Efficiënt en duurzaam energie verbruiken? Plaats zelf je slimme elektriciteit!

10/01/2023

De toename van de elektrische wagens, de komst van de digitale meter, strengere wetgeving en het capaciteitstarief. Alles wijst erop dat we ons energieverbruik moeten verduurzamen en optimaliseren. Een moderne elektrische installatie helpt je daarbij. Ontdek hoe, en stoom je woning klaar voor de toekomst! Duur? Dat valt enorm mee. Door te kiezen voor een zelfbouwpakket, kan je tot 50% besparen op de kosten van je project.

Ontdek de slimme elektrische installatie

Hoe slim is jouw elektrische installatie? Met een huisautomatiseringssysteem zoals Niko Home Control kan je je verlichting, verwarming, rolluiken, screens, ventilatie en meer met één systeem sturen, en allerlei zaken automatiseren. Download hier je gratis brochure voor een kennismaking.

Door Niko Home Control te installeren, bespaar je niet alleen energie en kosten. Je weet hoeveel elektriciteit je produceert en verbruikt, stemt je verbruik af op je productie én spreidt je verbruik zo goed mogelijk over de dag. We overlopen de voordelen samen met jou.

De installatie van Niko Home Control doe je eenvoudig zelf met behulp van een handig zelfbouwpakket. Zo bespaar je niet alleen op je energiefactuur, maar ook op installatiekosten. Geen ervaring? Geen probleem. De ervaren specialisten van Sack Zelfbouw helpen je waar nodig. Leer meer over de voordelige zelfbouwformule in deze infogids.

1. Krijg inzicht in je energieverbruik en -productie

Meten is weten. De eerste stap naar een efficiënt energiebeheer is weten hoeveel elektriciteit je opwekt en verbruikt. Niko Home Control vertelt jou in detail waar je energie vandaan komt én waarvoor ze gebruikt wordt. Die gegevens gebruikt het om je energie-efficiëntie te optimaliseren.

Check je energiegegevens in de Niko Home app

Heb je al een digitale meter? Dan kan je die makkelijk aansluiten op Niko Home Control. Na activering zie je in de Niko Home app hoe het gesteld is met je elektriciteitsverbruik, maar ook hoeveel zonne-energie terug op het net geplaatst wordt. Nog geen digitale meter? Dan krijg je een overzicht van je energieverbruik door energiemeetmodules, stroomklemmen en pulstellers te installeren.

Controleer het verbruik van specifieke toestellen.

Benieuwd waar je precies kan besparen? Dankzij de geconnecteerde stopcontacten en slimme stekkers van Niko Home Control ontdek je snel welke toestellen veel energie verbruiken. Overweeg om ze te vervangen door energiezuinige toestellen en tel uit je winst.

Krijg slimme energiemeldingen bij een abnormaal verbruik

Een abnormaal elektriciteits- of gasverbruik? Dan krijg je daarover een melding op de Niko Home app. Zo kan je snel ingrijpen en vermijd je extra kosten.

2. Profiteer extra van je zonnepanelen

De schommelende energieprijzen blijven een hot topic in de media. Maak je je zorgen over je energiefactuur? Met zonnepanelen op je dak hebben hoge energieprijzen minder impact op jou. Want de energie die je zonnepanelen opwekken, kan je gebruiken om grote stroomverbruikers (bijvoorbeeld je elektrische auto, warmtepomp en/of elektrische warmwaterboiler) van stroom te voorzien. Zo moet je veel minder energie afnemen van het elektriciteitsnet, en dat scheelt aardig wat op je energierekening.

Zonnepanelen komen wel met een belangrijke uitdaging. Om ze maximaal te laten renderen, gebruik je je opgewekte stroom best zoveel mogelijk zelf. De stroom die je niet meteen verbruikt, kan je weliswaar op het net plaatsen en ‘verkopen’ aan je energieleverancier, maar de injectievergoeding (de prijs die je krijgt per eenheid zonne-energie die je op het net zet) is beperkt. Daarnaast geldt: hoe hoger je zelfverbruik, hoe minder elektriciteit je afneemt van het net en hoe minder distributiekosten je zal moeten betalen.

Maar je zelf opgewekte stroom meteen verbruiken, is niet evident. Je zonnepanelen produceren het meeste als de zon het hoogst staat. Dat is doorgaans tussen 11 en 15 uur, wanneer we meestal niet thuis zijn.

Hoe kan je optimaal gebruik maken van je zelfopgewekte zonne-energie? Het slimme huisautomatiseringssysteem Niko Home Control heeft Solar mode. Daarmee activeer je je geconnecteerde toestellen automatisch wanneer er voldoende zonne-energie beschikbaar is, zelfs als je niet thuis bent! Zo laat je je slimme wasmachine, vaatwasser en droogkast hun programma's draaien wanneer je zonnepanelen energie produceren.

