Een Schneider zekeringkast met plug-in elektrische componenten, da’s optimaal gebruiksgemak

25/04/2023

Ga je zelf elektriciteit plaatsen, dan werk je het liefst met goed en handig materiaal. Ook als je zelf een zekeringkast gaat bekabelen. Wat zijn de troeven van een Schneider PrismaSeT XS zekeringkast met het plug-in Resi9 XE-systeem? We zetten ze even voor je op een rijtje.

Behuizing van de zekeringkast

De Schneider zekeringkast heeft enkele interessante eigenschappen. Zo is de behuizing van de kast gemaakt uit flexibel kunststofmateriaal en kun je kiezen aan welke kant (rechts of links) je de deur monteert. Ook heb je de keuze of je de elektriciteitstoevoer onderaan, bovenaan of zelfs achteraan laat binnenkomen. De kast is voorzien van makkelijk uit te breken openingen om de kabel door te steken.

Heb je meerdere zekeringkasten nodig, dan kun je deze zowel verticaal boven en onder elkaar, als horizontaal naast elkaar monteren. De deur van de kast draait in zijn eigen vlak waardoor je makkelijk meerdere kasten naast elkaar kunt plaatsen en openen. Het vlak van de boven- en onderkant van de zekeringkast kun je makkelijk losmaken en van plaats wisselen. De onderste strook kun je uitsnijden om je kabelgoot er makkelijk te laten inpassen.

In de zekeringkast

In een Schneider Electric zekeringkast kunnen zowel de gekende oude automaten als de nieuwe reeks XE-automaten geplaatst worden. De kast monteer je eerst makkelijk waterpas tegen de muur. De inhoud met chassis kan je later monteren en aansluiten (wanneer de woning kan worden afgesloten). We bespreken de verdere voordelen van de PrismaSeT XS zekeringkast met het plug-in XE-systeem voor een monofase aansluiting.

DIN-rails

Het is natuurlijk belangrijk dat je elektrische installatie in je kast past. Er bestaan Schneider zekeringkasten met DIN-rails van 18 modules tot 4 rijen én zelfs van 24 modules tot 6 rijen. Telkens is er voldoende plaats voorzien tussen de DIN-rail en de achterkant van de kast, waardoor het makkelijker is om alles te monteren en je kabels weg te werken. De behuizing van de kast is bovendien wat breder dan de DIN-rail, zodat je makkelijk met dikkere kabels kunt passeren.

Het chassis waar de DIN-rail(s) opzitten kan je heel makkelijk in de zekeringskast plaatsen en er makkelijk weer uithalen. De (hart)afstand tussen de DIN-rails kun je aanpassen wanneer je bijvoorbeeld boven- of onderaan meer plaats nodig hebt. De (asymmetrische) afdekplaat kan gedraaid worden. De totale hoogte van de kast blijft natuurlijk wel een vaste waarde. De DIN-rail(s) kan/kunnen ook dieper in de zekeringskast gemonteerd worden.

Op iedere DIN-rail die in de zekeringskast zit, kun je eenvoudig een XE verdeelmodule aansluiten. Deze wordt vastgeklikt in de voorziene gleuf, achteraan de DIN-rail. Dit systeem zorgt ervoor dat je makkelijk differentieelschakelaars en automaten kunt plaatsen in de zekeringskast, zonder te moeten schroeven om deze voeding te geven. De voedingsrail is volledig vingerveilig IP2X en is verkrijgbaar in twee uitvoeringen. Eén uitvoering is voorzien van een verdeelkop waar je je voeding op kunt aansluiten, en een andere uitvoering bestaat zonder deze verdeelkop. De uitvoering met verdeelkop bestaat in lengtes van 18, 13 en 10 modules. Zonder verdeelkop in lengtes van 13, 10 en 8 modules.

Natuurlijk kan er boven- of onderaan in de kast een aardingsrail geplaatst worden.

Differentieelschakelaars en automaten aansluiten

De PrismaSeT XS zekeringkast met inklikbare aansluitingen of Resi9 XE plug-in automaten en differentieelschakelaars is zeer makkelijk aan te sluiten. Bekijk de tutorial voor de aansluiting van het Resi9 XE-systeem.

De differentieelschakelaars (30 mA of 300 mA) hebben telkens twee kunststof voeten en twee contacten. De stroom komt bovenaan binnen via de kooiklemmen, gaat door de differentieel en komt achteraan terug naar buiten. De kunststof voeten worden onder de rail gestoken en de differentieel wordt zo naar boven richting de rail vastgeklikt.

De stroom komt van je elektriciteitsmeter binnen op de differentieelschakelaar van 300mA. Doordat de differentieelschakelaar ook op de voedingsrail is geklikt, wordt de volledige rail van stroom voorzien. Nu kun je makkelijk en vooral veilig automaten bijplaatsen. De differentieelschakelaar van 30mA kan je voeden vanaf de verdeelkop op de eerste rij. Deze mag 8 circuits voeden. De volgende rijen begin je steeds met een nieuwe differentieelschakelaar van 30mA die gevoed is in parallel ten opzichte van de vorige.

Ook de automaten met een beschermde nulleider en fase, zijn voorzien van kunststof voeten die je in de verbindingsrail schuift, en waarbij je de automaat naar voren klapt en richting de verbindingsrail vastklikt zodat de contacten verbinding maken met de rail.

Een groot voordeel is dat de XE DIN-rail altijd bruikbaar is en je bij extra ruimte op de rail altijd extra elementen zoals een DIN-rail stopcontact erbij op kunt klikken. Ook niet-XE-producten (bv. impulsrelais en contactdoos) kunnen op dezelfde DIN-rail worden gemonteerd.

Zekeringkast voor driefase aansluiting

In 2021 werd het nieuwe gamma van het systeem Resi9 XE voor monofase gelanceerd. Ideaal voor de doe-het-zelver. Lees ook: Zelf je zekeringkast installeren: hiermee kan het makkelijk, snel en veilig. Binnenkort is ook driefasig mogelijk. Ook hier wordt er een verdeelrail geklikt op de DIN-rail, alleen is er een verdeelmodule voorzien waardoor je zowel monofase als vierpolig kunt gaan combineren.

Op zoek naar een makkelijke, handige zekeringkast voor residentiële toepassingen of andere elektrisch materiaal om mee aan de slag te gaan? Ontdek de doe-het-zelf Schneider producten in een online verkooppunt in je buurt.

In samenwerking met Schneider Electric

Ontdek meer

Gratis brochure aanvragen

Bekijk meer brochures Vraag geselecteerde brochures aan

Nieuws

Meer nieuws +

Blijf op de hoogte. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.