Op welke hoogte moet ik mijn stopcontacten en schakelaars plaatsen?

03/09/2021

Heel wat (ver)bouwers vragen zich af: op welke hoogte moet ik mijn stopcontacten en schakelaars plaatsen? We geven je de regels mee en doen er handige tips bovenop. Ga je zelf aan de slag, dan kun je stevig besparen. Je (schakel)materiaal bestel je makkelijk online, samen met de begeleiding die je nodig hebt. Een waterdicht plan!

Wat is de minimumhoogte voor het plaatsen van een stopcontact?

De elektrische installatie in je woning moet aan heel wat regels voldoen. Welke minimumhoogte moet je hanteren als je een stopcontact plaatst? Dat ontdek je hieronder per toepassing! Een overzicht van alle richtlijnen vind je in het AREI, het algemeen reglement op de elektrische installaties. Dat geldt voor elektrische installaties waarvan de werken zijn gestart na 1 oktober 1981. Goed om te weten: een stopcontact stel je altijd samen met een basiselement of sokkel, een centraalplaat en een afdekplaat. Kies steeds voor kindveilige stopcontacten die een aangesloten penaarde hebben (randaarde is verboden). Ontdek een breed aanbod stopcontacten van A-merken.

Stopcontacten in wanden

Komt het stopcontact in de wand van een droge ruimte? Dan moet de middenlijn van de inbouwdoos zich op minimum 15 cm van de vloer bevinden. In een vochtige ruimte zoals de badkamer of keuken is dit 25 cm. Doorgaans plaatst men ingebouwde stopcontacten zo’n 25 cm van de afgewerkte vloer (gerekend vanaf de sokkel). Ga je zelf de leidingen voor de stopcontacten uitslijpen, vergeet dan niet om de vloeropbouw mee te rekenen. Met 10 cm vloerisolatie en 7 cm chape bovenop de betonplaat, plaats je de inbouwpotjes op 42 cm hoogte (= 10 cm + 7 cm + 25 cm). Hoe een stopcontact plaatsen? Ontdek hier een handig stappenplan voor je klus.

Stopcontacten in de badkamer

Water en elektriciteit, da’s geen goede match. Een stopcontact of elektrisch toestel mag niet in aanraking komen met water (of een nat lichaam), want dat zorgt voor gevaarlijke situaties. Binnen een straal van 60 centimeter rond je douche en bad plaats je dan ook geen stopcontacten. Plaats ze liever aan de wastafel, bijvoorbeeld twee aan elke kant. Hoever ze precies van de wastafel moeten staan is niet bepaald. Tip: ga voor stopcontacten met een aangepaste beschermingsgraad (vb. IPX4). Safety first!

Waar in de badkamer mag je stopcontacten of schakelaars plaatsen? Dat wordt in het AREI aangegeven met zones:

  • Zone 0: in de douchebak of badkuip zelf. In deze zone kun je vanzelfsprekend geen elektrische installatie of een elektrisch apparaat plaatsen.
  • Zone 1: de aangrenzende muren. In deze zone mag je geen schakelaars of stopcontacten plaatsen. Je mag er wel 12 V (klasse III) verlichting installeren die maximaal spatwaterdicht is (herkenbaar aan beschermingswaarde IP-45).
  • Zone 2: een cirkel met een straal van 60 cm, rondom zone 1. Ook hier zijn stopcontacten en schakelaars niet toegestaan. Wil je hier verlichting plaatsen? Dan moet die een IP-waarde hebben van IP-44 of hoger.
  • Zone 3: het gebied vanaf zone 2, tot 3 meter van de douche of het bad. In deze zone mag je schakelaars en stopcontacten plaatsen. Let op: ze moeten geaard zijn en achter een aardlekschakelaar zitten. Verder kun je in deze zone lampen plaatsen met een lagere beschermingswaarde (IP-44).

Goed om te weten: bij het plaatsen van een stopcontact in de badkamer ben je verplicht om de stroomgroep te beveiligen met een differentieelschakelaar van 30mA.

Wat met buitenstopcontacten?

Voor buitenstopcontacten gelden dezelfde regels als voor een natte ruimte. Plaats ze minstens 25 centimeter boven de grond. De stopcontacten moeten ook spatwaterbestendig zijn.

Stopcontacten in vloeren en plinten

Heeft je woning veel glaspartijen? Tegenwoordig kun je stopcontacten ook in een vloer plaatsen. Daarvoor moet je wel modellen gebruiken worden die speciaal hiervoor voorzien zijn. Dat geldt ook als je een stopcontact in een plint wil plaatsen.

Denk aan de aarding van je stopcontacten

In een elektrische huishoudelijke installatie moeten alle verlichtingspunten, alle vast opgestelde verbruikstoestellen maar ook alle stopcontacten voorzien worden van een beschermingsgeleider. Dat is een geleider die in de ganse elektrische installatie beschikbaar is aan alle verbruikers (stopcontacten, verlichtingstoestellen en vast opgestelde toestellen) om ze te kunnen verbinden met de aarde. Toestellen op zeer lage veiligheidsspanning moeten geen beschermingsgeleider hebben.

Hoeveel stopcontacten per stroombaan?

Per kring of circuit mag je 8 enkele of meervoudige stopcontacten aansluiten. Installeer je gemengde stroombanen (stopcontacten en verlichting), dan telt elk samenwerkend geheel van verlichtingspunten als een stopcontact. Een gemengde stroombaan moet je volledig plaatsen met geleiders met een diameter van 2,5 mm. Elk lichtpunt telt als een stopcontact.

De standaardhoogte voor lichtschakelaars

De standaardhoogte voor lichtschakelaars is 105 cm. Enkelpolige schakelaars, teleruptoren of dimmers mag je gebruiken in eenfasige kringen voor verlichtingstoestellen, contactdozen of sturingsdoeleinden tot een stroomsterkte van 16A (In). Voor stroombanen met nulgeleider wordt de fase altijd geschakeld. In de elektrische installatie moet je ten minste twee stroombanen voor de verlichting voorzien. Ontdek een uitgebreid gamma schakelaars van A-merken.

De minimumvereisten voor een keuring

Wat moet er minimaal in orde zijn voor je je elektrische huishoudelijke installatie kunt laten keuren? Om de keuring te kunnen uitvoeren moeten volgende punten afgewerkt of geplaatst zijn: het elektrisch bord, de aardingslus of elektroden, de equipotentiale verbindingen, de leidingen, de stopcontacten en schakelaars. Verder moet je het ééndraadschema en het situatieschema kunnen voorleggen. Ontdek hoe je de begeleiding krijgt die je nodig hebt.

De elektrische installatie in je woning aanleggen of vernieuwen? Dat kun je ook zelf! Je (schakel)materiaal bestel je makkelijk online, samen met de nodige begeleiding. De specialisten van Solyd staan je bij, van een elektriciteitsstudie op maat tot de keuring van je installatie. Ontdek de one-stop-shop voor jouw elektrische installatie.

In samenwerking met Solyd

Ontdek meer

Gratis brochure aanvragen

Bekijk meer brochures Vraag geselecteerde brochures aan

Nieuws

Meer nieuws +

Blijf op de hoogte. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.