Wat is een modulaire zekeringkast?
De term “modulair” betekent opgebouwd uit verschillende modules of onderdelen. Een modulaire zekeringkast is een type verdeelkast die is ontworpen om verschillende modulaire componenten te huisvesten, zoals automaten (ook wel zekeringen genoemd), differentieelschakelaars en andere beveiligings- of sturingsapparaten. Deze componenten worden op een DIN-rail gemonteerd, een universele rail (meestal in metaal) die al in de zekeringkast is voorzien. De DIN-rail is gestandaardiseerd, dit maakt het mogelijk om verschillende componenten van verschillende fabrikanten in dezelfde verdeelkast te monteren, zolang ze voldoen aan de DIN-rail norm. Dit zorgt voor flexibiliteit en eenvoud bij het installeren en vervangen van componenten.
Hoe groot moet je zekeringkast zijn?
Om de benodigde grootte van je zekeringkast te bepalen, is het belangrijk om eerst te begrijpen hoe de grootte wordt uitgedrukt. Zekeringkasten zijn verkrijgbaar in verschillende hoogtes, breedtes en dieptes, maar één ding dat ze allemaal gemeen hebben is dat de grootte steeds wordt uitgedrukt in aantal modules. De meeste zekeringkasten zijn bijvoorbeeld 18 of 24 modules breed en bevatten een bepaald aantal rijen. Dit verwijst naar de breedte van de DIN-rails die al in de kast zijn voorzien en hoeveel DIN-rails er onder elkaar in de kast zitten.
De term "modules" verwijst naar een gestandaardiseerde breedte-eenheid die wordt gebruikt om de afmetingen van elektrische componenten te beschrijven. Een module komt overeen met 18 millimeter, dus een toestel van 2 modules breed is 36 millimeter breed.
De uiteindelijke ruimte die je nodig hebt hangt af van hoeveel componenten je in je verdeelkast wilt plaatsen, wat weer sterk afhankelijk is van het soort installatie dat je voor ogen hebt. Zo zal de zekeringkast voor een gemiddeld huis groter moeten zijn dan die voor een appartement met één slaapkamer. En een huis met een domotica-installatie zal dan weer een grotere zekeringkast nodig hebben dan een huis met een traditionele installatie.
Kortom, het aantal circuits en de aard van de installatie bepalen de grootte van jouw kast. Het is dus belangrijk om eerst de inhoud van de verdeelkast te bepalen en vervolgens op basis van hoeveel modules al deze componenten innemen de zekeringkast te selecteren. Daarnaast raden wij aan om 20 tot 30% vrije ruimte te voorzien voor toekomstige uitbreidingen.
Met eDesign, de online zekeringkasten configurator van Schneider Electric, configureer je als doe-het-zelver in enkele klikken de ideale zekeringkast die voldoet aan de huidige normen en standaarden. Deze tool stelt je in staat om gemakkelijk jouw installatie te tekenen, met elektrische schema's en een nauwkeurige lijst van componenten.
Kunnen zekeringkasten worden uitgebreid voor toekomstige toevoegingen?
Zekeringskasten zijn uitbreidbaar voor toekomstige toevoegingen. Dit betekent dat je extra componenten kunt toevoegen aan de kast zonder dat je de hele installatie hoeft te vervangen. Dit is vooral handig wanneer je nieuwe circuits wilt toevoegen of bestaande circuits wilt uitbreiden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het installeren van een laadpaal of het toevoegen van extra circuits voor buitenverlichting.
Om toekomstige uitbreidingen te vergemakkelijken, is het aangewezen om voldoende vrije ruimte te voorzien. Wij adviseren om altijd 20 tot 30% extra ruimte te voorzien bij de initiële installatie. Indien er niet meer voldoende ruimte vrij is, kun je ook altijd een bijkomende zekeringskast plaatsen en een aftakking maken in je oorspronkelijke zekeringkast. Zorg er steeds voor dat de nieuwe componenten compatibel zijn met de bestaande installatie. Dit betekent dat ze moeten voldoen aan dezelfde normen en specificaties.
