Zelf je zekeringkast installeren: hiermee kan het makkelijk, snel en veilig

22/02/2023

Ga je renoveren of bouwen, dan kun je eventueel zelf je elektriciteitsinstallatie plaatsen of vernieuwen. Slim, want zo bespaar je op kosten. Ben je wat handig en technisch aangelegd, dan gaat dit vrij vlot. Toch doen veel zelfbouwers nog beroep op professionele hulp bij het installeren en aansluiten van de zekeringkast. Maar wist je dat je dit ook makkelijk zelf kunt? Maak kennis met de handige plug-in zekeringkast met Resi9 XE-systeem.

De zekeringkast: kern van je elektriciteitsinstallatie

De zekeringkast wordt ook wel eens de elektriciteitskast, verdeelkast, meterkast of groepenkast genoemd. Hierin worden onder andere de hoofdschakelaar, differentieelschakelaars en automaten geplaatst. De zekeringkast vormt als het ware het hart van je elektrische installatie. Een belangrijke schakel in het geheel, dat maakt dat het correct geïnstalleerd moet worden.

Zelf je zekeringkast installeren

Zelf een zekeringkast indelen en bekabelen schrikt nog veel doe-het-zelvers af. Daarom laten ze dit vaak over aan een professional. Toch kun je dit tegenwoordig ook makkelijk zelf doen. Met de plug-in zekeringkast met Resi9 XE-systeem.  

Plug-in zekeringkast Resi9 XE

Wil je eenvoudig zelf je zekeringkast installeren? Heb je een standaard eenfasige elektriciteitsaansluiting, en toestellen met een normaal vermogen (wasmachine, droogkas, elektrische kookplaat, …)? Dan is een zekeringkast met Resi9 XE-systeem jouw ideale match. Bekijk de video.

Dankzij het elektrische distributiesysteem Resi9 XE van Schneider is het mogelijk om thuis je zekeringkast eenvoudiger, efficiënter, sneller en veiliger in te delen en te bekabelen in vergelijking met het traditionele kamsysteem. Ideaal voor de zelfbouwer! Wat maakt dit systeem zo bijzonder? We zetten zijn troeven voor je op een rij.

Makkelijk te installeren

Met Resi9 XE-systeem is het bekabelen en aansluiten van je zekeringkast kinderspel.

Je kiest de geschikte elektriciteitskast aan de hand van het type deur, de modules en opbouw die je nodig gaat hebben. Je kan hierbij kiezen voor het Prismaset XS model van Schneider Electric. Hierna kies je de nodige Resi XE-onderdelen om te installeren. Gebruik de productselector ‘Residentieel en kleine ondernemingen’ als hulpmiddel. Eens de producten in huis, dan kan je de installatie starten.

Het principe is simpel: je bevestigt de XE-verdeelmodule rechtstreeks en zonder schroeven op de metalen XE DIN-rail. In één beweging en zonder gereedschap.

Daarna klik je de verschillende XE-apparaten, zoals de differentieelschakelaar XE-plug-in en de automaten, schroefloos op de verdeelmodule vast.

De laatste stap is het verbinden van de kabels met de differentieelinrichters en automaten op de hiervoor voorziene aansluitingen. Zorg hierbij dat elke aansluiting goed wordt vast geschroefd.

Je hebt dus niet zoveel gereedschap nodig en je bent zeker dat alle elementen correct verbonden zijn. Ontdek hoe het principe van het Resi9 XE werkt.

Veilig systeem

Het Resi9 XE-systeem is zeer veilig. Je komt niet rechtstreeks in aanraking met onderdelen die onder spanning staan, en hebt dus minder kans om geëlektrocuteerd te worden. Bovendien is het bijna onmogelijk om iets verkeerd aan te sluiten. Een plus voor brandbeveiliging. Leer in deze video meer over elektrische veiligheid.

Naast veilig moet ook alles correct en reglementair worden aangesloten. Ontdek de voorschriften voor elektrische installaties in het nieuwe AREI.

Makkelijk aanpasbaar en compatibel met ander installatiemateriaal

Wil je iets wijzigen aan - of je elektriciteitskast met Resi9 XE-systeem uitbreiden? Dan kan dit vlot. Er is in de kast voldoende ruimte voorzien voor de bekabeling met schroefloze connectie waardoor je profiteert van extra comfort. Bovendien hoeft de verdeelmodule niet worden aangepast aan het aantal automaten. En kun je ook niet XE-producten op de metalen rail aansluiten.

Systeem voor driefasige aansluiting

Momenteel is het enkel met een monofasige aansluiting mogelijk om zelf je zekeringkast aan te sluiten via het plug-in systeem. De zekeringkast voor de driefasige aansluiting is in volle ontwikkeling en komt er snel aan. Hou zeker Bouwinfo en de communicatiekanalen van Schneider Electric in de gaten.  

Meer weten over deze handige plug-in zekeringkast met Resi9 XE-systeem? Download de gratis infobrochure met stappenplan. Interesse in een van de Schneider producten en wil je er zelf mee aan de slag? Ontdek het DIY-aanbod en bij een online verkoper in je buurt.

In samenwerking met Schneider Electric

Ontdek meer

Gratis brochure aanvragen

Bekijk meer brochures Vraag geselecteerde brochures aan

Nieuws

Meer nieuws +

Blijf op de hoogte. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.