Stopcontact buiten: welk stopcontact kiezen en hoe plaatsen?

13/06/2023

Elektrisch tuingereedschap of buitenverlichting gebruiken, een vijverpomp aandrijven … Het zijn maar enkele plannen waarbij een stopcontact buiten van pas komt. Ontdek welk stopcontact je het beste kan kiezen voor buitengebruik en leer hoe je eenvoudig zelf een stopcontact kan plaatsen. We leggen ook uit hoe je een extra zekeringkast kan installeren om je nieuwe stopcontact van stroom te voorzien. Hier gaan we!

Welk stopcontact voor buiten kiezen?

Als je stopcontacten voor buitengebruik wil aankopen, zijn er specifieke eigenschappen waar je op moet letten. Hier zijn enkele aandachtspunten bij je aankoop:

1. Water- en stofbestendigheid

Om je elektrische apparaten veilig buiten te kunnen gebruiken, moet een stopcontact voor buiten waterdicht zijn. Anders bestaat het risico op kortsluiting, elektrische schokken en zelfs brand. Let er ook op dat het stopcontact bestand is tegen stof, zand en vuil om schade aan de elektrische componenten te voorkomen en de levensduur van het stopcontact te verlengen.

Controleer de IP-waarde van het stopcontact. Waterdichte stopcontacten die bestand zijn tegen zand en stof hebben een IP-waarde van minimaal IP44. Op zoek naar optimale bescherming? Ontdek dan de spatwaterdichte stopcontacten van Schneider. Ze hebben een IP-waarde van IP55, waardoor veiligheid gegarandeerd is.

2. Stevigheid en duurzaamheid

Buitenstopcontacten worden blootgesteld aan verschillende weersomstandigheden, zoals regen, sneeuw, hitte en vorst. Het is belangrijk dat je nieuwe buitenstopcontact niet gaat verweren of roesten. Let daarom op de behuizing van het stopcontact. Is die stevig en gemaakt van hoogwaardig materiaal? Kies hier uit robuuste buitenstopcontacten.

Denk ook aan de slagvastheid van het stopcontact. Als je per ongeluk een zwaar voorwerp op het stopcontact laat vallen, mag het niet kapot gaan. Controleer daarom de IK-waarde van het stopcontact. Die geeft aan hoe het zit met de robuustheid van het stopcontact bij mechanische belasting.

Tip: De buitenstopcontacten uit de Mureva Styl-reeks van Schneider hebben een hoge slagvastheidsgraad van IK08. Als er een voorwerp van 1,7 kg vanaf 30 cm op zo'n stopcontact valt, blijft het onbeschadigd! Ontdek het assortiment.

3. Een kleur die bij je woning past

Buitenstopcontacten hebben doorgaans neutrale kleuren zoals wit, grijs, antraciet of zwart. Welke kleur je het beste kan kiezen, hangt af van je smaak, woning en buitenruimte. Men raadt aan om de kleur van het stopcontact te laten harmoniëren met de esthetiek van je buitenruimte.

 • Heb je een witte gevel? Dan kan een wit stopcontact discreet opgaan in de omgeving.
 • Ga je het buitenstopcontact combineren met donkere kozijnen, houtwerk of muren? Dan zit je goed met een zwart of antraciet stopcontact.
 • Wil je dat het stopcontact goed zichtbaar is? Dan kan je kiezen voor een contrasterende kleur. Heb je bijvoorbeeld donkere gevels, dan zal een lichtgekleurd stopcontact beter opvallen en gemakkelijker te vinden zijn.

Ontdek de Mureva Styl reeks van Schneider en vind de stijlvolle look die past bij de uitstraling van je buitenruimte.

Hoe voorzie je een buitenstopcontact van stroom?

Als je een stopcontact voor buiten wil plaatsen, heb je stroom nodig. Maar hoe zorg je daarvoor? Hier zijn meerdere mogelijkheden:

 1. Aftappen van een bestaand stopcontact in je woning: Je kan een verbinding maken met een bestaand stopcontact in je woning. Dit is een handige optie als het stopcontact dicht bij de buitenruimte is waar je het nieuwe stopcontact wil plaatsen.
 2. Een verbinding maken vanuit je zekeringkast binnen: Hierbij ga je de stroom rechtstreeks vanuit je zekeringkast binnen naar het buitenstopcontact leiden. Dit vraagt wel wat elektriciteitswerk. Ben je niet bekend met elektrische installaties? Vraag dan raad aan de specialisten van Solyd.
 3. Een bijkomende (voorbedrade) zekeringkast voorzien in je tuinhuis of garage: Als je een tuinhuis of garage hebt, kan je overwegen om een aparte zekeringkast te installeren die specifiek bedoeld is voor de stroomvoorziening van je buitenstopcontacten. Dit biedt extra flexibiliteit en maakt het gemakkelijker om de stroomtoevoer naar je buitenruimte te beheren. Ontdek hier voorbedrade zekeringkasten waarmee je een hoop tijd bespaart.