Niko Home Control kan ervoor zorgen dat je vaatwasser start wanneer de wasmachine klaar is, enzovoort. Is er die dag niet genoeg zonne-energie? Dan stel je de cyclus uit tot de dag erna, of je gebruikt de elektriciteit van je stroomleverancier.

Ook je elektrische auto, robotgrasmaaier of draadloze stofzuiger kan je perfect laten opladen wanneer je zonnepanelen energie opwekken. Produceer je meer zonne-energie dan je gebruikt, dan kan je je slimme warmtepompboiler of kleine keukenboiler laten opwarmen. Je zal immers altijd warm water nodig hebben. Zo verhoog je je zelfconsumptie, waardoor je zonnepanelen volop renderen.

3. Hou rekening met het capaciteitstarief

Je hoorde vast al over het capaciteitstarief. Sinds 1 januari 2023 wordt een deel van je elektriciteitsfactuur op een andere manier berekend. Zeven procent van het totaalbedrag op je elektriciteitsfactuur bestaat uit nettarieven. Daaronder vallen de kosten voor de aanleg, het beheer en het onderhoud van de elektriciteitsnetten en het vervoer van elektriciteit. Een deel van die nettarieven wordt tegenwoordig berekend op basis van het capaciteitstarief, het overige deel blijft gebaseerd op je verbruik.

Heb je als gezin een digitale meter, dan worden de nettarieven grotendeels berekend op basis van je gemiddelde maandelijkse kwartierpieken. Hoe meer je je verbruik spreidt om pieken af te vlakken of te vermijden, hoe lager de nettarieven op je factuur.

Hoe helpt Niko Home Control jou daarbij? Met Niko Home Control beheer je verschillende apparaten en toestellen om hoge pieken in je energieverbruik te voorkomen en je verbruik mooi in balans te houden. Wanneer er een toestel ingeschakeld wordt, kan Niko Home Control er bijvoorbeeld voor zorgen dat een ander apparaat even niet meer opgeladen wordt om je verbruik onder een bepaald niveau te houden. Dit soort routines kan je zelf instellen, op basis van je voorkeuren.

Heb je als gezin een klassieke meter, dan bestaan de nettarieven uit een vaste forfaitaire bijdrage, plus een vergoeding volgens verbruik per kWh (die hoger ligt dan bij de digitale meter). Je verbruik spreiden helpt in dit geval niet om je energiekosten te drukken. Omdat je klassieke meter geen pieken kan meten, kan je enkel inzetten op een lager energieverbruik.

Welke type meter je ook hebt, het gros van je energiefactuur blijft gebaseerd op het aantal kWh dat je verbruikt. Zuinig omgaan met elektriciteit blijft dus lonen. Niko Home Control helpt je daarmee op diverse manieren. Vraag hier je gratis infobrochure aan.

4. Stel energiebesparende routines in

Met een huisautomatiseringssysteem zoals Niko Home Control kan je allerlei zaken automatiseren en zo besparen op je energieverbruik. Enkele voorbeelden:

  • Sim verwarmen: werk met tijdschema's, aparte thermostaten per zone en zelfs detectoren om je verwarming op de meest intelligente manier te bedienen. Zo verwarm je elke kamer alleen wanneer dat nodig is.
  • Schijnt de zon? Niko Home Control kan je zonwering of gordijnen automatisch openen om zoveel mogelijk zonlicht binnen te laten. Het omgekeerde kan ook. Maakt de zon het te warm in je woning? Laat je zonwering automatisch omlaaggaan zodat je woning koel blijft. 
  • Bij vertrek kan je de alles-uit-knop gebruiken. Alle toestellen en lichten die niet aan moeten blijven, gaan automatisch uit. Zo vergeet je nooit nog iets uit te zetten. Ook worden de verwarming en ventilatie lager gezet.

5. Beheer je verbruik op afstand

Dankzij een centraal touchscreen aan de muur, een tablet of een smartphone heb je altijd de volledige controle over je woning. Of je nu thuis bent, op het werk of op vakantie, Niko Home Control zorgt ervoor dat je alles op afstand kan bedienen.

Slim en duurzaam energie verbruiken, terwijl je geniet van extra wooncomfort? Ga aan de slag met een zelfbouwpakket van Sack Zelfbouw en installeer makkelijk zelf Niko Home Control. Zo bespaar je niet alleen op je energiefactuur, maar ook op installatiekosten. Het wordt sowieso een succes, want je krijgt alle begeleiding die je nodig hebt.

Teken je elektrische installatie in met de online ontwerptool van Sack Zelfbouw, of maak een afspraak in een van de toonzalen.

In samenwerking met Sack Zelfbouw

Ontdek meer

Gratis brochure aanvragen

Bekijk meer brochures Vraag geselecteerde brochures aan

Nieuws

Meer nieuws +

Blijf op de hoogte en schrijf je in voor onze nieuwsbrief