in huis het handigst. Opgelet, je mag geen zekeringkast plaatsen op een slaapkamer, badkamer, toilet of een ruimte die zich meer dan twee verdiepingen hoog bevindt.

Heb je een geschikte plek gevonden voor je zekeringkast dan kun je hem best eerst voorbekabelen. Nadien monteer je hem dan stevig en waterpas op zijn definitieve plek aan de muur.

De onderdelen van je zekeringkast  worden op metalen DIN-rails, ook wel snelbevestigingsrails of snelbevestigingsprofielen gemonteerd zonder bevestigingsmateriaal. Vaak zijn deze al voorzien zijn in je zekeringkast. Moest dit niet zo zijn, moet je ze zelf nog aankopen en plaatsen. Zet voor je begint de stroom uit.

3. De differentieelschakelaars (of differentiëlen) plaatsen

Een differentieelschakelaar, verliesstroomschakelaar of aardlekschakelaar detecteert verliesstroom en onderbreekt de spanning om je zo tegen elektrocutie te beschermen.

(Hoofd)differentieelschakelaar (300 mA)

In het begin van je installatie plaats je (verplicht) de hoofddifferentieelschakelaar. Die is er voor de algemene bescherming van je huis. Is er een grote hoeveelheid verliesstroom, dan zal die de stroom onderbreken  oftewel het circuit spanningsloos maken). Hij heeft een nominale gevoeligheid van 300 mA (wat minder gevoelig is dan een differentieelschakelaar).

Differentieelschakelaar (30 mA)

Een differentieelschakelaar van 30mA wordt aan het begin van een kring van een vochtige ruimtes zoals de badkamer of wasruimte, of specifieke circuits geplaatst. Zo kan die de stroom onderbreken wanneer er een verliesstroom is bij je vaatwasser, droogkas of wasmachine. Deze differentieel is gevoeliger, met een nominale gevoeligheid van 30 mA en zal dus ook bij minder verliesstroom het circuit spanningsloos maken. Lees hier over aansluiten van een verliesstroomschakelaar.

Lees hier hoe je je differentieelschakelaars aansluit.

4. De automatische zekeringen plaatsen

Hierna plaats je de automaten of automatische zekeringen (in de volksmond ook nog wel zekeringen genoemd) voor stopcontacten en verlichting. In tegenstelling tot de echte zekeringen van vroeger kun je je automaten niet slechts één keer gebruiken. In je nieuwe installatie werk je dus met automaten. Die beschermen de bedrading tegen schade bij te hoge elektrische stroom. Bij overspanning of oververhitting slaat de automaat af, en nadien kun je hem terug inschakelen.

Gebruik automatische zekeringen van maximum 20 A voor de verschillende kringen stopcontacten. Op een kring met stopcontacten mogen maximum acht stopcontactgroepen geplaatst worden. Voor de verlichting gebruik je automatische zekeringen van maximum 16 A. En voor gemende kringen gebruik je ook automaten van 16 A of 20 A.

5. Verbind met het kamsysteem

Heb je de automatische zekeringen geplaatst, dan verbind je de differentieelschakelaars en automatische zekeringen onderling met een rail of kamgeleider. Voor een monofasige (eenfasige) aansluiting is dat een monofasische kamgeleider. Je kunt je kamgeleider op maat zagen met een handijzerzaag, hierna plaats je isolerende eindstukken aan de uiteinden. Bevestig hierna de kamgeleider in de geopende klemmetjes en schroef daarna alles handmatig terug vast.

6. Zorg voor de bekabeling van de zekeringkast

Hierna  ga je je zekeringkast bekabelen, waarbij je de juiste kleur draden op je zekeringen aansluit in de kast. Zorg ervoor dat deze draden goed vastzitten. Lees hier hoe je je zekeringkast bekabelt. Is dit in orde dan kun je de zekeringkast aansluiten op de algemene elektriciteitsaansluiting. Lees er hier meer over.

7. Check je installatie

Controleer voordat of alles correct is aangesloten en of alle schroeven goed zijn aangedraaid. Hierna kun je de kast tegen de muur monteren. Laat je installatie keuren door een erkend keuringsmechanisme. Ontdek hier meer over de keuring  van je installatie via solyd.

Reken op zelfbouwondersteuning

Zelf een zekeringkast aansluiten kan overweldigend zijn. Laat je daarom gerust bijstaan door een professional. Wist je dat naast doe-het-zelfmateriaal van solyd.be je ook ondersteuning van Solyd Zelfbouw kunt aankopen? Zo kun je bijvoorbeeld:

Ontdek hier alle zelfbouwformules voor elektriciteit.

Op zoek naar het geschikte materiaal voor je elektriciteitsinstallatie? Bezoek solyd.be voor kwaliteitsvol materiaal van A-merken. Ondersteuning nodig? Reken dan op de hulp van de solyd-experts, check de zelfbouwformules voor elektriciteit. Een vraag? Neem dan hier contact op.

Meer weten over het plaatsen van technieken onder begeleiding? Download de gratis infobrochure.

In samenwerking met Solyd

Ontdek meer

Gratis brochure aanvragen

Bekijk meer brochures Vraag geselecteerde brochures aan

Nieuws

Meer nieuws +

Blijf op de hoogte. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.