Kortom, met de juiste planning en voorzorgsmaatregelen kunnen zekeringskasten eenvoudig worden uitgebreid om aan toekomstige behoeften te voldoen.


De residentiële zekeringkasten van Schneider Electric
Resi9 CX
De Resi9 CX zekeringkast combineert stijl, gemak, veiligheid en uitbreidbaarheid, waardoor het een uitstekende keuze is voor moderne residentiële installaties. Ze zijn beschikbaar in breedtes van 13 en 18 modules en in versies van 1 tot 4 rijen. Deze zekeringkasten zijn volledig vervaardigd uit kunststof en ontworpen zonder achterwand omdat ze bedoeld zijn om rechtstreeks op een kabelgoot gemonteerd te worden. Belangrijke voordelen hiervan zijn dat je rechtstreeks vanuit je kabelgoot je kast binnenkomt voor een feilloze afwerking en gemakkelijk meerdere zekeringkasten onder elkaar kan plaatsen op de kabelgoot. Dit laatste vergemakkelijkt vooral eventuele toekomstige uitbreiding. Daarnaast zijn deze kasten eveneens voorzien van inklikbare DIN-rails voor meer flexibiliteit en gebruiksgemak. Let bij het kiezen van deze zekeringkast er wel op dat je de juiste Schneider Electric kabelgoot selecteert.
PrismaSeT XS
De PrismaSeT XS zekeringkasten zijn onze populairste kasten en zijn ideaal voor installaties tot 125A in woningen en kleine commerciële gebouwen. Ze zijn beschikbaar in breedtes van 13, 18 of 24 modules en in versies van 1 tot 6 rijen. Deze kasten zijn ontworpen met het oog op eenvoudige bekabeling en montage op zowel vlakke als oneffen wanden. Aan beide zijden van de DIN-rails is er extra ruimte voorzien voor bekabeling. De 24-module versies zijn naast kunststof ook deels vervaardigd uit metaal voor extra robuustheid en voorzien van inklikbare DIN-rails zoals ook het geval is bij de Resi9 CX kasten.
PrismaSeT S
De PrismaSeT S zekeringkasten, nieuw in de kastenfamilie, bieden een handige oplossing indien je behoefte hebt aan extra ruimte voor zowel modulair materiaal als voor kabelmanagement. Ze zijn geschikt voor toepassingen tot 160A en kunnen zowel in residentiële als tertiaire toepassingen gebruikt worden. Deze kasten zijn grotendeels vervaardigd uit metaal voor extra robuustheid maar zijn nog steeds voorzien van klasse II isolatie (vereist voor residentiële installaties), wat betekent dat er bij een elektrisch defect geen spanning komt te staan op aanraakbare metalen onderdelen. Met ruimte tot 192 modules (steeds 24 modules breed, beschikbaar in versies van 4 tot 8 rijen) en een hogere diepte dan de PrismaSeT XS kasten zijn deze kasten ideaal voor projecten zoals domotica-installaties. PrismaSeT S kasten zijn bovendien ook verkrijgbaar met een voorgemonteerde kabelkoker, wat zorgt voor nog meer ruimte voor het wegwerken van bijvoorbeeld bekabeling
Mureva
De Mureva waterdichte zekeringskasten zijn een uitstekende keuze als je een bestaande installatie moet uitbreiden met slechts enkele modules of een kast nodig hebt die tegen een stootje kan. Ze zijn eenvoudig te installeren en beschermen de elektrische installatie tegen water, stof en schokken. Verkrijgbaar van 3 tot 72 modules, zijn ze perfect voor installatie in een garage, tuinhuis of op het terras. Ze zijn ideaal voor de distributie, voeding en besturing van elektrische apparatuur binnen- en buitenshuis.
Wil je meer weten over de zekeringkasten van Schneider Electric? Download hier de infobrochure waar de verschillende kasten en hun kenmerken met elkaar vergeleken worden of het handige overzichtspanorama waar de referenties makkelijk terug te vinden zijn. Interesse in een van de Schneider Electric producten en wil je er zelf mee aan de slag? Ontdek het aanbod bij een online verkoper in jouw buurt.