Smart home: hoe zelf Niko Home Control plaatsen? (met begeleiding!)

09/06/2022

Al gemerkt? De slimme woning is in opmars. Niet verwonderlijk, als je bedenkt wat er allemaal mee kan. Alle apparaten uitzetten met één druk op de knop, je woning monitoren vanop afstand en maximaal je zonne-energie gebruiken bijvoorbeeld. Met Niko Home Control lukt dit alles en veel meer. Door het zelf te plaatsen bespaar je geld en tijd. Ontdek hoe je aan de slag gaat en download je gratis infobrochure.

Stap 1: zorg voor een duidelijk legplan

Een goede voorbereiding is het halve werk. Dat geldt ook als je zelf Niko Home Control gaat plaatsen. Voor een goede installatie moet je weten hoe je het systeem precies moet plaatsen, maar ook welk materiaal je nodig hebt. Het eendraadschema en situatieschema helpen je hiermee op weg. Ze zijn bovendien onmisbaar voor de keuring van je installatie. Echte must-haves dus!

Nog geen eendraadschema en/of situatieschema? Geen stress, de vakmannen van Solyd stellen het graag voor je op. Ontdek hier hoe je hulp krijgt.

Heb je deze schema’s in huis, maar weet je niet welke materialen je precies nodig hebt? Dan zorgen de specialisten van Solyd voor een gratis materiaallijst. Ze gaan aan de slag met de plannen en schema’s van je woning en stellen een lijst op van alle nodige producten met hun prijzen. Transparant overzicht gegarandeerd! Bestellen doe je makkelijk online in de webshop van Solyd.

Wist je dat de specialisten van Solyd je ook kunnen ondersteunen bij de plaatsing van Niko Home Control tijdens een werfbezoek? Je kan zelfs bij hen terecht voor alle wettelijke vereisten. Zo kan je je elektrische installatie laten controleren en keuren. Ontdek alle begeleidingsmogelijkheden en vraag je gratis infobrochure aan

Stap 2: plaats kabels en inbouwdozen

Je weet ondertussen hoe je elektrische installatie eruit moet zien en welke materialen je nodig hebt. Tijd voor actie! De volgende stap is het plaatsen van de elektrische kabels en inbouwdozen. Wanneer je Niko Home Control plaatst, kies je tussen verschillende soorten kabels, zoals UTP, SVV of buskabel. Daarmee verbind je alle bedieningen in ster of lus bekabeling met je zekeringkast. Met een XVB-kabel sluit je al je verbruikers, zoals de lichtpunten, afzonderlijk op de zekeringkast aan.

Tips om vlotter te werken

Kabels en inbouwdozen plaatsen is een belangrijke stap tijdens het plaatsen van je Niko Home Control systeem. We raden je aan om voldoende tijd in te plannen en zoveel mogelijk in volle dagen te werken. Zo zie je sneller resultaat en zijn deze werken in één tot twee weken achter de rug. Verder zorg je voor een propere werf. Daarmee heb je steeds een goed overzicht, waardoor je minder snel fouten maakt. Ook houd je best je grondplan bij de hand. Moest er iets wijzigen, dan kan je de veranderingen en opmerkingen makkelijk aanduiden.

Bekabeling gelegd? Dan is het tijd voor een finale check! Controleer of alles klopt, en of je niets vergeten bent. Zorg er ook voor dat je goed weet waarvoor elke kabel dient. Het labelen van de kabels helpt je daarbij. Met een goede controle vermijd je problemen achteraf. Niet overslaan dus!

Stap 3: bekabel de zekeringkast

Na het plaatsen van je kabels is het tijd voor de aansluitingen op de zekeringkast. Voor een overzichtelijk geheel scheid je je gewone zekeringkast van je Niko Home Control modules. Hoe je dat aanpakt? Plaats je Niko Home Control Connected Controller en de schakelmodules in de ene zekeringkast en de automaten en differentieelschakelaars in de andere. Daarna verbind je de kabels van de verbruikers met de schakelmodules, en de kabel van de bedieningen met de Connected Controller.

Stap 4: plaats muurprinten en drukknoppen

Je bent er bijna! Alle kabels zijn nu correct geplaatst en aangesloten. Nu is het tijd om de muurprinten te plaatsen. Plaats die op de inbouwdozen voor de drukknoppen. Zo krijgen ze een adres en communiceren ze makkelijk met de Connected Controller. Werk tot slot de muurprinten af met een Niko Home Control drukknop en een afdekplaat.

Stap 5: programmeer de Niko Home Control installatie

Het is zover, je kan je verbruikers en bedieningen gaan programmeren. Let’s connect! Niko Home Control is gelukkig heel eenvoudig te programmeren met de Niko Home Control software die je gratis downloadt op de Niko-website. Gebruiksvriendelijk, intuïtief en heel visueel opgebouwd met een drag-and-drop systeem. Zo schiet je snel op!

In een smart home bespaar je energie, terwijl je geniet van extra comfort. Door Niko Home Control zelf te plaatsen, is je systeem nog sneller terugverdiend. Overweeg je om zelf aan de slag te gaan, maar heb je nog vragen of twijfels? Neem dan contact op met een Solyd-vakman. De specialisten van Solyd helpen je graag op weg, zodat jij binnenkort geniet van je slimme woning. Succes!

In samenwerking met Solyd

Ontdek meer

Gratis brochure aanvragen

Bekijk meer brochures Vraag geselecteerde brochures aan

Nieuws

Meer nieuws +

Blijf op de hoogte. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.