Hoe plaats je een stopcontact buiten?

Nu je weet hoe je stroom naar je buitenstopcontact kan krijgen, is het tijd om te leren hoe je het stopcontact zelf kan plaatsen.

Hieronder volgen de stappen voor het installeren van een bijkomende zekeringkast in je tuinhuis (optie 3) en het plaatsen van een buitenstopcontact. Je benodigdheden (XVB 3G6 elektriciteitskabel, XVB-kabel, stopcontacten, zekeringkast en meer) shop je makkelijk online.

Stap 1: Leg de bekabeling naar het tuinhuis

Schakel eerst de stroom uit, zodat je veilig kan werken. Gebruik een XVB 3G6 elektriciteitskabel om de bekabeling vanuit de hoofdzekeringkast binnen naar het tuinhuis te leiden. Zorg ervoor dat je de kabel beschermt met een pvc-buis of mantelbuis en plaats die minstens 60 cm onder het maaiveld.

Stap 2: Bevestig de zekeringkast in het tuinhuis

Zodra de bekabeling is gelegd, kan je de nieuwe zekeringkast in het tuinhuis plaatsen. De Kaedra zekeringkasten van Schneider zijn een uitstekende keuze vanwege hun IP65-classificatie en IK09-slagvastheid. Bepaal de locatie van de zekeringkast en bevestig die waterpas aan de muur met behulp van de meegeleverde schroeven.

Stap 3: Breng de kabel naar de zekeringkast

Sluit de kabel die je in stap 1 hebt geplaatst aan op de gemonteerde Kaedra zekeringkast van Schneider. Meet de benodigde lengte van de kabel af en verwijder het overtollige deel met een kniptang. Bescherm de XVB-kabel met een pvc-buis en bevestig de buis met beugels aan de muur. Verwijder de voorgemaakte cirkels onderaan de zekeringkast, zodat je de kabel binnen in de zekeringkast kan brengen.

Stap 4: Plaats de stopcontacten en/of schakelaars

 • Bepaal waar je stopcontacten en schakelaars wil plaatsen in je tuinhuis.
 • Breng de XVB-kabel van de zekeringkast naar de gewenste locatie voor het stopcontact of de schakelaar.
 • Bevestig de XVB-kabel met behulp van pvc-buizen en beugels aan de muur.
 • Monteer de behuizing van de stopcontacten net onder de kabelaanvoer op de muur met behulp van schroeven. Zorg ervoor dat de behuizing waterpas hangt. Wij werken met de buitenstopcontacten uit de Mureva Styl-serie van Schneider. Die zijn eenvoudig te monteren en bieden een stijlvolle oplossing.
 • Steek de bedrading door de waterdichte wartel aan de bovenzijde van de behuizing.
 • Ontmantel de kabel en strip ongeveer 8 mm van de gele, blauwe en bruine draden.
 • Sluit deze draden volgens de instructies aan op de sokkel van het stopcontact en klik de sokkel vast in de behuizing. Let erop dat je een duidelijke klik voelt en hoort, wat aangeeft dat de sokkel correct is gemonteerd.
 • Monteer het inzetstuk voor het buitenstopcontact met twee schroeven. Op die manier wordt het stopcontact netjes afgewerkt.

Stap 5: Sluit de bekabeling aan op de zekeringkast in het tuinhuis

Tot slot sluit je de geplaatste kabels aan op de juiste automaten en differentieels in de zekeringkast:

Lees deze blogpost voor gedetailleerde instructies.

Nog vragen over deze installatie, of loop je ergens op vast? Neem dan contact op met de Solyd-specialisten. Zij helpen je graag verder en zorgen ervoor dat je buitenstopcontact veilig en correct wordt geïnstalleerd. Mission accomplished!

In samenwerking met Solyd

Ontdek meer

Gratis brochure aanvragen

Bekijk meer brochures Vraag geselecteerde brochures aan

Nieuws

Meer nieuws +

Blijf op de hoogte. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.