Hoe sluit je een differentieelschakelaar aan?

13/02/2023

Een differentieelschakelaar wordt ook wel een verliesstroomschakelaar genoemd. Dit is een zeer belangrijk onderdeel in je zekeringkast. Een differentieelschakelaar is van groot belang gezien hij zorgt voor een veilige werking van je elektrische installatie. Bovendien voorkomt hij de kans op elektrocutie. Maar hoe sluit je zo’n differentieelschakelaar aan, en hoe werkt het juist? De specialisten van Solyd vertellen je er alles over.

Wat is een differentieelschakelaar?

Differentieelschakelaars krijgen regelmatig de naam verliesstroomschakelaar of aardlekschakelaar. Het is een automatische schakelaar die ervoor zorgt dat er geen elektrocutie ontstaat. Daarom heeft het AREI een differentieelschakelaar verplicht in iedere zekeringkast.

Een differentieelschakelaar zorgt voor een constante meting van de ingaande (L1) en de uitgaande (N) stroom in je elektrische installatie. Lopen deze gelijk? Dan is er geen probleem in je stroomkring. Zijn de waarden verschillend? In dat geval is er een lek aanwezig. Dit lek is stroom die via de aarding wegvloeit, ook wel verliesstroom genoemd.

Bij een te hoge meting van lekstroom, zorgt de differentieelschakelaar ervoor dat je installatie spanningsloos wordt gemaakt. Het spanningsloos maken van je elektrische installatie, hangt van de gevoeligheid van je differentieelschakelaar. Je hebt onder andere verliesstroomschakelaars zoals de Vynckier Diff-o-jump 2P 40A 30mA. Hierbij beschikt de differentieelschakelaar over een gevoeligheid van 30 milliampère of 30mA. Verder heb je ook differentieelschakelaars met een gevoeligheid van 300 milliampère of 300mA zoals het Schneider differentieel 4P 40A 300mA.

Differentieelschakelaar met gevoeligheid 30mA

Zoals je hierboven al kon lezen, bepaalt de gevoeligheid van een differentieelschakelaar bij hoeveel lekstroom een elektrische installatie spanningsloos wordt gemaakt. Is je differentieelschakelaar gevoeliger? Dan zal de installatie bij een kleiner lek spanningsloos gemaakt worden. Heb je een differentieelschakelaar die minder gevoelig is? Dan kan het lek groter zijn en wordt de elektrische installatie minder snel spanningsloos gemaakt.

Bij differentieelschakelaars zijn er twee soorten gevoeligheden, 30mA en 300mA. Een differentieelschakelaar met een gevoeligheid van 30mA is veel gevoeliger en zal op die manier veel sneller in werking treden bij een klein lek. De regels van het AREI zeggen dat een verliesstroomschakelaar met een gevoeligheid van 30mA geplaatst moet worden op elektrische kringen met vochtige ruimtes. Hiermee bedoelen we plaatsen met een vaatwasser, droogkast of wasmachine.

Differentieelschakelaar met gevoeligheid 300mA

Een differentieelschakelaar met een gevoeligheid van 300mA daarentegen, is veel minder gevoelig en maakt daarom de installatie pas spanningsloos bij een grotere hoeveelheid lekstroom. Dit type differentieelschakelaars wordt meestal op kringen geplaatst die door droge ruimtes lopen. Ruimtes zoals de woonkamer, slaapkamer, zolder en ga zo maar door. Een differentieelschakelaar met een gevoeligheid van 300mA moet volgens de regels van het AREI altijd in het begin van een elektrische installatie geplaatst worden. Daarom wordt dit type differentieelschakelaars ook wel de hoofddifferentieel genoemd.

Stappenplan voor het aansluiten van een differentieelschakelaar

Bij het plaatsen van een differentieelschakelaar is het van groot belang zowel de juiste zekeringkast als DIN-rail te kiezen. Een zekeringkast met 54 modules opgesplitst in 3 rijen van 18 modules, zoals de Vynckier Fix-O-Rail 150 is ideaal voor het plaatsen van je differentieelschakelaar.

Begin vervolgens met het plaatsen van de differentieelschakelaar met gevoeligheid 300mA voor de droge ruimtes. Dit is de hoofddifferentieel, die bijna altijd links onderaan in de zekeringkast wordt geplaatst gezien de voedingskabel van de meterkast hier binnenkomt.

Plaats in de volgende stap de differentieelschakelaar met een gevoeligheid van 30mA. Deze verliesstroomschakelaar is bedoeld voor de vochtige kringen zoals die van de badkamer. Belangrijk hierbij is, dat je de 30mA differentieelschakelaar ook op de hoofddifferentieelschakelaar aansluit.

Vervolgens werk je de zekeringkast af met automatische zekeringen. Voor de verschillende kringen met stopcontacten, neem je automaten van 20A. Voor de kringen met verlichting, gebruik je automaten van 16A. Heb je een gemengde kring met zowel stopcontacten als verlichting? Gebruik dan automaten van 16A.

Nu is het tijd om de differentieelschakelaar te verbinden met de automaten. Dit doe je met behulp van een kamgeleider. Onder de automatische zekeringen en differentieelschakelaars bevinden zich klemmetjes. Deze klemmetjes zet je open en vervolgens kan je de kamgeleider in de openingen schuiven. Eens dit gebeurd is, schroef je alles opnieuw vast.

Tot slot neem je de VOB-draad van 10mm², ontstrip je het uiteinde en verbind je de onderkant van de hoofddifferentieelschakelaar (300mA) met de onderkant van de eerste (aansluitende) automatische zekering. Vervolgens maak je op die manier dezelfde verbindingen met de andere rails in de zekeringkast. Als laatste verbind je nog de onderkant van de hoofddifferentieelschakelaar met de onderkant van de differentieelschakelaar van 30mA.

Zoals je kan lezen, is het perfect mogelijk om zelf een differentieelschakelaar aan te sluiten. Graag meer informatie? Lees dan zeker de interessante artikels van Solyd over het aansluiten en bekabelen van een zekeringkast. Toch nog vragen? Neem dan gerust contact op met de Solyd-specialisten, die je met plezier verder helpen.

In samenwerking met Solyd

Ontdek meer

Gratis brochure aanvragen

Bekijk meer brochures Vraag geselecteerde brochures aan

Nieuws

Meer nieuws +

Blijf op de hoogte en schrijf je in voor onze nieuwsbrief