Elektriciteit voorzien voor je tuin? Hier houd je rekening mee.

02/04/2024

Gezellig lang barbecueën met sfeerlicht, tuinieren met elektrische apparaten, de filterpomp van je vijver bedienen, met de laptop series bingewatchen onder de overkapping,… Doordat we de tuin steeds vaker als extra leefruimte gebruiken, is elektriciteit er geen overbodige luxe. Wil je dit zelf plaatsen dan, kun je heel wat besparen. Bovendien kun je rekenen op de tips en hulp van de Solyd-specialisten. Wat moet je zoal weten? We zetten het voor je op een rij. 

Elektriciteit buiten: denk aan de veiligheid

Wil je zelf elektriciteit in je tuin voorzien, dan zorg je best voor een correcte, veilige installatie. Je kan rechtstreeks vanuit je verdeelkast vertrekken, of vanuit een bijkomende verdeelkast in je tuinhuis of garage. Bereid je goed voor en maak een plan en eendraadschema waarop je aanduid wat je wil voorzien. Zo kun je ook makkelijker je materiaallijst opstellen. Lees hoe je een eendraadschema tekent. Of laat het opstellen door een Solyd-specialist.

De correcte IP-waardes

Het is belangrijk dat je het geschikte materiaal gebruikt, aangezien je in de tuin te maken hebt met wisselende weeromstandigheden en vocht. Net zoals in de badkamer zijn er in de tuin bepaalde zones waar je materiaal met specifieke IP-waardes moet gebruiken. De IP-waarde drukt onder andere de beschermingsgraad van elektrisch materiaal weer. Lees meer over de IP-waardes in je tuin en huis.

Het juiste kabelmateriaal

Voor lichtpunten, stopcontacten of schakelaars buiten kun je XVB-kabel in een pvc-buis of een EXVB-kabel gebruiken. Een EXVB-kabel of grondkabel is specifiek voor buiten bedoeld is. Deze heeft een extra versterkte pvc-buitenmantel en is dus waterafstotend en uv-bestendig. Je kan deze dan ook zo in de grond plaatsen, al is het altijd veiliger om een beschermende pvc-buis te gebruiken, zo kon je bij graafwerken niet voor verrassingen te staan. Plaats de kabel liefst zo’n 60 cm onder het maaiveld.

Er zijn verschillende soorten EXVB-kabels, in verschillende diktes en me verschillende aantallen draden. Voor stopcontacten in de tuin gebruik je de kabel EXVB 3G2.5, voor schakelaars en lichtpunten de kabel EXVB 3G1.5. Houd er rekening mee dat een EXVB-kabel binnen minstens 3 cm van andere kabelbundels verwijderd is, omwille van de brandveiligheid. Hulp nodig bij het maken van je keuze? Reken op de Solyd-vakmannen voor ondersteuning

Stopcontacten voor buiten

Stopcontacten komen goed van pas in de tuin, zeker als je elektrisch tuingereedschap wil gebruiken. Gebruik hier waterdichte stopcontacten die goed tegen een stootje kunnen met een minimale IP-waarde van IP44, of een nog hogere waarde zoals IP55. Check de Schneider Mureva Style stopcontacten of de Niko Hydro stopcontacten. Of wat denk je van deze tuinpalen met waterbestendige stopcontacten?

Verlichting voor buiten

Tuinverlichting: armaturen

Ook voor buiten is er een groot aanbod verlichting. Tuinverlichting kun je zowel functioneel als decoratief inzetten. Zo kan je je tuinpad of terras verlichten zodat je ook ’s nacht je weg vindt, of kan je gezellige sfeerverlichting inzetten tijdens de gezellige zomerse tafelmomenten.

Op zoek naar de geschikte tuinverlichtingsarmaturen? In de Solyd-webshop vind je een ruime keuze aan tuinverlichting van heel wat kwalitatieve merken, van tuinspots op een grondplaat, pin of metalen voet, over verlichtingspaaltjes tot grondspots. Ook voor andere types buitenverlichting zoals verstralerswandverlichting en plafondverlichting kun je er terecht.

Tuinverlichting: bediening

Hoe wil je de verlichting van je tuin aansturen? De juiste sfeer creëren, verstandig energie verbruiken, de veiligheid versterken, je comfort verhogen,… eigenschappen die je best in rekening neemt. Ook hiervoor bestaan er verschillende mogelijkheden. Bedien je bijvoorbeeld met schakelaars je verlichting vanuit je woning of vanop je terras of ga voor meer gebruiksgemak met geautomatiseerde verlichting via bewegingssensorsschemerschakelaars of een tijdklok.

Wil je ook een fietslaadpunt plaatsenbuitencamera’s installeren, feestverlichting ophangen,… dan zal je ook hiervoor elektriciteit moeten voorzien.

Wil je zelf je tuinverlichting, bedieningsmogelijkheden en stopcontacten installeren? Ontdek een makkelijk 5-stappenplan om mee aan de slag te gaan. Nog vragen of nood aan extra hulp? Reken op de Solyd-specialisten. Neem gerust contact op.

In samenwerking met Solyd

Ontdek meer

Gratis brochure aanvragen

Bekijk meer brochures Vraag geselecteerde brochures aan

Nieuws

Meer nieuws +

Blijf op de hoogte. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.