Doe-het-zelf elektriciteit aanleggen: voordelen en stappenplan

Gepubliceerd op 07 July 2020

Ga je bouwen of renoveren en heb je een nieuwe elektrische installatie nodig? Dan kun je een basisinstallatie gemakkelijk zelf plaatsen. Wat zijn de voordelen en hoe begin je hieraan? We zetten je op weg.

Zelf elektriciteit aanleggen

Ben je handig en heb je basiskennis van elektriciteit? Dan kun je gemakkelijk zelf je installatie elektriciteit aanleggen. Ga je voor een standaardinstallatie, dan kies je voor de voordeligste oplossing en een installatie die altijd hetzelfde blijft. Geen gedoe met domotica of centrale sturing. Bovendien geniet je dankzij doe-het-zelf van heel wat voordelen.

Je bepaalt zelf je tempo

Trek je graag wat tijd uit voor de installatie van je elektriciteit? Ga je zelf aan de slag, dan bepaal jij het werktempo. Gauw nog iets wijzigen aan de plannen of aanvullende aanpassingen in huis doen? Dat kan allemaal nog.

Je kies zelf je materiaal

Plaats je zelf je elektriciteit, dan kies je zelf het materiaal en waar je het koopt. Online bijvoorbeeld. Pak je het slim aan, dan bespaar je op materiaalkosten. Bestel hier het voordeligste installatiemateriaal online.

Je bespaart op de plaatsingskosten

Leg je zelf je elektriciteit, dan betaal je enkel het materiaal. De werkuren die je anders aan de elektricien betaalt vallen weg. Wel moet je zelf voldoende tijd kunnen vrijmaken. Vergeet ook niet je installatie op het einde te laten keuren door een gecertificeerd bedrijf.

Je haalt voldoening uit je werk

Geef toe, als je zelf iets tot een goed einde hebt kunnen brengen en hebt kunnen bijleren dan geeft dat voldoening.

Stappenplan om zelf je elektriciteit aan te leggen

Zelf elektriciteit plaatsen gebeurt volgens een uitgekiend stappenplan. Fris je kennis van het middelbaar onderwijs op of doe de nodige research, vind het juiste materiaal en ga aan de slag.  Heb je nog geen toegang tot elektriciteit? Vraag het bij je netbeheerder aan. We geven je alvast de grote stappen mee, zo weet je of de klus iets voor jou is.  

  1. Maak een elektriciteitsplan

Eerst moet je weten waar je welke elektriciteitsvoorzieningen nodig hebt. Bepaal vooraf waar je stopcontacten, lichtpunten en schakelaars wilt plaatsen. Neem het grondplan van je woning erbij, doorloop de verschillende ruimtes en duid het nodige aan. Beeld je in hoe en waar je bijvoorbeeld schakelaars nodig hebt en waar stopcontacten een must zijn. Wees trouwens niet te zuinig op stopcontacten, je mag zo’n 8 stroompunten per stroomkring plaatsen. (Een dubbel stopcontact wordt als één stroompunt geteld.) Maak een duidelijk kringschema en gebruik elektrische symbolen om alle functies aan te duiden. Vergeet ook niet voorzieningen zoals een ethernetaansluiting, buitenverlichting, deurbel, eventuele bediening voor rolluiken, dakramen, zonwering, ...

  1. Teken af op de muren

Maak de plannen die je getekend hebt visueel zichtbaar in de ruimte door de stopcontacten en schakelaars uit te tekenen op je muren. Gebruik een waterpas, laser en meters en bepaal de precieze plaats waar alles geïnstalleerd en uitgeslepen zal worden.

  1. Voorzie het nodige materiaal

Weet je welke elektrisch installatie je gaat aanleggen? Dan kun je je materiaal bestellen. Bereken hoeveel je nodig gaat hebben. Denk bijvoorbeeld aan zekering- en meterkasten, draden en kabels, elektriciteitsbuizen, elektriciteitsdozen, aftakdozen, bevestigingsmateriaal, enzovoort. Ontdek hier al het schakelmateriaal dat je nodig hebt voor je elektriciteitsinstallatie.

  1. Slijp sleuven uit en leg je leidingen aan

Je elektrische leidingen zullen zowel op je vloerplaat als in je muren en op het plafond geplaatst worden. Slijp en kap op de plaatsen waar de inbouwpotjes van de stopcontacten, schakelaars en leidingen gaan komen. Doorboor waar de verlichtingspunten komen. Bevestig de inbouwpotjes mooi recht met gips en zorg dat ze overal op juiste afstand staan. Hierna kun je de elektrische leidingen plaatsen volgens je legplan. Duid ook op je plan aan waar wat precies gelegd is. Liggen de leidingen goed in de muren? Dan kun je de geslepen gleuven dichtmaken met cement. Hierna kunnen de pleisterwerken gebeuren.

  1. Plaats schakelaars en stopcontacten

Zijn de pleisterwerken uitgevoerd en voldoende gedroogd? Dan kun je de schakelaars en stopcontacten plaatsen.

  1. Sluit de zekeringskast aan

Plaats de zekeringskast en sluit alle kabels correct aan op de automaten en stuurblokken. Test en meet de installatie na zodat je zeker bent dat alles correct is aangesloten en de werking gegarandeerd is.

  1. Laat je installatie keuren

Ben je klaar met het aanleggen van de leidingen van je nieuwe elektrische installatie? Dan maak je een elektrisch dossier, een samenvatting van het werk dat je gedaan hebt. Dit is noodzakelijk voor de elektriciteitskeuring. Die is sinds 2018 verplicht. Je installatie moet je laten keuren volgens de A.R.E.I. normen. Hiervoor schakel je een erkend organisme in. Is je installatie afgekeurd, dan dien je je installatie in orde te brengen en binnen de 12 maanden opnieuw te laten keuren door hetzelfde keuringsorganisme. Is het goedgekeurd, dan bezorg je je netbeheerder het keuringsverslag en wordt je installatie en teller in de meterkast definitief aangesloten op het elektriciteitsnet.

Wil je zelf je technieken aanleggen en zoek je voordelig installatiemateriaal voor je elektriciteit? Raadpleeg de Solyd webshop en vind snel wat je zoekt aan scherpe prijzen. Graag toch wat extra ondersteuning? Kies zelf waar je professionele begeleiding bij kunt gebruiken en laat je waar nodig bijstaan door de Solyd-specialisten

   

Brochures

Vraag geselecteerde brochures aan